Valnötsbröd

Valnötsbröd från Långkok för LCHF och Paleo

Populärt LCHF-bröd

Dagens recept är det absolut godaste bröd jag bakat sen jag gick över till en glutenfri lågkolhydratkost för 5½ år sen.

Det här valnötsbrödet hittade jag på till min långkokbok som sålts slut, men nu finns i nytrycket Gammaldags husmanskost på nytt sätt.

Äppelcidervinägern ger brödet en smak av surdegsbröd, det enda bröd jag saknat sen jag började äta helt glutenfritt.

Jag publicerade det här receptet i vintras inne på Kostdoktorns Forum, det har sen dess visats över 8000 gånger. Så visst finns det ett sug efter bra brödrecept utan gluten och med få kolhydrater.

Tyvärr finns ju inte så många bra glutenfria lågkolhydratbröd på marknaden idag, mycket beroende på att de är betydligt dyrare att baka än traditionella bröd gjorda på billigt mjöl.

Jag har ju sen tidigare ett samarbete med Huså Bröd som bakar Spröda frökex efter min receptidé.

Det vore roligt att få ut även det här på marknaden, så att det finns goda alternativ både på den hårda och mjuka brödsidan.

Hade ett möte med Karin Moberg, grundaren av det glutenfria bageriet Friends of Adam nu i somras.

Brödet väckte intresse, men jag har inte fått nåt besked än om de tänker ta upp det i sin produktion. Det är bara att hålla tummarna och hoppas 🙂

Vill du så får du gärna skriva till dem och visa att det finns ett stort intresse för ett bra LCHF-bröd, här är bageriets kontaktsida.

För tips på varma och goda drycker till brödet, titta in på min blogg på Kostrådgivarna.se idag.

Valnötter

Valnötsbröd

6 ägg

250 g kesella

150 g valnötter

100 g smör

2 dl mandelmjöl

2 dl pofiber

½ dl fiberhusk

½ dl linfrön

3 msk brödkryddor

2 msk äppelcidervinäger

2 tsk bakpulver

ca 1-1½ tsk salt

Sätt ugnen på 150 grader. Smörj en avlång bakform på 1½ liter väl. Krossa valnötterna grovt i en mortel eller hacka dem. Smält smöret tillsammans med brödkryddorna och låt det svalna.

En del tycker att det blir för markant kryddsmak med 3 msk, så du får testa dig fram hur mycket du vill ha.

Blanda nötter och alla torra ingredienser i en bunke, börja med den mindre mängden salt. Vispa äggen tjockt och rör ner kesella, vinäger och smör.

Blanda så ner det torra med elvispen på låg effekt. Rör om väl och smaka av om du vill ha mer salt. Häll över smeten i brödformen med hjälp av en slickepott, tryck till på ytan så smeten blir jämnt fördelad.

Blöt handen i kallt vatten och jämna till ytan så den blir slät. Täck med aluminiumfolie och grädda i nedre delen av ugnen i 45 minuter. Ta av folien och grädda 45 minuter till.

Låt svalna en stund i formen och ta sen ur brödet och låt det kallna på galler utan bakduk så behålls den knapriga ytan. Skär brödet i skivor när det kallnat helt. Lösfrys skivorna och ta fram eftersom, tina gärna i brödrost så blir det som nybakat.

Bor du utomlands och har svårt att få tag på pofiber, så kan du ändra till 3 dl mandelmjöl och 1 dl fiberhusk istället.

Även brödkryddor kan vara en sak som inte finns att få tag på utanför Sverige. Det är mald anis, fänkål och brödkummin.

Näringsberäkning

Signaturen Majabella har inne på Kostdoktorns Forum varit vänlig att räkna ut kolhydrathalten i brödet för dem som är nyfikna på det. Så här skriver hon:

”Nu har jag räknat, jag använde 6 riktigt stora ägg, har vägt pofiber till 32g per dl och mandelmjöl till 50g per dl. Hela brödet vägde 1060 g efter gräddningen och det verkar gå att få ut ungefär 20-22 skivor.
Jag har summerat mängden kolhydrater till 44 g totalt, vilket betyder ca 2 g per skiva.
Dessa värden har jag utgått ifrån avseende x gram kolhydrater per 100g:”
Ägg: 0,3g
Kesella: 3g
Valnötter: 13,5g
Mandelmjöl: 5g
Pofiber: 12g
Äppelcidervinäger: 7g

Här har bloggen Full koll gjort en lite annan näringsberäkning.

Det är ju ibland olika på uppgifterna på kolhydrater, kan vara viktigt för den som är riktigt känslig.

Här följer måtten på mitt recept i gram, kopierat från det inlägget.

6 ägg 1 g kh
250 g kesella 7 g kh
150 g valnötter 20 g kh
100 g smör 1 g kh
110 g mandelmjöl 6 g kh
34 g pofiber 4 g kh
33 g fiberhusk 0 g kh
33 g linfrö 1 g kh
45 g brödkryddor 16 g kh
30 g äppelcidervinäger 2 g kh
10 g bakpulver 4 g kh
1½ tsk salt

Långkok för LCHF och Paleo av Birgitta Höglund

Birgitta Höglund i Allt om LCHF Expressen

Här hittar du alla mina kokböcker hos Adlibris.

I maj kommer Grillmat LCHF ut på engelska och LCHF för seniorer och Långkok för LCHF och Paleo släpps i augusti.

Här en länk så du kan läsa mer om böckerna på Amazon.com.

Just det här receptet från Långkok har jag fått göra om till översättningen, då Pofiber bara finns i Sverige.

Birgitta Höglunds kokböcker

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2014/10/26/valnotsbrod/trackback/

RSS feed for comments on this post.

44 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Valnöts bröd till […]

  2. Hej Birgitta! Nu ska jag baka ditt fantastiska valnötsbröd, men har glömt bort om det ska vara 150 grader i över- och undervärme eller i varmluftsugn? Stor kram! 🤗❤️

    • Hej Johanna. Jag har bara vanlig ugn utan varmluft, så receptet är för en sån. Kram och Glad Midsommar till dig och Einar ❤

      • Tusen tack! Glad midsommar till dig och Lennart!

  3. Detta är ett både lättbakat och gott bröd. Nästa gång ska jag testa att byta mejerierna mot kokosvarianter. Tack för receptet!

  4. Har du provat någon annan variant med andra nötter/nötblandningar? Valnötter hör inte till mina favoriter. 😆

    • Ja, jag har gjort det med hasselnötter också, det blir väldigt gott. Du kan förstås använda de nötter du föredrar 🙂

  5. […] till kvällens bröd: Valnötsbröd […]

  6. Hej. Tror du att man kan ta detta recept och byta ut bröd kryddor mot vörtmix kryddor?
    Mvh

    • Ja, om du inte är känslig för gluten, för de färdiga mixerna innehåller det.

  7. Ser gott ut! Kan jag ersätta kesellan med något mejerifritt alternativ?

  8. […] Före föreläsningen fanns det möjlighet till LCHF-fika. Det bjöds på kaffe/te, fröknäckebröd och valnötsbröd med Bregott och ost. Receptet till Fröknäckebröd hittar du under fliken Recept. Receptet på valnötsbröd har Birgitta Höglund skapat, du hittar det dels i hennes kokbok ”Långkok för LCHF och paleo” dels på hennes blogg. […]

  9. […] på detta valnöt- och paranötsbröd som jag utgått ifrån är från Birgitta Höglunds Blogg. Jag har dragit ner på brödkryddorna och tagit bort lite valnötter och lagt till […]

  10. En fråga angående brödkryddorna. Är det en färdig blandning du köper eller något du blandar själv? Vilka kryddor är det?

    • Ja, det finns färdigt i kryddhyllan, heter just brödkryddor. Det är mald anis, kummin (brödkummin) och fänkål 🙂

  11. Detta låter gott! Vad är bäst att ersätta kesella med? Har allt hemma utom detta. Har creme fraiche, turkisk yoghurt och kokosolja bla hemma.

  12. […] absolut bästa LCHF-brödet enligt mig är Birgittas Valnötsbröd. Det måste ni testa! Men om man som jag, inte hade valnötter hemma och heller inte kesella men […]

  13. […] har jag testat Birgitta Höglunds recept på valnötsbröd. Med alla måttenheter omvandlat till gram ser receptet ut så […]

  14. Tack för ett supergott bröd. Som jag bakat i dag.
    Såg att ” någon” tog i lite jäst i degen.
    Det gjorde jag också, det blev super.
    Mvh Anette

    • Hej Anette, fint att se dig här 🙂 Roligt att du tyckte om brödet och att det vidareutvecklas.

  15. Tack Birgitta att du delar med oss dina supergoda recept! Jag funderar om man kan få lite gojibär eller andra bär i brödet? Går det bara att lägga till det eller förstör jag hela receptet? Gea

    • Roligt att du gillar mina recept 🙂 Visst kan du lägga till gojibär eller annan smaksättning om du vill.

  16. Hej!
    Jag har bakat det här goda brödet ett par gånger. Min dotter som bor i Nederländerna skulle också gärna vilja pröva på det men där finns inte pofiber att köpa. Kan man ersätta det med t.ex. kokosmjöl?

    • Kokosnötmjöl kan göra bröd väldigt torra, här är de proportioner på mandelmöl, linfrö och fiberhusk som jag tagit fram till den engelska översättningen av Långkokboken, eftersom det bara är i Sverige pofiber finns att köpa.
      3 dl mandelmjöl
      1 dl fiberhusk

  17. Underbart gott LCHF-bröd! Det räddar mig 🙂
    Jag undrar om du har testat att byta ut en del av valnötterna mot några andra nötter? Är lite nyfiken på det, skulle ju vara kul om man kan variera det lite…Du kanske har bra tips på variationer?
    Tack!!

    • Tack, roligt att du tycker om det 🙂 Har tänkt testa med andra nötter nu när jag är i Turkiet, recept kommer så småningom.

  18. Kan jeg spørre; hva er Kesella? (Jeg er norsk).

    • Kesella är detsamma som kesam eller kvarg i Norge 🙂

      • Tusen takk. 🙂

  19. Är det verkligen 3 MATSKEDAR brödkryddor? det verkar ju helt sjukt mycket

    • Jag använde 3 matskedar eftersom jag gillar smaken, men som jag skriver i receptet så kan du smaka dig fram till din nivå 🙂

  20. Tack!😊

  21. Hej! Jag bakade det här brödet för någon vecka sedan och ja, det är det godaste LCHFbrödet jag gjort/ätit! Jag testade att ha i ½ paket jäst och lät formen med brödet stå och jäsa en halvtimme ovanpå spisen medan den värmde upp. Det blev ett luftigt och fint bröd. Jag vet inte hur det går till eftersom jästen inte borde fungera utan gluten men det gör den! Prova!

    • Hej, vad roligt att du tyckte om det 🙂 Själv föredrar jag bröd utan jäst, men bra tips för dem som vill testa.

      • Jag är intresserad av att ta del av din kunskap, av vilken anledning undviker du jäst?

      • Har man som jag haft mycket problem med svamp, så är det bra att undvika jäst och socker som göder svamparna.
        Sen tycker jag jästen ger en bismak, den slipper jag när jag bakar de här nya brödsorterna.
        Har ett väldigt känsligt smak- och luktsinne… 😉

  22. Hej
    Jeg er fra Danmark og kender ikke brödkryddor. Hvad er det?

    • Hej. Det är mald brödkummin, anis och fänkål. Finns färdig blandning i butik här eftersom det är ett traditionellt sätt att smaksätta bröd med det i Sverige 🙂

  23. Skulle så gärna vilja prova att baka detta bröd! Vad tror du att man man ersätta kesellan med om man inte kan äta mjölprodukter?

    • Du kan använda kokosgrädde och kokosolja i samma mängd istället för kesella och smör, det har jag gjort i receptet till den amerikanska upplagan 🙂

      • Tack Birgitta!😊


Lämna ett svar till Gea Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.