Köttfärsmuffins LCHF

Matlagning i Uppsala

Så var jag då hemma igen efter en intensiv mathelg i Uppsala.

De senaste dagarna har varit fyllda av matlagning och fotografering inför öppnandet av en ny restaurang med bara bra råvaror.

Vi har lagat till en hel meny LCHF/Paleo-snabbmat till lunchrestaurangen Primaten, som öppnar om ca en månad på Uppsala Science Park.

Ägaren Lars Fahlén har ett riktigt bra koncept, så roligt att få vara med och skapa menyn till en sån här satsning.

Hemsidan till restaurangen är under uppbyggnad, återkommer med länk snart, så kan Du ta del av hela menyn och tanken bakom restaurangen.

Det är nu 12 år sen jag senast lagade mat i ett restaurangkök, så jag hade väl blivit lite ringrostig, men det fungerade riktigt bra ändå.

Behövde inte göra så mycket själv, det var bara att komma med goda råd till de övriga i teamet.

Det är verkligen hedrande att Lars valt mig som samarbetspartner till sin restaurang.

På det här sättet kan jag vara delaktig i arbetet med en restaurang, även om min rygg gör att jag inte kan jobba med det själv.

Mycket kreativt matprat har det blivit i dagarna två. Lars har fått ihop ett härligt gäng som ska sprida riktigt bra matkultur.

Det finns fortfarande plats kvar för en kreativ Kock/Kallskänka med stort intresse för naturlig mat, ta kontakt med Lars (lars(@)primaten.org) om Du är intresserad att vara med från början.

Satsningen vänder sig till Uppsalaborna i första hand, så småningom får förhoppningsvis även andra städer ta del av vår matfilosofi.

Idag bjuder jag på ett recept till frukostmenyn, som vi lagade när jag var ner i mellandagarna.

Återkommer med mer rapport, nyskapade recept och bilder från helgens arbete i nästa inlägg.

Precis som under förra resan bodde jag på Grand Hotell Hörnan. Trivdes lika gott denna gång, särskilt med den goda frukostbuffén.

Även maten jag åt utanför arbetet på resan blev riktigt bra LCHF-mat.

Första kvällen en kopp thé och en plocktallrik i hotellets fina bar, med en fantastiskt god Salami, Vitlöksfyllda Oliver, Tapenade och Färskostfylld Paprika.

Andra kvällen blev det en kolgrillad Hamburgare på riktigt god färs med Ost, Bacon, Dressing, Sallad, Saltgurka och nyslagen Bearnaisesås på Riverside Grill.

Det var den bästa hamburgare jag ätit ute på länge och det var inga problem att byta ut bröd och pommes frites mot bearnaisesås.

Beställde in en extra skål, för den var riktigt god och så blev jag mätt och belåten ända till nästa dags frukost.

Naturlig snabbmat är bland det trendigaste på restauranghimlen just nu, i Köpenhamn öppnar nu i mars Restaurang Palaeo.

Här kan Du läsa vad Kostdoktorn skrev häromdagen, om Snabbmat från stenåldern i Köpenhamn.

Primatens Köttfärsmuffins

250 gr Nötfärs av gräsbeteskött

50 gr varmrökt Bacon eller Sidfläsk

3 msk Smör

½ tsk Worcestersauce

1 tsk Chiliflingor

Havssalt och nymald Svartpeppar

Skär baconet i små tärningar. Bryn tillsammans med köttfärsen i smöret.

Krydda och låt fräsa tills det fått lite färg.  Gör under tiden äggstanningen.

Äggstanning

8 Ekologiska Ägg

1½ dl Grekisk Yoghurt

Havssalt och nymald Vitpeppar

3 dl riven Cheddar

Vispa samman ägg, yoghurt och kryddor. Osten ska sen vara på toppen av muffinsen.

Smörj en form av teflon med kallpressad olivolja. Det ska vara en form med plats för 12 muffins.

Har Du ingen sån, så går det att grädda fyllningen i dubbla bullformar.

Fördela köttfärsen i formarna, ca två matskedar i varje. Fyll på med äggstanningen, inte ända upp till kanten.

Täck formarna med riven ost och garnera med till exempel en halv Cocktailtomat, strimlad Paprika och färsk Oregano.

Grädda muffinsen på 175° i 30-35 minuter, tills äggstanningen stelnat och de fått lite färg.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/03/12/kottfarsmuffins-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. Bigitta, mycket trevlig blogg och underbara recept för mig, en gluten o ”smärtnedbruten” kvinna, du skriver att LCHFkost kan ”läka”…
    Skriv lite mer i din blogg om fibromyalgi, vi är många kvinnor som vill veta varför och om, en kostomläggning kan minska smärtan.

  2. Grattis till allt, Birgitta!
    Underbart att bra mat sprider sig.
    Härligt att läsa i SvD i morse om satsningen på kök på några sjukhus. Hoppas det sprider sig.

  3. Låter gott – men hur länge och i vilken temperatur ska man grädda muffinsen? 🙂

    • Tack, Annika, vilken tur att jag har uppmärksamma läsare 😉 Så här har jag lagt till i receptet nu: Grädda muffinsen på 175° i 30-35 minuter, tills äggstanningen stelnat och de fått lite färg.

      • Tack! 😀

  4. Underbar blogg, sånt blir man glad av! Besök gärna min och lämna gärna en kommentar!

    • Hej Vicki och Välkommen till mitt kök. Roligt att höra att du tycker om min blogg, ska ta mig en sväng förbi hos dig också 🙂

  5. Åh hejahejaheja dig Birgitta! Jag blir så hjärtinnerligt glad för din skull!

    • Tack, snälla, goa Fjällmor. Du vet ju verkligen vad det innebär att kämpa med värk och ta sig uppåt igen. Hoppas du mår bra nu, måste titta in en sväng till dig vid vedspisen och njuta av den goa värmen i stormen 🙂

  6. Vilken trevlig helg du verkar ha haft. Så fint med en restaurant som satsar helhjärtat på LCHF-mat.

    Skall absolut testa receptet på köttfärsmuffins någon gång. Det låter jättegott.

    Fick nya Bokspegeln från Bonniers Bokklubb i fredags. Kul att se att de gör fin reklam för din bok både inuti tidningen och på bokklubbens websida.
    http://www.bonniersbokklubb.se/

    • Ja, det var verkligen en bra helg. Just snabbmat på ursprungliga råvaror, för en stressad nutidsmänniska, kan ju vara väldigt svårt att få tag på, som vi alla vet. Ett av de värsta exemplen är Arlanda, där det mest finns mackor och gigantiska muffins av ett helt annat slag än de här 😉
      Tack för länken till Bonniers, så roligt att de ger boken så stort utrymme 🙂

  7. Du är fantastisk! vart lycka till!

    • Tack, Monica. Ja, ibland får jag nästan nypa mig i armen, för att fatta att jag lyckats komma tillbaks på det här sättet 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.