Mjukt LCHF-Bröd med Frön och Halloumi

Smörgås à la Lowcarb

Efter att ha ätit mina Frökex med Kardemumma till morgonkaffet i flera veckor, så kom nu lusten att baka ett mjukt bröd med lite kolhydrater.

Har provat att baka bröd med halloumi tidigare, med gott resultat.

Nu ville jag testa ett bröd bakat helt utan Fiberhusk, Kokosnötmjöl, Pofiber, Mandelmjöl och andra liknande bakprodukter som passar till glutenfria lågkolhydratbröd.

Eftersom jag hade tre äggvitor över, sen jag gjorde en Örtsmörsås, så fick de bli degvätskan i mitt bröd.

Har också testat det här receptet med 2 hela ägg istället, men då blir det som många andra LCHF-bröd, mest smak av stekt ägg.

Äggvitorna band istället ihop fröna väldigt bra och gav en fin struktur till brödet, utan att ge någon äggsmak.

Här kommer länkar till en del av mina tidigare recept på mjuka LCHF-bröd;

Vitt formbröd med Kokosnötmjöl

Glutenfria Småfranska med Boveteflingor

Bröd LCHF

Morotsbröd med Halloumi

Mandelbröd

Fröbröd med Halloumi

3 Ekologiska Äggvitor

2½ dl riven Halloumi

1½ dl Sesamfrön

½ dl Linfrön

2 msk kallpressad Olivolja

ca 1 krm Havssalt

Vispa upp äggvitorna lätt. Blanda ner riven ost, frön, olivolja och salt.

Eftersom osten är rätt salt, så smaka av försiktigt med havssaltet.

Låt smeten svälla i en timme. Forma ovala bröd med en matsked eller slev, lägg på bakplåtspapper.

8 större eller 12 mindre blir det av den här satsen.

Grädda gyllenbruna på 175°  i 15-20 minuter, beroende på storleken på bullarna.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/02/05/mjukt-lchf-brod-med-fron-och-halloumi/trackback/

RSS feed for comments on this post.

48 kommentarerLämna en kommentar

  1. Hej! Jag har gjort fröbrödet 2 ggr och lyckas inte få ihop till 8 stora, knappt 8 små! Vad gör jag för fel? Hur mycket ska äggvitan vispas?
    Blir jättehårda dagen efter!

    • Jag gjorde inte så stora bröd, de mättar gott 🙂 De ligger på ett tefat, så du kan uppskatta storleken.
      Äggvitan vispar jag så hård så bunken kan vändas upp och ner, precis som när man bakar maränger. Du kan värma på dem i ugnen så blir osten mjukare om de hårdnat till dagen efter, eller frys in och tina eftersom.

  2. Hej
    Brödet var jättegott 😀
    Undrar om detakulle bli bra även med feta ost och vanlig riven ost?
    Blir ju billigare om man är många

    • Hej och tack 🙂 Det kanske skulle bli bra, du får testa, men jag kan inte garantera nåt eftersom Halloumi är lite speciellt i konsistensen.

  3. Det där brödet verkar oerhört gott!

  4. […] Halloumibröd […]

  5. Hej. Har just bakat dessa frallor: goda. Men jag hade dom inne i 25 min och kanske de hade behövt ytterligare några minuter..därför undrar jag om du har plåten högt upp i ugnen? Jag hade den i mitten..väldigt fina blev dom i alla fall 🙂 Sen undrar jag om du testat att göra den med malda frön istället för hela? Mvh Åsa. Stort tack för den fina sida med massor av goda recept!

    • Hej Åsa och Välkommen hit. Det är lite olika vilken ugn man har, men jag brukar grädda dem i mitten. Har inte använt malda frön, men det går säkert att mala fröna innan bakningen, mät då upp den mängd som står i receptet och mal efteråt. Men linfrön mår vi bäst av hela, det finns mindre bra ämnen i dem som frigörs vid malning. Lycka till 🙂

      • Men å andra sidan så klarar de ämnena inte värmen Birgitta! Så jag tror inte att det är nån fara med att mala linfröna och sen baka på dem!! 😀

      • Tack för klargörandet, Anneli. Det här har jag hört av Anna Hallén, hon rekommenderar att man ska använda de hela fröna. Hon har betydligt mer kunskaper i ämnet än jag 😉

  6. […] Jag brukar baka Birgittas goda fröknäcke, formfranska, valnötsbröd eller dessa underbara halloumibullar. Alla helt utan vete – och med en väldigt glad mage som följd! […]

  7. […] Halloumibröd […]

  8. Vad spännande med bröd av halloumi. Måste bara fråga om du river fint eller grovt?

    • Ja, det blir verkligen gott 🙂 Jag river halloumin på grova sidan, så blir det bra struktur på brödet.

  9. Hon hälsar och tackar så mycket! Jag har redan bakat en omgång till att stoppa i hennes frys. En tredubbel sats! 🙂 Ska lämna receptet till hennes hemvårdare om de skulle få lust att baka.

    • Härligt att höra. Det är så vi kan hjälpa våra äldre släktingar, tänk så mycket de gjort för oss 🙂

  10. Tack Birgitta för detta recept! Jag sitter hos min gamla LCHF:ätande mamma och vi äter ”te och smörgås” precis som förr i tiden. Hon är överlycklig! Och jag med… 😉
    Brödet var verkligen lättbakat. Men extra salt behövdes egentligen inte alls. Jag var lätt skeptisk när jag försökte få ”smeten” att hålla ihop som bullar på plåten, det kändes som att det bara skulle bli smulor av alltihop. Men osten smälte ihop alltsammans på ett närmast mirakulöst sätt och konsistensen blev helt perfekt.
    Mums, och tusen tack!

    • Varsågod, Artemisia, vad roligt att ni tyckte om brödet 🙂 Det är lite olika på sältan i olika sorters Halloumi, så där måste man smaka sig fram. Precis som du blev jag överraskad att bröden höll ihop så väldigt bra. Halloumi är en fantastisk ost 🙂 Hälsa Mamma också.

  11. Tack för alla fina goda recept du delar med dig av.

    Jag har en fråga:
    Såg att du här i dina recept använde boveteflingor, men i sammanhanget undrar jag om man använder ett recept där det ingår vanligt mjöl, kan man med samma mängd använda bovetemjöl? Dock inte när det handlar om 10-16 dl vetemjöl förstås. t ex om det står 2 dl vetemjöl, kan man då ta 2 dl bovetemjöl istället?

    • Tack, Britt, roligt att höra att du uppskattar dem 🙂
      Bovete innehåller ju inget gluten, så för att de ska få samma bakegenskaper som vetemjöl, måste man blanda med lite Fiberhusk som binder. Kan inte säga några säkra proportioner så här på rak arm, men prova dig fram med 1-2 msk Fiberhusk på 2 dl boveteflingor. Hör gärna av dig hur det fungerade. Lycka till 🙂

  12. Jätte fina bröd. Jag måste testa LCHF bröd någon gång

  13. Även om de flesta av mina inlägg det sista har handlat om kolhydrater så tänker jag …
    Bara så du vet 🙂

  14. Hörde, till min glädje, att Risenta ger ut mandelmjöl nu. På tal om bröd?
    Ska nart finnas på alla större butiker.
    *kram* kära syster!

    • Vad roligt, då blir det lättare att få tag på. Tack, kära bloggsyster 🙂

  15. De ser jättegoda ut!

    • Tack Monica, det är de också. De fick bli underlag till en pizza på lunchen idag, det blev riktigt bra 🙂

  16. Lchf – brödet ser jättegott ut !! 🙂

    • Hej Jenny och Välkommen till mitt kök. Tack, mycket smakrikt blev det 🙂

  17. Det här lät som ett LCHF-bröd i min smak!! 😀
    Nu äter jag sen några veckor tillbaka ägg varje dag, men jag måste fortfarande göra allt som står i min makt för att dölja äggsmaken…!!
    Ha det så bra!!

    • Tänkte faktiskt på dig när jag kände att de inte smakar ägg, vet ju att du har lite svårt för det 🙂

      • Ja, de här ska definitivt provas!!
        Det roliga var att jag gjorde ett ”hemligt” recept med just 3 äggulor härom dagen så ditt recept kom ju väldigt lägligt!! 😀
        Det ”hemliga” receptet kommer inte vara hemligt nån längre tid… jag ska bara finjustera lite så kommer det ut på min blogg snart!! 😀

      • Vilken teaser 😉 Blir spännande att se vad du kan få till för gott med äggula, som inte gillar smaken nåt vidare 🙂

  18. hoppla!

    den här måste man ju prova…

    Kramar från ett Lappland med värmebölja idag 😉

    • Ja, dem får du ta och grädda i vedspisen 🙂 Här har det också blivit lite varmare, skönt. Men värmeböljan hos dig ligger väl kring -25 kan jag tro 😉 Kram tillbaks.

  19. Ännu ett intressant recept som måste provas. Har du någon aning om hur mycket ost det behövs i vikt?

    • 125 gram går det åt, ett halvt paket i den storlek som finns här, tror de väger samma därhemma. Hoppas du gillar brödet 🙂

  20. Haloumi är ju så gott, men jag har aldrig testat att baka med det. Det måste jag ju testa. 🙂

    • Ja, det var en riktigt bra idé, att uppfinna olika LCHF-bröd på denna fina ost 🙂

  21. Fin oppskrift! Kan man bytte ut Halloumi med en annen ost? (Fetaost for eksempel…..)?

    Helen

    • Hej Helen och Välkommen hit. Halloumin är väldigt speciell i konsistensen och håller ihop brödet bra. Kanske blir gott med Feta också men kan bli en annan konsistens, du får prova dig fram. Hör gärna av dig hur det blir.

  22. Låter spännande Birgitta, måste absolut testas! Måste ut och handla halloumi!

    P.S. Länken till Vitt formbröd med Kokosnötmjöl verkar inte fungera 😦

    • Halloumi är suveränt till mycket i ett LCHF-kök. Tack, ska kolla vad som blivit fel med länken./ Nu är det fixat 🙂

  23. Oj såg riktigt gott ut, jag har inte testat att baka något LCHF bröd än så är nog dags att jag gör det, tack för tipset! =)

    Önskar dig en skön söndag

    • Hej Frugan och Välkommen hit. Hoppas du gillar mitt bröd. Söndagen blev riktigt fin, med solsken och lunch ute 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.