85 Tips för en god Buffé à la LCHF till Påsk

Påskbuffé

Så börjar det så sakteliga dra ihop sig mot Påsk igen, med allt vad det innebär av matfunderingar, receptletande och inköp.

Jag har gjort det lite enklare för Dig i år, genom att samla många av mina favoriter som passar till en Påskbuffé på ett och samma ställe.

Själv kommer jag inte att laga så mycket, på Skärtorsdag flyger jag som alla andra Påskkärringar söderöver.

Men inte till Blåkulla för min del i år, jag väljer värmen i Turkiet istället.

Den här gången blir vi där en månad, så det kommer att dyka upp ett och annat recept på min variant av Medelhavskosten här igen framöver.

För att Du ska få lite inspiration till vad bra Påskmat kan vara för oss som äter LCHF, så har jag sammanställt den här listan på god mat med lite kolhydrater.

Ja, de passar förstås även alla som inte äter Lågkolhydratkost också. Det är vanlig, hemlagad festmat på traditionellt vis, helt enkelt.

De här godsakerna passar förstås inte bara till Påsk utan även till Pingst, Bröllop, Midsommar och andra festliga tillfällen.

Börjar Du förbereda i tid, så kan helgen bli lugn och skön, men ändå fylld av goda rätter.

Hoppas Du hittar något som kan förgylla festerna bland mina många receptlänkar.

Här finns Sillar, Sallader, Vilt, Lamm, Kyckling, Smårätter, Varmrätter, Varma Såser, Kalla Såser, Vegetariskt, Glutenfritt Bröd och en hel del läckra Desserter.

Klicka bara på rätterna här nere, så kommer Du till recepten.

Ät, njut och må gott i Påsk!

Citronsill

Påskbuffé

Björksnaps

Inlagd Sill

Citronsill

Senapssill

Vitlökssill

Rödvinssill

Sillfrukost

Rullströmming med Pepparrot

Gubbröra

Mousse på Matjessill

Räkmousse

Laxbakelse med Räkor

Litet Laxpaket med Fetaost

Laxmousse

Gravrökt Lax med Hjortronsås

Gravlax med Mammas Dillmajonnäs

Gravad Fjällöring

Rökta Laxfenor med två såser

Varmrökt Sik med Örtsås

Laxsallad med Dansk Remouladsås

Laxröra på Våffelhjärta

Grillad Lax med Fetaost och Mango

Baconlindad Laxtournedos

Dillgräddsås

Vitvinssås

Basturökt Fårlår med Hjortroncrème

Varm Lammsallad med Aioli

Lammfärsbiffar

Lammstek med Rödvinssky

Långkokt Lammgryta

Örtkryddad Kyckling i ugn

Citronmarinerade Kycklingspett

Kycklingpaj

Kycklingleverpaté

Örtmarinerad Rådjursstek

Gratäng med Palsternacka och Pepparrot

Rättikagratäng

Kantarellsås

Pepparsås

Örtsmörsås

Choronsås

Chilihollandaise

Gravad Älgstek

Rökt Renhjärta med Pepparrotsgrädde

Kesofyllda Rostbiffrullar

Rimmad Kyckling

Äggröra med Paprika och Chili

Färskoströra med Avocado

Krämig Zucchinisallad

Valnötsfyllda Omeletterullar

Varm Paprikasallad

Ostpaj på Mandelbotten

Turkisk Morotsröra

Tomatchutney med Citron

Marinerade Cocktailtomater

Marinerad Fetaost

Grillad Fetaost och Ostkex

Halloumi med varm Tomatsallad

Tomatpesto

Tre Avocadoröror

Morotslåda

Äggröra med Pepparrot

Rödbetssallad

Hemgjord Majonnäs och Aioli

Saffransaioli och Fetaoströra

Citronsås

Vitlökskeso

Chokladmousse

Hallonfromage

Vaniljpannacotta

Pannacotta med Kokos och Lime

Små Blåbärspajer

Ostkaka på Keso

Små Gräddbakelser

Hjortronbakelse

Vaniljparfait

Hallonmousse

Mörk Chokladparfait

Kardemummakaka

Mandelmusslor

Äggtoddy

Valnötsbröd och Ostbricka

Halloumibröd

Mandelbröd

Västerbottensmuffins

Fröknäckebröd

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/04/01/85-tips-for-en-god-buffe-a-la-lchf-till-pask/trackback/

RSS feed for comments on this post.

48 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej!
    Fina recept som inspirerar en Lchf nybörjare som jag.Tack!

  2. […] Om Du missat det, så kommer här en länk till mina övriga 85 tips för en läcker LCHF-buffé. […]

  3. men Birgitta, vilken buffé!
    Det blir länkkärlek snabbare än kvickt.

    Påskkramar i mängd!

    • Tack för den kärleken, här kommer det varma kramar från Alanya tillbaks 🙂

  4. […] Letar du efter inspiration till påskmaten är Birgittas påskbuffé […]

  5. […] Om Du missat det, så kommer här en länk till mina övriga 85 tips för en läcker LCHF-buffé. […]

  6. Tack för en suverän lista!!!!! Den är verkligen användbar 🙂
    Och ännu ett tack för alla bra recept du och Anna fått till i hennes nya bok!
    Sorry att jag inte nämnde dej i mitt inlägg…….får nog allt göra ett tillägg 😉

    • Hej Fröken Nilsson och Välkommen till mitt kök. Det var roligt att hitta din sida via Dagens LCHF-mat på Facebook. Ingen fara att du inte nämnt mig, det är så kul att ha fått vara med i Annas fina LCHF för familjen. Fick hem den just idag, så det var första gången jag såg mina recept i Bonniers tappning. Känner mig riktigt stolt 🙂

  7. Stort tack för alla fina recept, en guldgruva helt enkelt:) Har tipsat om det här inlägget på min blogg och länkat hit!
    Önskar dig en riktigt GLAD PÅSK!

    • Hej Margot och Välkommen till mitt kök. Vad glad jag blir, både åt beröm och länk. Bra mat är till för att delas 😉 Glad Påsk!

  8. Tack för synpunkterna, jag har redan prövat, jag har använt stevia och också vanligt Hermesetas flytande och tycker det smakar bra men så är jag också van vid det. Gurka och sill med olika kryddningar.
    Jag har hittat inlagda grönsaker (Fontana Pickels) som är från Grekland med bara 1,5 g kolh. som jag använder finhackat till t.ex. Dansk remouladsås.
    Denna produkt är inlagd med endast vinättika, vatten, och som konservering E211 dvs natriumbensoat och antioxidationsmedel E330 dvs citronsyra så det är ju helt naturliga och ofarliga ämnen så detta tycker jag att är acceptabelt. Vad jag inte vet är hur natriumbensoat skall doseras men det går väl att leta rätt på. Det andra problemet är att de natriumbensoatprodukter som jag funnit i mataffärerna har varit utblandade med socker, kanske får man beställa på apoteket (vet inte om det går nu för tiden?).
    Hälsningar och tack för många fina recept.

    • Tack själv, för att du delar med dig av dina erfarenheter. Det är såna här tips som gör att LCHF kan bli något som passar alla, jag skriver ju bara recept från mitt eget perspektiv och min erfarenhet 🙂 Apoteken borde nog kunna stå till tjänst med ren natriumbensoat, annars kanske välsorterade hälsokostbutiker kan skaka fram det? Glad Påsk

  9. Varför inte använda alternativt sötningsmedel till sillinläggning t.ex. stevia?
    Man måste dock tänka på att detta blir en färskvara och inte konserverat och konsumera det inom några dagar, (vecka?). Så gör jag både med sill och gurka.

    Recept med socker eller en del kolhydrater kan passa många som är relativt friska men många som är ordentligt sjuka i diabetes och grav övervikt m.m. kan fara illa av detta.

    En sak som jag tänkt på just när det gäller inläggningar är konserveringsmedlet natriumbensoat. Min tanke är att tillsätta detta till inläggningsättika med alternativt sötningsmedel i stället för socker. Är detta en möjlighet? Vad tror Du?

    • När jag gjorde min inlagda sill för snart 3 år sen hade jag inte testat sötningsmedel alls. Vi har ju vant oss vid en väldigt söt sill här i Sverige, men i våra grannländer i öst är de betydligt mindre söta. Ättika och salt är tillräckligt konserverande.
      Vill man pga hälsoskäl få i sig minimalt med socker, som annars mest blir kvar i lagen, så går det förstås att byta mot stevia eller sukrin. Men jag vet inte hur lång hållbarheten blir, så jag rekommenderar att sillen då äts upp inom en vecka. Hur smaken blir är jag inte heller säker på, den artificiella sötman kan riskera att bli mer framträdande än i bakverk.
      Tveksam till om natriumbensoat skulle passa, men försök gärna och återkom med hur det smakar 🙂

  10. Underbart! Vilken guldgruva, inte bara för påsk, utan för övriga helger o fester här framöver.

    Du har hur mycket recept som helst, inte bara recept, utan smarr-recept för en underbar kokbok ;).

    Varm tacksam kram 🙂

    • Härligt att höra att du njuter av mina recept 😉 Lika mycket njuter jag av att skriva dem och dela med mig till alla som vill laga god mat av naturliga råvaror. Fler kokböcker kommer, jag lovar 😉 Kram tillbaks

  11. Vilket överflöd av påskidéer! Det finns några måsten men sen kan man ju tänka fritt, KUL!
    Ha det så bra i Turkiet. Det ser ut att bli en kall påsk här hemma så det är nog smart att åka söderut.

    • Ja, i Påsk kan man verkligen frossa i överflöd, men tur då att det finns mycket nyttigt att äta också 😉 Tack, hoppas du ändå får lite sol och värme under påskledigheten också.

  12. Wow!! Vilken service Birgitta!! Och en hel det vegetariskt!! Me like!!
    Trimma kvasten och ta på dig nåt varmt, för det är visst fortfarande ganska kallt i Turkiet har jag hört!! Men ha det så bra i alla fall!! 😀

    • Självklart ska det finnas vegetariskt också 🙂 Blir nog tjocktröja i packningen, men det ska vara +20 och sol till helgen, det passar mig perfekt 🙂

  13. GLAD PÅSK! och TACK! för alla fina recept, vilken service du ger oss.

    Hoppas nu kvasten håller hela vägen ner, och att du/ni inte kraschlandar på Taurusbergen.

    Jag längtar till Alanya… Kram / Kia

    • Tack, Kia. Har ju alltid jobbat i serviceyrken, först sjukvården, sen restaurang 😉 Så det här med att stå till tjänst med lite extra service ibland, är bara roligt.
      Jag lovar, kommer att dra på lite extra med kvasten så jag slipper hamna i snön på Taurusbergen, nu har jag fått nog av den varan för ett tag… Glad Påsk 🙂

  14. Perfekt! Tack så mycket!
    Jag kan lägga till anjovisrulle på listan. Min mamma har alltid gjort den till jul och påsk och för några veckor sedan gjorde jag om receptet till LCHF, det blev så gott:
    http://vardagfest.blogspot.se/2012/03/anjovisrulle-lchf.html

    • Kul, tack för den länken, det är så gott. Då blir det ju ännu mer bra mat till Påsk 🙂

  15. Trevlig lista! Kan komma väl till pass inför påsken – ska tapetsera, håhåjaja, och då är det bra med lite recept så jag inte behöver tänka så mycket!

    Trevlig påsk och Turkiet-vistelse! /M

    • Tack, Monkan, kul att du tyckte om den. Lycka till med tapeterna 🙂 Glad Påsk.

  16. Birgitta !
    Jag säger bara det
    såå.. mycket GOTT du skänker oss
    trevlig inspirerande blogg.
    vällagad mat
    smaskigt bak
    för hälsans väl.
    för kropp och själ
    GOD GLAD PÅSK !
    // GILLA ❤

    • Tack, tack för din fina dikt. Det är verkligen kul att dela med mig, när jag har så fina läsare 🙂 Glad Påsk till dig med.

  17. Underbart! Hittade hit genom Facebooks LCHF-gruppen. Delar gärna med mig av länken och bokmärker den! Tacktack!

    • Hej Pia och Välkommen till mitt kök. Kul att du hittade hit via min länk. Tack för att du delar också, delad glädje är dubbel glädje 🙂

  18. Kan bara hålla med föregående talare, wow, vilken lista på bra mat. Ska genast skicka till min mamma, hon kommer bli jätteglad. Tack!

    • Hej Kicki och Välkommen hit. Tack för det, hoppas din mamma lagar en hel del gott till Påsk 🙂

  19. vad menar du med Ättika i ditt sillrecept?
    ättiksprit (12% tex Winborgs) eller
    ättiksyra (24% tex faluättika, fyrkantig flaska)
    det är ju en viss skillnad ……

    • Hej Eva och Välkommen till mitt kök. Jag menar 12% Ättikssprit, tack för att du uppmärksammade det, ska skriva in det i receptet 🙂

  20. Oj vilken bra lista, TUSEN TACK!!
    Och så bra att visa upp för Lchfskeptiker som tror att Lchf är ovarierat och bara består av bacon!
    Tack och glad påsk!

    • Hej Jonna och Välkommen hit. Visst är det härligt att kunna visa upp att vi njuter av massor av god mat, med mycket grönt till 😉 Sprid gärna min lista vidare, så fler får upp ögonen för hur bra vi äter. Glad Påsk till dig med 🙂

      • O ja, jag har delat den på alla möjliga facebooksidor nu 🙂

      • Tack för det, Jonna. Så bra att jag får hjälp att sprida mina idéer om god och naturlig mat 🙂

  21. […] har samlat 85 härliga recept för Buffén i Påsk! Bilden är lånad från Birgitta Höglunds fina sida, fin rosenkvarts bland […]

  22. Du är helt fantastisk, vilken service 🙂
    Njut nu av värmen i härliga Turkiet men lämna lite kvar för
    jag ska dit senare 🙂 Tusen tack för servicen och GLAD PÅSK!

    • Tack, ja vad gör man inte för att glädja sina matglada läsare 😉 Ska njuta för fullt, det blir nog en hel del värme kvar till dig med 🙂

  23. Snälla nån vad du är givmild, tack tack. Det här har ju kunnat bli en hel bok till! Ha det så bra i Turkiet.
    Kramar

    • Tack, Karin. Det är så kul att ha möjligheten att sprida kunskapen om bra mat på det här viset. Det finns så många recept kvar i mitt huvud, så det räcker till en hel hyllrad med kokböcker 😉 Men en Påskbok var ju en bra idé inför kommande förhandlingar med förlaget 😉

  24. Det här var fantastiskt!

  25. Vilken härlig buffé att klicka sig runt bland och låta sig inspireras – tack Birgitta!

    Ha det så skönt i Turkiet 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.