Premiär för Restaurang PriMaten och min bästa LCHF-Pizza

LCHF-Paleorestaurang

I morgon öppnar Restaurang PriMaten upp portarna på Uppsala Science Park, närmare bestämt på Dag Hammarskjölds väg 58.

Lars Fahlén och hans medarbetare startar där Sveriges första restaurang med snabbmat på naturliga råvaror som passar in i Paleo/LCHF-tänkandet.

En del rätter passar bäst in på stenålderskosten och andra bättre på lågkolhydratkosten, men de två modellerna är ofta väldigt lika varandra.

Man kan ju enkelt säga att LCHF är ungefär som Paleo, men med tillägg av mjölkprodukter och med mindre frukt.

Båda inriktningarna förespråkar så naturlig mat som möjligt.  Så ekologiskt odlat,  glutenfritt och kött från gräsbetesdjur är en självklarhet på restaurangen.

Rätterna ska vara snabba att laga till och servera både som frukost och lunch.

Till lunchen serveras en stor och matig buffé med olika kålsallader, fräsch blandsallad, dressingar, keso, frön och annat gott.

Dagens recept på LCHF-Pizza ingår i mitt arbete med receptskapande och meny till Restaurang Primaten, ett riktigt roligt tankejobb som jag pysslat med under vintern.

Det här är den absolut godaste LCHF-pizza jag gjort, med en smakrik botten på riven halloumi.

Ja, den är till och med godare än vanliga pizzor tycker de som smakat.

Efter inlägget kommer några av de bilder som togs till menyn när jag var nere i Uppsala och kom med lite goda råd i köket för en tid sen.

De fina bilderna är fotograferade av Oskar Söderlund.

Det här blir det sista inlägget på bloggen ett tag. Är nere i Turkiet en månad och tänker nu ta lite ledigt, inför kommande roliga uppdrag under vår och sommar.

Närmast följer en veckas Zumbaresa i maj med Anna Hallén till Gran Canaria, där jag ska hålla en Tapaskurs på LCHF-vis.

Sen i juni bär det av två veckor till samma ö, då på den första LCHF-Camp som arrangeras av samma Anna.

Där är jag ansvarig för menyer och samtal kring bra mat som passar i ett LCHF-kök.

En riktigt spännande utmaning att hjälpa deltagare som kämpar med stor övervikt att hitta en ny väg till ett hälsosammare liv.

Det finns några platser kvar på resan, Du kan läsa mer om den här hos Gran Canaria Experten.

Datorledigheten just nu är inte bara frivillig, har stora problem med både min pensionsmässiga dator och internetuppkopplingen, tidvis fungerar inget av dem alls.

Får se till att hitta mig en som går att skriva på när jag kommer hem till Sverige igen.

Till dess kan Du läsa lite om min Turkiska mat inne på Kostrådgivarna.se.

Pizzabotten för 2

2 dl riven Halloumi

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

2 msk Pofiber

Rör samman ingredienserna till pizzadegen. Låt svälla i 10 minuter.

Bred ut till två runda bottnar, ca 1 cm tjocka, på bakplåtspapper. Förgrädda på 250 gr i 10 minuter.

De här bottnarna går bra att lösfrysa och ta fram eftersom och fylla med valfria pizzatillbehör.

Pizzasås

2 dl mild Ajvar Relish

2 msk Tomatpuré

2 msk Kallpressad Olivolja

2 hackade Vitlöksklyftor

1 msk Oregano

1 msk Balsamvinäger

½ tsk Worcestersauce

Havssalt

Blanda samman alla ingredienser till såsen, smaka av med salt.

Bred 2 msk sås över den förgräddade pizzabottnen. Täck med Din favoritfyllning.

Jag hade rökt kalkon, färsk ananas och paprika på min. Strödde sen över 1 dl riven halloumi och 25 gr tärnad cheddar på varje pizza.

Det passar förstås med någon annan god ost också, men det var vad jag hade hemma.

Ringla lite olivolja över pizzan och grädda på 250° i 10 minuter.

Servera med lite rucola och olivolja över.

Gott till är en sallad på finstrimlad rödkål, balsamvinäger, olivolja, havssalt och svartpeppar.

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

Fotograf Oskar Söderlund

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/04/15/premiar-for-restaurang-primaten-och-min-basta-lchf-pizza/trackback/

RSS feed for comments on this post.

42 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] skapade den i mitt arbete med restaurang PriMaten i Uppsala, där har den blivit väldigt populär bland […]

  2. Hej och tack för väldigt bra recept! Jag använder det även till bröd, blandar i brödkryddor och en gnutta salt, gräddar och skär i bitar

    • Hej Birgitta 🙂 Roligt att höra att du tycker om min pizza. Tack för tips på vidareutvecklingen, låter mycket gott 🙂

  3. Pizzan är fantastisk! Den bästa pizzabotten jag och min familj provat på! Tack!

    Min man och jag har även ätit på restaurang primaten. Det var prima. Kul att en sådan restaurang öppnat i Uppsala.

    • Tack, vad roligt att få så fint beröm, både på pizzan och å PriMatens vägnar 🙂

  4. Nu har jag provat och det var lättlagat och blev jättegott. Sonen som äter mycket ”vanlig” pizza tyckte också om pizzan.

  5. […] Halloumipizza […]

  6. Gorde 4 pizzor till utflyckten idag och dom var ju super goda 🙂 gjorde på halloumi gjord på ko mjölk från Ovikens ost i jämtland super mumsigt

    • Hej Rebecca och Välkommen till mitt kök. Kul att du gillade pizzan. Ovikens halloumi är så god, nästan i klass med de handgjorda jag köpt på Cypern 🙂

  7. Vad är halloumi? är det en sorts ost?

    • Halloumi är en Cypriotisk ost, som passar bra att grilla, det måste du testa i sommar 🙂 Den är också utmärkt riven i bröd eller som här i pizzabotten. Den finns i samma hylla som Fetaosten.

  8. […] kom efter den gode Trillian tippede om en ny og genial LCHF pizzabund. Opskriften stammer godt nok herfra, men vi låner jo lystigt at […]

  9. Birgitta, du är ett geni! Jag gjorde denna idag och det var verkligen bästa lchf-pizzabotten hittills. Wow, tänk om man hade din hjärna =)

    Jag tog dock mina egna ingredienser med köttfärs, champinjoner, lök, tomat, oregenato och två sorters ost. MUMS!

    Stor kram för att du delar med dig av dina smarriga recept!

    • oregenato = oregano (hur lyckas man stava sådär illa =)

      • Vi förstod nog alla vad du menade, det lät som en väldigt god fyllning 🙂

    • Tack, Trillian 🙂 Roligt att höra att du också tyckte om den. Rätt bra att ha en sån här hjärna när det gäller mat, trivs riktigt bra med den 😉 Snart kommer jag att dela med mig av fler recept, åker hem på torsdag till en förhoppningsvis bättre fungerande dator och bredbandsuppkoppling, än vad jag har här i Alanya den här gången…

  10. Tack för svar, men jag har korsallergi mot paprika.
    Jag sväller igen i halsen av båda två så det är inget alternativ tyvärr.

    Ulla

    • Aj då, vad tråkigt. Men om du tål tomater så kan du göra en helt vanlig tomatsås istället 🙂

  11. Hej
    Har du alternativ till ajvar.Tyvärr kan jag kan inte äta vitlök och det är det i ajvar.
    Vitlöken i övrigt är det bara att ta bort.

    • Hej Ulla och Välkommen till mitt kök. Du kan köpa grillad paprika på burk, mixa och smaksätta med t.ex lite chili, salt och vinäger. Då får du ajvar på det sättet du vill ha den 🙂

  12. Men vad spännande med dina menyer, kanske man tittar in på stället till sommar när det blir semester söderut!

    • Tack, Karin. Ja, det är så skoj att få vara med i restaurangvärlden igen, om än bara på avstånd. Det här är lite bättre mat än vad som brukar erbjudas på vägkrogarna under semestern, så det tycker jag absolut du ska göra 🙂

  13. Hepp!! Nu är den testad. Mycket bra, men jag håller inte med om hur långt det räcker – vi gjorde dubbel sats, och delade på två, och det var nästan lite lite. Ha det gōtt.

    • Kul att du tyckte om pizzan. Det är ju så olika hur mycket man äter, så där är det bara att prova sig fram 🙂

      • Nu har vi testat igen, tunnare den här gången, mer förgräddning och ännu bättre resultat. Mycket bättre än ‘omelettpizza’.
        Tack igen.

      • Tack själv för dina kommentarer. Kul att min pizza blev en favorit även i ditt kök 🙂

  14. Du är så otroligt kreativ.

    Ha en underbar kväll/ Jimmie

  15. Men Birgitta… du kör ju så det ryker!

    Go girl! 😀

    • Tack, rara Fjällmor. Tänk så mycket som hänt sista året, så roligt att man kan vara med både här och där 😉

  16. Nej men vad kul att du fått vara med och ta fram menyn. Du är bara för duktig. Tänker definitivt besöka detta ställe. Och tack för receptet, blev direkt nyfiken och sugen på att testa denna pizzabotten. Men det får bli om några veckor för just nu äter jag så nära noll kolhydrater som möjligt. Ha det så härligt i Turkiet Birgitta.

    • Tack, Trillian 🙂 Det var verkligen skoj att få bli inblandad i restaurangvärlden igen, är ju hela 12 år sen jag jobbade. Just att skapa menyer till nya ställen var det bästa jag visste då, ännu roligare nu 😉

  17. Ser supergott ut!!! Det får bli ett besök på priMaten i sommar! Ha en trevlig och skön semester. Jenny & Magnus

    • Tack till Er båda 🙂 Hoppas ni kommer att gilla restaurangen, Lars brinner verkligen för det här med bra mat.

  18. […] inom paleosfären. Lars har fått stor hjälp med menyn av kokboksförfattaren och matbloggerskan Birgitta Höglund, men även av fler som engagerar sig för hel och ren mat. Lars själv är grymt driftig, och runt […]

  19. […] – Ekologiskt grottkök och kaffeBirgitta Höglund har varit inblandad när menyn skapades och bloggar om Primaten idag.Läs merÄt rå mat 108Sprid sanningen om Dreamfields bluffpasta 122Ingen LCHF-mat i Luleå trots […]

  20. […] är en paleo-restaurang och Birgitta Höglund har anlitats för att ta fram en del i […]

  21. Oh va gott det ser ut!!!!
    Men menar du att man ska lösfrysa pizzabottnarna efter man förgräddat dem?? (Bara för att vara tydlig..) 😛
    Kram och ha det så bra i Turkiet!! 😀

    • Tack, Anneli. Menar förstås att de går alldeles utmärkt att lösfrysa, om man vill göra ett gäng på en gång. Bättre än att ta fram en Billys Panpizza ur frysen, eller hur 😉 Ha det bra du med. Kram tillbaks 🙂

  22. Ha det gott, hoppas allt blir bra, och så ses vi snart!

    • Tack, här är allt bra, utom datorn 😉 Vi ses, ska verkligen bli kul. Kram


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.