Glutenfritt mörkt bröd med kryddor och frukt

Glutenfritt, mörkt bröd med kryddor och frukt

Njutbart bröd

Att baka och njuta av glutenfritt bröd har gett en ny dimension till min livsstil det senaste året.

Jag slutade med gluten för över 5 år sen och har sen dess blivit symptomfri från både livslånga magbesvär och i stort sett fri från den värk som är en följd av min fibromyalgi.

Tidigare har jag sällan ätit lågkolhydratbröd, det blev ibland något frökex eller ostbröd.

Jag tyckte de flesta LCHF-bröd var antingen svampiga av ägg eller torra av kokosnötmjöl.

Men efter att jag skrev Långkok för LCHF och Paleo och till den boken hittade på ett valnötsbröd som smakade lite som surdegsbröd, så har baklusten väckts till liv igen.

Det har blivit en hel del experimenterande med nya brödrecept här i Alanya i vinter.

Med en hög nivå på träningen blir det utrymme för en macka till kaffet då och då.

Jag gjorde ett vörtbröd före jul som blev väldigt gott, här har jag gjort ett bröd som också har en riktigt mustig kryddsmak.

Ett bröd som lite liknar den typ av filmjölkslimpa jag gjorde förr, som hade mycket kolhydrater från både mörk sirap och torkad frukt.

Mitt nya bröd fick sin mörka färg och mustighet från malda nejlikor, kardemumma och kaffe och en liten sötma från några torkade fikon och granatäppelkärnor.

Du kan använda någon annan torkad frukt om du vill, som osvavlade aprikoser eller katrinplommon. Granatäpplet går att byta mot lingon, blåbär eller tranbär.

Istället för filmjölk tillsatte jag syra från citron, det gav riktigt god smak åt brödet.

Det här receptet passar alla oss som äter lågkolhydratkost av typen LCHF och Paleo.

Ja, det passar förstås alla som gillar ett gott bröd 😉

Intresset för min numer nedlagda Paleo-blogg har skjutit i höjden sista veckorna.

Det märks att många söker en hälsosam livsstil nu på det nya året. Där hittar du ca 200 njutbara recept som är både gluten- och mjölkfria.

Kryddbröd med varmrökt fläskkarré och ost

Mörkt mandelbröd

100 g osaltat smör eller kokosolja

4 torkade fikon

1 dl granatäppelkärnor

1 dl starkt kaffe

1 pressad citron

1 tsk malda nejlikor

1 tsk mald kardemumma

1 tsk mald ingefära

3 ägg

3 dl mandelmjöl

1 dl kokosnötmjöl

3 msk fiberhusk

2 tsk bikarbonat

ca 2 tsk salt

Skär fikonen i små tärningar och koka upp tillsammans med smör, kaffe, citronsaft och kryddor.

Låt puttra några minuter och sen svalna en stund.

Blanda all torra ingredienser i en bunke. Rör ner äggen och smörblandningen, blanda väl.

Häll upp degen i en smord brödform på ca 1 liter.

Täck med folie och grädda på 175º i 30 minuter. Ta av folien och grädda 40 minuter.

Låt svalna en stund i formen och stjälp upp på galler för att kallna.

Förvara i plastpåse eller burk i kylen och ta fram och skär skivor eftersom.

Du kan också forma degen till bullar. Jag fick till 10 stycken av den här satsen. Grädda dem på 200º i 20-30 minuter.

En vällagrad ost och varmrökt fläskkarré blev gott pålägg, det hade jag med som färdkost till kaffet på flygresan hit.

Brödet smakar förstås också gott som det är eller med bara smör.

Här nedan några morgonbilder från balkongen, det har varit vackra färgskådespel i de senaste dagarnas kyliga väder.

Soluppgång över Alanya

Soluppgång över Taurusbergen i Alanya

Soluppgång över Taurusbergen i Alanya

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2015/01/11/glutenfritt-morkt-brod-med-kryddor-och-frukt/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har brödet i ugnen nu, hade inte kokosmjöl hemma utan tog vanlig kokos, blir kul att se hur det blir. Fortsatt trevliga veckor i Turkiet.

    • Tack 🙂 Rapportera hur det blev, låter spännande.

      • Det blev jättebra. Har just ätit en skiva, men tyvärr glömde jag ha i frukten, hade tänkt ha tranbär, det får jag komma ihåg nästa gång. Hur länge håller det i kylskåpet, det är bara jag som äter. Är det kanske bättre att skiva och lägga i frysen.

      • Roligt att höra att du tyckte om den. Jag har haft det i kylen över en vecka, men att frysa i skivor eller mindre bitar går ju också fint 🙂

  2. Tack för ett nytt recept på ett säkert lika gott bröd som jag äter just nu till mitt morgonkaffe, valnötsbröd som du delade med av för ett tag sen.
    Det tycker min man om också. 😊
    Hälsningar // Anette


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s