Nytt bakexperiment
Efter att jag gjort den mycket lyckade mjuka pepparkakan häromveckan började jag fundera hur jag skulle kunna göra något liknande med saffran.
Jag ville göra en kaka som utöver att den är glutenfri också skulle vara helt sockerfri.
Saffran ger så distinkt smak till kakor så det behövs inte mycket sötma för att lyfta den till höga höjder.
Här blev det sötning med morot och mandarinsaft istället för pumpa och äpple som jag hade i pepparkakan.
Den blev mycket saftig och fin, perfekt till en kopp glögg i morgon eller till kaffet i julhelgen.
Klicka på bilderna nedan så kommer du till några av mina tidigare julkakor.
Mjuk saffranskaka
3 ägg
100 g normalsaltat smör
2 pressade mandariner, 1 dl saft
1 finriven morot, 3 dl rivet
2 dl mandelmjöl
2 msk kokosnötmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 krm vaniljpulver
1 kuvert saffran, 0,5 g
Smält smöret tillsammans med saffranet. Tillsätt pressad mandarinsaft med fruktkött och de finrivna morötterna.
Låt puttra i fem minuter, rör då och då. Ta från värmen och låt svalna en stund.
Blanda samman de torra ingredienserna och vispa äggen riktigt tjockt, ca 4-5 minuter med elvisp.
Rör ner det torra i kastrullen, blanda väl. Tillsätt en tredjedel av äggsmeten, rör om ordentligt.
Blanda ner en tredjedel till, rör försiktigt så det blir en jämn smet.
Vänd så ner den sista äggsmeten, lyft in den i degen med lätta tag med en slickepott eller slev.
Häll upp smeten i en form som du smörjt med smör och ”bröat” med sesamfrön.
Grädda i mitten av ugnen på 175º i ca 25-30 minuter. Känn med handen ovanpå kakan, känns den fast är den klar.
Känns den lite gungig så grädda en liten stund till. Stjälp upp efter några minuter och låt svalna på galler.
Min form rymmer 1 liter, den är låg och bred så därför blev kakan inte så hög.
Gräddar du den i en vanlig, avlång bakform så lägg till ca 10 minuter på gräddningstiden.
Använder du osaltat smör, som jag gör här i Turkiet, så tillsätt 1 kryddmått salt. Då blir kakan betydligt godare.
Har bakat o den blev så saftig o god! Jag tog kokosflingor i formen istället för sesamfrön, funkar lika bra. Gjorde en liten adventsbakelse med vispad grädde o hallon på! Supersmarrigt!! Så TACK!!!
Vad roligt att höra, det lät väldigt gott med din bakelse 🙂
Den kakan såg riktigt smaskig ut – den ska jag baka till nästa helgs adventsfika! 🙂
Kul, hoppas du kommer att tycka om den. De som provbakat har verkligen gillat den, vi med 🙂
Vad duktig och påhittig du är. Blev väldigt inspirerad att också försöka utesluta eller i alla fall dra ner på socker och gluten.
Tack, vad glad jag blir att jag kan inspirera till hälsosammare (och godare) bakning 🙂
Denna saffranskaka låter oerhört spännande. Skall baka den när jag kommer hem. Har köpt riktig Iransk saffran i Saluhallen. Får gå ut och plocka några mandariner som jag kan ta med mig i handbagaget. Vi åker hem på måndag morgon med en laddning av dina ostkex som färdkost.
Hoppas ni tycker om den och trevlig hemresa 🙂