En hälsoresa som gett resultat
Det här är trettonde vintern som jag och särbo Lennart är sambo på heltid i perioder nere i Alanya vid Medelhavet.
Många frågar vad vi gör hela dagarna på en långsemester, de tror tydligen att vi har ett långtråkigt liv härnere.
Tråkigt är det minsta vi har och numera kan jag också svara att vi försöker oss på att hela tiden förbättra vår hälsa.
De senaste åren har vi båda levt efter min variant av blandning mellan LCHF och Paleo.
En helt glutenfri kost med rejält med fett och en hel del grönt till fina köttbitar av kalv och lamm, kalkon, kyckling eller till en nyfångad fisk.
Men nu med färre mejerivaror än under mina tidigare år på LCHF, sen jag la om kosten för 6 år sedan.
Även en och annan frukt följer med hem från grönsaksmarknaden, vi dricker en energidrink med kokosolja varje förmiddag innan vi ger oss ut på långpromenad.
Vi har under den här tiden fantastiskt nog blivit piggare, starkare och friskare. En livsstil som vi båda trivs mycket bra med.
Vi lever idag ett liv som gör att vi förhoppningsvis lever friska längre, för att använda Dr Nisse Simonsons ord.
Nu ser vi snart slutet på våra 3 månaders Turkietvistelse för den här vintern.
Vi åkte ner i november och stannade 6 veckor, sen hem en sväng för att fira jul och nyår. Tillbaka hit i början på januari för 6 veckor till.
På det sättet klarar vi oss både från att ordna visum och så kan vi använda de 45 dagars reseförsäkring som ingår i hemförsäkringen.
Alltså inga extra, dyra utlägg för vare sig reseförsäkring eller kostnader och krångel som det innebär att ordna visum.
Många har undrat hur jag haft råd att leva det här livet utomlands så ofta på bara min sjukpension.
För dig som inte vet det redan, så skadade jag ryggen i mitt jobb som kock för 15 år sedan och har varit sjukpensionerad nu i 9 år.
Du kan läsa mer om skadan och efterföljande problem här, där jag skriver vad LCHF betytt för min Fibromyalgi.
Faktum är att vi lever billigare än hemma genom att tillbringa vintrarna här vid Medelhavet.
Vi hyr en väldigt fin lägenhet till en låg kostnad och matkostnaderna blir också betydligt lägre än i Sverige.
Flygstolen tur och retur till Antalya kostar ibland mindre än en enkel biljett från Östersund till Stockholm…
När jag för några år sedan började tjäna en liten slant på mina kokböcker och tidningsartiklar, så bestämde jag mig för att allt skulle läggas på att förbättra min hälsa ännu mer.
Jag har de senaste åren varit med på inte mindre än fem hälsoresor.
Det har förvisso kostat en hel del men också gett mycket tillbaka, framför allt i kunskap om vikten av att äta bra mat och inspiration till vidare träning.
Jag har också fått nya och riktigt goda vänner genom de här resorna, som delar mitt intresse för mat, hälsa och även den inre resan, som är minst lika viktig.
Från och med det senaste året så har jag slutat att åka på arrangerade resor.
Nu blir det bara resor tillsammans med Lennart och mina nya vänner, så räcker pengarna betydligt längre.
För mig har det blivit lite av ett jobb att ta hand om min hälsa och Lennart har glatt följt med och jobbat på sin, ett arbete som gett stor utdelning för oss båda.
Han är betydligt piggare och slankare idag vid snart fyllda 72, än när vi träffades här i Alanya.
Ett tydligt bevis på att det aldrig är för sent att ändra sin livsstil.
Jag fyllde 53 i höstas och jag har varit med om en otrolig förbättring av min hälsa under de senaste 15 åren.
Jag fick för 9 år sen diagnosen fibromyalgi och fick veta att det var en sjukdom jag fick lära mig att leva med, det gick inte att bli bättre.
Jag hade tidigare fått höra att jag inte skulle kunna bli bättre i min benskada som följde efter steloperationen av ryggen.
Men jag är en både tjurig och vetgirig person, så jag tog reda på så mycket som möjligt om hur jag ändå skulle kunna försöka att må bättre.
Det ledde mig så småningom in på LCHF-spåret via en mycket intressant föreläsning av Dr Annika Dahlqvist, som blivit symptomfri från sin fibromyalgi.
Tack vare att jag sen strax efter startade min blogg, så fick jag ju hitta på nya, goda och nyttiga recept hela tiden.
Inte minst för att ge dig, kära läsare, mer matinspiration 🙂
Det har gjort att jag hela tiden ätit en väldigt variationsrik kost, vilken jag är helt övertygad om har hjälpt mig att bli så frisk som jag är idag.
Vi får på det här sättet att äta i oss ett brett spektrum av vitaminer, mineraler, antioxidanter, spårämnen och olika essentiella fettsyror.
Maten innehåller dessutom en smakrikedom som gör att vi inte tröttnar på vår nya livsstil.
Den här kosthållningen har lett till att sötsuget är borta för mig och det har även fungerat riktigt bra för Lennart, som är sockerberoende.
Här kan du läsa en intressant debattartikel av Björn Ferry om just vikten av att äta naturlig mat, för att få i sig tillräckligt av alla viktiga beståndsdelar genom maten och inte genom kosttillskott.
Jag håller med Björn i det han skriver, att det bästa är att få i sig den dagliga dosen vitaminer och mineraler den naturliga vägen och inte via kemiskt framtagna piller.
Det är enkelt om man håller fast vid den typ av LCHF/Paleo som vi äter.
Här hittar du en fin lathund till var alla olika vitaminer finns, på bloggen Under vårt tak.
I vinter har Lennart och jag läst mycket i Mats Lindgrens bok Frisk av mat – LCHF från början, den rekommenderar vi båda varmt.
Mats beskriver på ett bra och lättläst sätt hur man genom en enkel kostomläggning kan äta sig frisk från metabola sjukdomstillstånd, såsom diabetes, prostatabesvär, kärlkramp och många andra inflammatoriska tillstånd i kroppen.
Mats blogg Fet hälsa är också mycket läsvärd, det är den blogg vi haft mest behållning av under senare år.
På Fet hälsa finns inte, som på så många andra LCHF-bloggar fokuseringen på viktnedgång, utan här är det hälsan som kommer i första rummet.
För Lennart har det varit till stor hjälp att kunna identifiera sig med en man som börjar närma sig hans egen ålder och som kämpat med liknande hälsoproblem.
Jag och Mats har också mycket gemensamt i vår resa på hälsans väg, vi har båda blivit friska av att äta och njuta av naturlig mat och träna lite lagom.
Han spelar golf vilket ger en hel del kilometer i benen, jag går hellre omkring i naturen utan klubba och boll.
I dagens inlägg kan du se lite bilder från tiden efter min ryggskada och några tagna i nutid, från mina långa promenader runtom i Alanya.
Långpromenaderna tillsammans med den dagliga sjukgymnastiken och investeringen i bra skor, MBT och Barefoot, har resulterat i starka muskler i ben och rygg.
Vi började för ca 5 år sen att gå i trapporna istället för att ta hissen där vi bodde.
Idag bor vi 7 trappor upp och fortsätter med det, åtminstone på nervägen. Ibland även upp.
För några år sen klarade jag inte de backar och trappor som finns på vägen upp mot borgen och i de gamla stadsdelarna, så det var outforskade delar av Alanya för mig.
Jag trodde på läkarna som sa att mitt skadade ben inte skulle bli bättre och att det inte hjälper mot smärtan att träna när man har fibromyalgi. Men det visade sig att både de och jag hade fel.
Något jag är mycket glad för idag. Kan jag äta och träna mig till en bättre hälsa, ja då kanske du kan det också?
I nästa inlägg kommer jag att beskriva hur en matdag kan se ut hemma hos oss numer, så du kan få lite mer inspiration att starta din egen hälsoresa.
Här kan du se en videointervju om min livsstil hos Kostdoktorn, inspelad på förra årets LCHF-kryssning.
Min dagliga mat finns nu i långt över 1000 olika recept, förutom här också på min Paleoblogg, på Kostrådgivarna, i olika tidningar och i 3 kokböcker som till sommaren kommer ut i USA.
Så du har lite att välja på när du känner att det är dags att förändra din livsstil.
Sprid gärna inlägget vidare till andra som du också vill ska få chansen att uppleva en bättre hälsa 🙂
P.S. Måste bara dela med mig av goda vännen Yvonnes ord när hon delade inlägget på Facebook, hon har verkligen en förmåga att få till orden 🙂 ❤
”Om du fortfarande tror att LCHF/Paleo är en livsfarlig och skrattretande bantningskost, som är till för lata och lättlurade tjockisar, som inte fattat att det ”bara är att äta mindre, skita mera och springa mera”. Hånar du ”en svärmisk sekt utan hälsofördelar” och ser på lågkolhydratkost som bara en masshysterisk mediefluga.
Våga utmana dina fördomar.
Ge Birgitta Höglunds senaste blogginlägg en chans. Hon gödslar med källor och tips, som ffa kan hjälpa den som likt henne, fått nervskador i ett ben efter steloperation i ryggen eller fibromyalgi efter långvarig smärtplåga eller som Mats Lindgren, som hon länkar till, som likt mig blivit symtomfri diabetiker och normaliserat sina kolesterolvärden med hjälp av (med parafrasering av hans bloggnamn) fet mat och skön musik – han har blivit frisk från flera andra krämpor också.
https://fethalsa.wordpress.com/2015/01/25/fantastiska-halsovinster/ ”
Hej Birgitta. Jag har följt din blogg och din fb sida några år och har fått mycket inspiration av dig. Nu senast bönor som inte förekommit speciellt mycket i min matlagnig. Skall bli ändring på det 😊 Undrar en sak. Ni som är mycket i Turkiet vet du om grönsakerna man ser i stora burkar på marknader är fermenterade eller bara inlagda i ättikslag? Jag har lgh i Turkiet/Kusadasi och är väldigt nyfiken på dessa 😊 tar så väldigt lång tid att fermentera själv.
Med vänlig hälsning
Gunilla
Hej och tack. Ja, de är mjölksyrade, men många säkert pastöriserade i butikerna. Men de kan säkert ha en del bra effekter ändå, många tillagas ju på traditionellt vis. Köp gärna på många olika ställen så får du olika typer av mjölksyrebakterier 🙂
Mycket intressant att läsa om din resa till ett bättre och mer smärtfritt liv. Vet själv hur det är att leva med fibromyalgi, fick min diagnos 1995 då jag även blev sjukpensionär (52 år). Har nu börjat med LCHF på grund av min diabetes typ 2, får egentligen inte banta eftersom jag har obotlig lungcancer och behöver mitt lilla fettlager den dag då otäckingen i lungan blir aktiv igen. Har varit lugnt sedan senaste cellgift och strålbehandling avslutades oktober 2013.
Jag skall läsa igenom din blogg igen och klicka vidare på alla de markerade inläggen …
Vad bra du äter LCHF, det är den bästa tänkbara kosten vid både fibromyalgi och cancer. Läs gärna Ann Fernholms bok ”Ett sötare blod” också. Lycka till ❤
Tack för en mycket bra blogg med många goda recept som jag botaniserar mellan. Vi åker till Side i början på maj så jag har kikat vad ni äter när ni är i Turkiet verkar spännande. Äter lchf sen något år med varierande resultat viktmässigt men kämpar på. Har en neurologisk sjukdom GBS sedan -97. Mår bättre med mindre kolhydrater och mer fett. Äter D-vitamin, magnesium och omega-3 tycker det funkar bra har inte så mycket kramp på nätterna längre.
Kram Kerstin
Tack själv 🙂 Vad härligt att höra att du också mår bättre. Ha en riktigt trevlig resa ❤
[…] Du har varit en stor hjälp, särskilt för min livskamrat Lennart, vi började läsa din blogg och bok förra vintern. Nu är han mycket piggare och friskare. Jag med 🙂 Tack!” https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/02/08/en-hallbar-livsstil-for-att-leva-frisk-langre/ […]
Hej Birgitta!
Så trevligt att du har kommit fram igen från skuggan, jag har letat efter dig, saknat dina jordnära berättelser ur din vardag och goda inspirationer för matintaget. Jag har ju också fibro ME/CFS och har lite fler diagnoser på det, förmodligen orsakat av borrelia + co-infektioner För min del så har jag inte tappat i vikt, faktiskt ökade jag nästan 20 kg när jag gick över till LCHF då för ca 6 år sedan. Men det ska jag inte gråta över, värre då med all värk som tar över helt det som borde vara ett härligt pensionärsliv. Skönt att det finns några som kommer i närheten av bra resultat av sina ansträngningar. Men jag ska fortsätta efter bästa förmåga. Idas skiner solen, igår också, då hade vi rekordvärme här i Göteborg med 11.5 + grader.
Jag har ju varit här hela tiden, beskrivit mitt liv i solen ända sen jag tog min Facebookpaus 🙂 Du kan gå tillbaka och läsa allt som hänt, trodde att jag gjort klart när jag försvann att alla kunde hitta mig här istället…
Hoppas du också kommer att må ännu bättre, trägen vinner. Kram ❤
Jag skulle gärna se dig i detta TV-program, TV4! Kan du anmäla dig dit? Klockan Nio hos stjärnorna
http://www.tv4.se/klockan-nio-hos-stj%C3%A4rnorna
Det var en snäll tanke, men jag är inte den typen som gillar att visa upp mig på TV, tyvärr 🙂
Såå inspirerad jag blir att läsa din blogg.
Och så bra att det går att äta LCHF här i Alanya ❤️
Flyger ni till Antalya? Vi flög hit till Akanya direkt, kostade inte mer än Antalya .
Kul att se dig lite på Facebook
Vi flyger hemåt på fredag, men är tillbaka igen april/maj
Hälsningar //Anette
Tack ❤ Visst är det enkelt med alla fina råvaror här 🙂 Nu flyger vi hem från Gazipasa för första gången, får hoppas det funkar, planen ställs in ibland har jag hört… Trevlig hemresa 🙂
Jag har saknat dig på fb, får börja ”prata” med dig här istället 🙂 Så kul att höra hur ni har det där nere, och för första ggn få en riktig bild på den där särbon Lennart som man så ofta läser om. Finns säkert fler bilder, men de har jag missat 🙂
Jag har börjat blogga lite smått jag också, om kost, hormoner, träning och annat smått och gott. Jag tror ju också på naturlig mat och naturlig träning, back to basics liksom. Igår bloggade jag om Spiral Stabilisering som är rätt häftigt http://www.muskelfokusuppsala.se/blogg/spiral-stabilisering
Hej Lena, vad roligt att se dig här. Facebook blev för mycket av en energitjuv för mig, det blev för mycket att svara på frågor och kommentarer på båda ställena.
Sen var det en händelse när jag fick veta en mycket viktig sak via Facebook istället för att få informationen direkt som gjorde att jag tappade sugen för den typen av kommunikation helt…
Så FB är både på gott och ont. Kul att du också börjat blogga, får ta och titta förbi. Kram 🙂
Lennart har bara varit med en gång tidigare i en bild från en tidningsartikel om vårt långsemesterliv i Hemmets Journal, han har annars fått vara anonym under de här åren, tills nu.
Han ville vara med och stötta mig när jag delade med mig av min hälsoresa, han mår ju också så mycket bättre idag ❤
Tack för alla tips och råd.Jag har en jobbig period just nu med värk som förflyttar sig till olika delar av kroppen.Äter enligt LCHF sedan 5 år tillbaka men har lagt till en hel del grönsaker.Det blir fisk och sallad. Kött sallad vitkål morötter gurka m.m.Men har nu märkt att min mage
Inte klarar av dessa grönsaker,antagligen äter jag för mycket.men vad ska man äta. Till kött ,fågel fisk.Tar d vitaminer omega 3 magnesium men blir väldigt lös i magen av det..”……..Hälsn Bette
Hej Bette, ja vintern är en besvärlig tid för oss med värk, så brukade det vara för mig med. Märker av hastiga väderomslag nu med. Just kål och gurka är svårs,mält om man har problem med magen har jag märkt. Prova dig fram till vilken sorts grönsak du mår bäst av. Jag äter tomat, paprika, zucchini och lök och mycket sallad på gröna blad, rucola, bladpersilja, spenat m.m. Mycket örter blir det också. Inga stora grönsaksportioner, särskilt inte råkost, det reagerar min mage på med värk.
Pumpakärnor innehåller magnesium, du kanske klarar det bättre än tablettformen?
Jag använder Great Earth Supermagnesium med gurkmeja, de fungerar fint för mig
Hej
Tack för att du tog dig tid och svara.
Skall tänka på det där med råkost de kan ju bli mycket av det nu när det inte finns om man nu skall äta efter säsong. Mer pumpakärnor på maten.Tack och må så,gott Hälsar Bette.
Här på bloggen svarar jag alltid på alla frågor, det bestämde jag mig för redan när jag startade. Tycker det känns tråkigt när man ser många som ställer bra frågor på bloggar, utan att få svar…
Koka, steka eller syra gör de grova fibrerna mer lättsmälta också 🙂
Åh vad underbart vännen ❤ 🙂
Tack, ja det känns väldigt bra att jag kunnat ta mig ända hit ❤
För 27 år sedan fick jag Fibromyalgi och diagnosticerades av en av Sveriges bästa forskare på området. Jag var rejält dålig men kunde efter 3,5 år sakta, sakta återgå till arbetslivet. Efter några år konstaterades att jag var besvärsfri och jag var alltså en av de få som blivit bättre/frisk från min fibro :). Jag har haft ett skov efter detta, ett kort ett så jag är medveten om att det ligger där bak och lurar. Vad jag vill säga med detta är att en diagnos inte alltid är huggen i sten, tack och lov.
Jag har däremot fått en förslitningsskada i nacken, en autoimmun sjukdom Ulcerös Proktit, samt en hel del matöverkänsligheter. Efter ett tag märkte jag att det var Paleokost jag åt. Sedan ett tag äter jag AIP-kost, en striktare Paleokost och jag märker inte så mycket av min autoimmuna sjukdom så länge som jag sköter mig. Det är fantastiskt och egentligen rätt logiskt att kosten påverkar så mycket hur vi mår. Jag klarar inte stress och borde sova på bättre tider samt röra mig mer så jag har att jobba vidare på ;). Det finns fantastisk mycket gott att äta även när mycket faller bort eller, som min man säger ”Vi äter bättre och godare nu än innan du blev sjuk”. 😉
Tack för allt du delar med dig både i texter, bilder och recept. Det inspirerar! 🙂
Tack, vad glad jag blir att du också mår så mycket bättre och delar med dig av din historia 🙂
Birgitta – går det att få kontakt med dig, för samtal … i tfn, på mejl eller på annat sätt! Har skrivit flerai nlägg, men … inga svar!
Varm hälsning Maud E Mellström
Jag har skrivit svar på frågorna du ställt, både härinne och på min Paleoblogg, om du går tillbaka och tittar där du skrev dem. Jag äter inte bönor och jag är inte så intresserad av din viktcoachning så det får räcka med det 🙂
Här det senaste svaret, jag svarar alltid på kommentarer på bloggarna.
Maud E Mellström skriver:
2 februari, 2015 kl. 03:45 (Redigera)
berätta om soyabönor & baljväxter!
Svara
Birgitta Höglunds Mat skriver:
2 februari, 2015 kl. 06:15 (Redigera)
Det här svaret skrev jag när du frågade häromdagen, så nu finns svaret både här och på min andra blogg i det inlägget ( https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/09/02/nya-tider-nya-mojligheter/ )
Vad roligt att du hittat rätt 🙂
Ja, baljväxter innehåller förutom en hel del kolhydrater även lektiner, växtgifter. Du kan läsa mer om det här: http://www.evira.fi/portal/se/livsmedel/information+om+livsmedel+/livsmedelsfaror/naturliga+toxiner+i+livsmedel/lektin+i+bonor
Sojabönor är värre ändå, läs mer här: http://www.konsumentsamverkan.se/11verk/kampanj/livsmedel/kott/soja.htm
Ser på din hemsida att du är viktcoach. Vad anser du själv om bönor?
tack, men Birgitta … jag har inte bett dig att vara intresserad av min viktcoachning, det är ju enbart den jag är! Ska jag använda ett annat namn eller en annan www-adress. Jag förstår inte. Du delar, ebjuder och inspirerar gm din kunskap! Måste jag vara ngn speceillt, eller inte vara den jag är och det jag arbetar med, för att ta del av den. Den faller så väl in i just det jag gör, för att bibehålla ett stort srbete med viktminskning. Jag är helt för det du står för … långt mer än mitt arbete!!
Angående bönor/baljväxter har jag lärt att de är negativt hormonpåverkande och allmänt störande för systemet. Jag läser, läser och frågar mig fram i min relativt nya kunskap. Paleo är till största del det sätt jag äter på och även förordar.
Jaa, Birgitta, så ledsen att och om du får mona inlägg att betyda ngt annat 😢.
Stort TACK för ditt svar om bönor och baljväxter!//Maud
Hej Maud. Jag blev så tveksam till dina inlägg eftersom jag skrev svar varenda gång och det kom nya frågor med mer och mer info om din viktcoachning (som jag tog bort ur din senaste fråga), därför trodde jag helt enkelt att de var spam 😉 Klart att du får fråga, men jag vill inte ställa upp vare sig via mail eller telefon, tycker det är bättre att svara på frågor så många fler får ta del av svaren. Jag har inte någon verksamhet kopplad till min blogg på det sättet, är inte utbildad Kostrådgivare eller coach som tar betalt för mina tjänster.
Vad bra att du mår gott av din typ av LCHF/Paleo, det gör jag med.
Har aldrig gillat bönor och nu äter jag ju sån kost där de inte ingår naturligt, så det är ju bara en fördel.
Ha det bra och fortsätt gärna titta in och kommentera 🙂
Underbart inspirerande att läsa om din hälsoresa! Jag undrar hur du ser på det här med inflammatoriska sjukdomar såsom kronisk ischias eller astma? Jag blev av med min pollenallergi samma år som jag började med LCHF men astman klänger sig envist kvar. Fick nyligen veta att jag efter ett år med hemska ryggsmärtor upptäckt att jag haft falsk ischias i över ett år, vilket enligt litteraturen innebär att den blivit kronisk… Hur som helst, jag tror inte längre på kroniskt 🙂 Vilka vitaminer och mineraler kan hjälpa inflammationen runt ischiasnerven att lugna ner sig och läka ut?
Tack, roligt att höra. Men tråkigt att du fortfarande har värk. Det tar tid att läka ut inflammatoriska processer i kroppen, så ge inte upp 🙂 När jag blev helt glutenfri släppte mycket av min värk, men det är du kanske redan? Min hösnuva som var väldigt jobbig i yngre år är nästan helt borta idag. De enda tillskott jag tar är omega-3 och magnesium, de har hjälpt mig mycket. Nisse Simonson blev av med sina reumatiska besvär när han började med en hög dos omega-3. Läs mer på hans hemsida N.S. Hjärnhandel. http://www.nissesimonson.se/article.asp?ID=4818
Jag kan tyvärr för lite om kosttillskott utöver det här, men ställ en fråga inne hos Kostdoktorn eller Annika Dahlqvist.
Kanonblogg Birgitta. Har till 50% gått över till LCHF. Gått ner i vikt och mår mycket bättre. Tack för dina tips
Härligt att höra, Andreas. Snart är du uppe på 100% 😉
Intressant det här med vitaminer. Vi har börjat ta lite tillskott. Tycker att vi äter varierat men det finns lite oro ändå att vi inte får i oss allt. Äter du inte Omega 3 heller? Har fått rådet att äta en ganska stor dos av det. Får nog titta närmare på detta. Fisk äter vi ju ofta. Du fick mig att fundera här och det är ju bra. 💜
Ja, det är ett mycket intressant ämne. Jag äter omega-3 och magnesium pga av min nervskada, så jag är inte helt emot tillskott. Men tycker bättre om att äta vitaminer den naturliga vägen 🙂 Ser att många får problem med utslag pga C-vitaminbrist när de äter en riktigt strikt LCHF-kost.