LCHF-kakor med Nötter, Frön och Kryddor

Utflyktskakor

Det här har blivit min nya favorit bland de olika glutenfria bröd, kakor och kex jag provbakat i vinter.

De smakar lite som smörgåspepparkakor och är goda till morgonkaffet eller som en liten utflyktsmacka med smör och ost på.

Nu är vårvintern som finast här i Jämtland, så jag brukar ta med fikat ut i skogen och sätta mig i lä och njuta av solen.

Skoterspåren håller att gå på, det syns inte minst på alla rådjursspår.

Här kan Du se ett inlägg från en riktigt fin dag förra våren, när jag och min Syster åkte skidor uppe på Storhogna.

Får se om vi får till en sån resa i år också, det är så kul att efter många år kunna stå på ett par skidor igen. Träning ger färdighet!

LCHF-kakor

2 dl Valnötter

2 dl Mandel

½ dl Pumpakärnor

2 Ekologiska Ägg

2 msk smält Smör

2 msk Honung eller Sukrin

1 msk Fiberhusk

1 msk mald Kardemumma

1 msk Kanel

½ msk malda Nejlikor

½ msk mald Ingefära

½ tsk Havssalt

1 krm Äkta Vaniljpulver

Pistagenötter till garnering

Mixa nötter, mandel och pumpakärnor till ett fint mjöl. Blanda väl med övriga ingredienser, låt svälla 10 minuter.

Forma degen till små bullar och lägg på bakplåtspapper. Jag fick till 35 stycken av den här satsen.

På ena plåten tryckte jag ner några pistagenötter i degen. Kakorna på den andra plåten fick ett mönster med gaffel.

De på bilden från utflykten gjorde jag lite större, så de blev mer matiga.

Grädda kakorna i mitten av ugnen ca 8-10 minuter på 175°. Låt svalna på galler.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/03/17/lchf-kakor-med-notter-fron-och-kryddor/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej. Måste fråga dig som delvis bor i Turkiet. Jag har köpt lägenhet i Kusadasi och gick runt lite grann i matvaruaffärerna. Sökte mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och färsk grädde men kunde inte hitta. Känner du till om det finns överhuvudtaget.

    • Mandelmjöl finns på Metro i Alanya, grädde finns i större matbutiker, men den är värmebehandlad så den står ofta i vanliga hyllor och heter Krema. Fiberhusk och kokosmjöl har jag inte sett, tar med från Sverige.

  2. […] Kryddiga Nötkakor […]

  3. ska prova:)

  4. Tror du man kan byta ut valnötterna mot mer mandel? Min sambo är våldsamt allergisk mot just valnötter och en del andra nötter, men mandel går finfint.

    • Det går finfint att byta ut. Jag kör bara på den sort jag råkar ha hemma 🙂 Vad bra att han tål mandel.

  5. Hej Birgitta, ligger lite efter i bloggläsningen så nu har jag något att se fram emot, ser att du har gjort flera inlägg somjag ej hunnit läsa.

    Hur blev det med Gregoriemarknaden i år? Hann du med den eller var du på resande fot kanske?

    Är så kul att få se dina goda matfynd 🙂

    • Hej Veronica. Hinner inte uppdatera så ofta, men lite nytt blir det då och då 🙂 Hann bara med en liten vända på marknaden i år innan det var dags för Uppsala. Blev ”bara” 1½ kilo varmrökt sidfläsk i år. Riktigt gott 🙂

  6. Såg riktigt mumsigt ut! Känner så många som går på LCHF, ska tipsa dem om denna sida! 🙂 Själv gjorde jag en grym gratäng igår, kolla gärna in den på min blogg på finest 🙂 finest.se/jenniferskitchen

    • Hej Jennifer och Välkommen till mitt kök. Vad snällt av dig att sprida min blogg. Känns så roligt att kunna dela med mig av mina matkunskaper från 18 år i olika restaurangkök 🙂 Ska ta en titt på din grymma gratäng nu 😉

  7. Tror du jag kan göra de med agavesirap, de ser ju supergoda ut! När jag var yngre var jag helt tokig i såna där mjuka skånska pepparkakor, men de är ju inte sockerfria precis..

    • Visst, det går fint med agavesirap också, den fungerar ju som honung när man bakar har jag märkt. Samma här, älskade de där stora Skånska pepparkakorna med mycket smör och ost på 🙂

  8. MUMS!!! De här ska definitivt testas!! 😀

  9. Birgitta, Du är favvo,
    Du ger inga pekfingrar,
    Du förmedlar, glädjen i att må bra,bättre,
    jag är övertygad att den största ”hemligheten” med LCHF är LC..alltså dra ned på, avstå kolhydrater och därmed gluten,,,
    att inte överdriva fettintaget, nöja sig med lagom dos smör, bra olja, nötter avokado,cocos, inte för mycket kött, ägg, men mycket grönsaker, även de från undra jordlagret… nötter, frön, havre…..?
    Jag ser att Du istället för sukrin, numera ofta skriver honung,
    intressant, kan du utveckla,…… medelhavet, grekland, turkiet,
    yoghurt. nötter o honung…MUMS och KRAM

    • Hej Gilla och Välkommen till mitt kök. Det var väldigt vackra ord att läsa, stort Tack.
      Jag försöker förespråka så naturlig mat som möjligt, är inte rädd varken för riktigt smör, grönsaker, fett kött eller fisk, ägg och annan mat vi ätit sen urminnes tider. Jag är numer normalviktig och har inga problem med sockerberoende eller svängande blodsocker, så jag äter de flesta grönsaker, men undviker potatis.

      Jag själv använder helst honung, eftersom det för mig är det mest naturliga valet. Skriver in Sukrin också i recepten ibland, för dem som av en eller annan anledning inte tål att äta honung.
      Honung var, förutom frukt och bär, det sötningsmedel som våra förfäder kunde samla in. Det är därför det jag helst vill använda, de få gånger jag vill ha en liten sötma.
      Att äta ren honung på t.ex yoghurt, var väldigt gott förr tyckte jag, men nu har det också blivit i överkanten på skalan av för söta smaker. Så jag använder bara honung som krydda i mat och bakverk.

      På det här sättet håller jag kolhydraterna på en lagom låg nivå för just mig. Vi är alla så individuella, så vi måste testa fram vad som passar just oss själva. Det finns inga färdiga mallar inom LCHF, som säger att just så här SKA du äta.
      Må så gott 🙂

  10. Ser jätte gott ut men kan inte förstå varför man skulle vilja gå ner i vikt genom att äta kakor.. Är de verkligen så svårt att äta nyttigt???

    • Hej Milena och Välkommen till mitt kök. Jag äter inte LCHF för att gå ner i vikt, har nått min normalvikt, utan för att jag mår så bra av det. Därför tycker jag att det kan vara gott med en kaka som inte får mig att må sämre 😉

  11. Ser ju riktigt gott ut:)
    Trevlig helg
    Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

    • Hej Victoria och Välkommen hit. Tack, det var inte dumt alls med en fika i skogen 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.