Underbar kladdkaka utan socker, gluten och mjölk

Chocolate chai mudcake ur Smarta sötsaker

Kladdkakans dag

Förra helgen var jag bjuden på kalas hos min systerson och hans fina familj. De är mycket roade av matlagning och bakning, så det serveras alltid något riktigt läckert.

De bakar alltid något som även jag kan äta, den här gången en alldeles underbart god chokladkladdkaka.

Den gick hem även hos barnen, min systerdotterdotter på 4 år sa hänfört: Det här var den godaste tårta jag ätit…

Det är inte ofta jag delar med mig av recept som inte är mina egna. Men idag gör jag ett undantag.

Det är visst kladdkakans dag idag, så då passar det ju fint med en nyttigare variant än de flesta man hittar på nätet och i kokböcker.

På söndag är det ju dessutom Fars dag, så ett bakrecept som det här kan passa fint även då.

Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk (inbunden)

Receptet kommer från boken Smarta sötsaker : utan socker, gluten och mjölk av Ulrika Hoffer.

Det märks när man tittar på topplistorna över sålda böcker att det är väldigt populärt att baka utan socker och gluten idag.

Själv hade jag den stora äran att få bidra med recept som passar barn (och vuxna) till Ann Fernholms nya bok, Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar.

Det sötaste vi har : om socker och växande kroppar (inbunden)

Du får idag receptet precis som det är direkt ifrån boken Smarta sötsaker.

Du som äter LCHF kan förstås minska på dadlarna och använda kokosnötmjöl istället för bovetemjöl om du vill.

Ändra då mjölmängden från 2 dl bovetemjöl till 1 dl kokosnötmjöl, annars blir kakan lätt torr.

Minska även dadlarna till hälften och öka på kokosoljan till det dubbla istället, så får du till en kaka med mindre kolhydrater och mer fett.

Jag ska testa att baka den här kakan till jul med torkade aprikoser. Det tror jag kan bli riktigt gott, jag gillar dem bättre än dadlar.

Chokladmoussen till toppingen kan du söta med banan istället för honung om du vill eller ta nån annan sötning.

Chokladkaka med hallon och crème fraiche

Chocolate Chai Mudcake 10-12 bitar

3 dl dadlar utan kärna

2 dl vatten

1½ dl mandel eller hasselnötter

1 dl kokosolja

2 tsk malen ingefära

2 tsk malen kardemumma

2 tsk malen kanel

1 msk bakpulver

2 dl bovetemjöl eller rårismjöl

3 msk kakao

2 äggulor

3 dl kokosmjölk

4 äggvitor

Sätt ugnen på 175 grader. Koka dadlar och vatten på svag värme tills det blir en grötaktig massa, i cirka en kvart.

Mixa nötterna till mjöl, i med dadlarna, kokosoljan, kryddor, bakpulver, mjöl, kakao och äggulor.

Kör på full effekt och tillsätt kokosmjölken lite i taget. Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner i smeten.

Fördela smeten i en springform och grädda mitt i ugnen, i ca 50 minuter.

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chocolate chai mudcake från boken Smarta sötsaker av Ulrika Hoffer

Chokladmousse till topping

2 mogna avokador

½-1 dl kakao

2 msk honung

2 dl vatten

Valfritt: 2 dadlar utan kärna

Mixa tålmodigt, gärna med stavmixer, tills du har en fluffig och slät mousse. Späd eventuellt med lite mera vatten.

Chokladkladdkaka Paleo/LCHF

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/11/07/underbar-kladdkaka-utan-socker-gluten-och-mjolk/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Går det lika bra med 1.5 dl mandelmjöl som 1.5 dl mandlar elker blir det mer mjöl än så av 1,5 dl mandlar? 😉

    • Nej, det blir inte rätt mått. 1 dl mandel blir ca 1,3 dl mjöl 🙂

  2. Om man har en nötallergiker hemma, har du något förslag på vad man kan byta ut mandlarna/nötterna mot i den här kakan?

  3. Hej!
    Har dadlarna någon annan funktion än att ge sötma – m a o kan man minska antalet som det behagar, för att få den lagom sötma man vant sig till under år med LCHF? En annan fråga är fettet – som ofta är väldigt mycket mindre i Paleo-recept än i LCHF. Kan alternativet vara att baka LCHF med Paleo-sötning – byta sötströ (som jag använt i sötade LCHF-bakverk) mot dadlar/banan?
    Jag började nyligen följa din fantastiska blogg, som jag gör med med glädje.Tack för recept. tips & råd!

    • Tack för dina fina ord 🙂
      Jag bakar en variant av LCHF just med Paleosötning, som lite honung eller aprikoser, är själv inte så förtjust i de alltför söta dadlarna. De binder ju ihop smeten lite, så du kan ju tillsätta lite kokosgrädde eller liknande så det inte blir för torrt. Många inom Paleo har också börjat inse nyttan av att använda mer fett i maten, ta en titt inne hos Under vårt tak i deras Paleoskafferi, där har du en till receptskatt 🙂
      http://www.paleoskafferiet.se/

      • Tack för svar!
        Åh så mycket nytt jag lär mig! 😉 …..hade ingen aning om att dadlar binder ihop. Förstår nu varför LCHF muffinssmeten, som jag testade att söta med dadlar, blev lite tjockare än vanligt. Trodde muffinsen skulle bli slisk-söta, för det är vad jag tycker dadlar är, men de blev helt OK. Men jag ska ändå prova med aprikoser (tack för tipset). Honung vågar jag inte testa, vill inte fresta sockermonstret. Paleoskafferiet också en favorit.

      • Bra jag kunde vara till hjälp 🙂

  4. Chai är nog väldigt gott eftersom det är så kryddigt. Jag brukar annars ta en riktigt bra earl grey med sin bergamott-arom. Blir alldeles utsökt.

    • Kan tänka mig att det blir gott också, älskar en god Earl Grey 🙂

  5. Det låter väldigt gott det här. Vill bara tipsa om att man kan byta ut dadlarna mot katrinplommon (grovt hackade) som har fått ligga och dra i starkt te över natten. Det blir oerhört gott och saftigt.

    • Tack, det var ett mycket gott tips 🙂

    • Vad för te ska de ligga i?

      • Jag kan tänka mig att det blir väldigt gott i just chai 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s