Blomkålsgratäng med Burkmakrill och Smetana

Lättlagad Vardagslyx

Kan en burk makrill smaka lyxigt? Ja, gjord på det här viset blev det en riktig delikatess.

Det hänger på tillbehören, är de bara riktigt fina, så kan även burkmat bli njutbar.

Men jag märkte att jag sällan öppnar burkar, det skvätte tomatsås över både mig och köksskåpen, så var lite försiktig.

Vill Du inte köpa burkmat, så finns här mitt eget recept på Makrill i Tomatsås, gjord på färsk makrill.

Vi behöver ju få i oss fet fisk lite oftare, speciellt för våra hjärncellers skull.

Ett högt intag av Omega-3 borgar för att hjärnan håller sig i trim upp i hög ålder.

Det märker jag både på min Mamma som blir 83 och min äldsta vän som fyller 90 i sommar.

De har båda ätit mycket fisk ända sen barnsben och har kristallklara hjärnor fortfarande.

Nyttigt fett som smör och grädde har de här damerna också ätit mycket av i hela sitt liv.

En riktigt njutningsfull, ny gräddprodukt har letat sig även till min lilla lokala Coop Nära.

Smetana med sin milda, krämiga smak och en fetthalt på hela 42% blev perfekt som gratängtäcke.

I morgon får Du titta förbi en sväng, för då kommer en uppdaterad version av Påskmat till helgernas bufféer.

Det blir ett inlägg med hela 85 receptlänkar till mina egna recept, alla passar fint till Påsk.

Ja, de passar ju även på en buffé vid andra högtidliga tillfällen.

Makrillgratäng

1 burk Mästarmakrill från Abba à 110 gr

4-5 förvällda Blomkålsbuketter

5 cm Purjolök

2 msk Smetana

½ dl riven Västerbottensost

½ tsk torkad Timjan

Skivat Smör

Förväll de delade blomkålsbuketterna några minuter i saltat vatten.

Lägg innehållet i en burk makrill i mitten på en smord, ugnsfast form. Strö strimlad purjo och timjan över.

Lägg blomkålen runtom och skiva över smör med osthyvel. Lägg en stor klick smetana på toppen och strö över den rivna osten.

Gratinera på 200° i 15 minuter tills gratängen blivit varm.

Njut fiskgratängen tillsammans med en Grönsallad med Pumpakärnor, Citron och Kallpressad Olivolja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/03/31/blomkalsgratang-med-burkmakrill-och-smetana/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] förresten, det blev Birgitta Höglunds snabba fiskgratäng på burkmakrill. Låter inte som någon höjdare, jag vet, men som så ofta när Birgitta har varit i farten – […]

  2. Låter som ett supertips! Så himla bra med fisk som, förutom att den är nyttig för oss, faktiskt är ok även ur miljösynpunkt. Dagens middagsmat kanske? 😉

    • Visst är det bra när vi kan värna om oss och miljön på samma gång 🙂

  3. Eftersom jag råkade ha alla ingredienser hemma utom purjolöken så har jag tillagat den. Stekte lite charlottenlök istället. Bästa makrill jag ätit!!

    • Kul att du också tyckte om den, Åsa 🙂 Smaken utvecklades riktigt bra i gratängen, så det här kommer jag att testa flera varianter av. Varm mat mättar ju så mycket bättre än kall, särskilt nu i snö och kyla..

  4. Kul med makrillen i en maträtt, annars blir det mest att man käkar den direkt ur burk med ett glas vatten till 🙂

    • Hej Louise och Välkommen till mitt kök. Tänkte det var dags att förnya och förgylla burkmaten lite 😉

  5. Fisk finns det ingen bra ersättning för i vegetarisk matlagning, men jag köpte faktiskt ett blomkålhuvud igår, och Rysk yoghurt har jag i stort sett alltid hemma vilket är en god ersättning för Smetana, så jag ska nog kunna få till nåt smaskens ändå misstänker jag!! 😛
    Tack för inspirationen!! ♥

  6. Så smidigt!!
    Tack för detta tips!


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.