Falsk Potatissallad på Zucchini

Krämig  Zucchinisallad

Potatissallad är en av de potatisrätter jag kan sakna ibland, sen jag gick över till lågkolhydratkost.

Annars är saknaden av den vita knölen knappt märkbar, det finns så många bra ersättningar bland alla goda grönsaker.

Späd zucchini som steks eller kokas lätt påminner både i smak och konsistens om potatis i en sallad.

Tillsammans med lök och kapris, blir den här salladen faktiskt ännu bättre.

Den ger en god mättnadskänsla utan den så vanliga tröttheten som kommer efter en måltid med potatis.

Vi åt den till en fin bit Lax, men den passar förstås lika bra till Rostbiff, Revbensspjäll eller som tillbehör på en Picknick eller Grillbuffé.

Smaksättningen kan då varieras med till exempel Persilja, Basilika eller Timjan.

Zucchinisallad

1 liten Zucchini

2 msk Smör

1 msk pressad Citron

Havssalt och Svartpeppar

½ dl Majonnäs

½ dl Grädde

½ dl finhackad Dill

1 finhackad liten, gul Lök

2 msk Kapris

Skär zucchinin i små bitar. Bryn dem lätt i smöret några minuter. Smaksätt med salt, peppar och citronsaft.

Låt svalna innan de övriga ingredienserna blandas ner. Smaka av om det behövs mer salt och peppar.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/02/03/falsk-potatissallad-pa-zucchini/trackback/

RSS feed for comments on this post.

37 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Falsk potatissallad […]

  2. […] Krämig Zucchinisallad […]

  3. Jättebra recept! Tack så mycket!

  4. Jättegod sallad! Tack!

  5. Jag testade denna i helgen. Jättegod, tack!

    • Hej Eric och Välkommen till mitt kök. Vad roligt att höra att du tyckte om salladen 🙂

  6. Det ser jättegott ut. Kan bli litet småputtrig i magen av just Zucchini.
    PS! Såg just att Cypern haft en mycket regnig och kall januari. Hoppas att ni haft det bättre i Alanya.

    • Tack, Ingmarie. Samma här, av både zucchini och aubergine 😉 Här har varit den kallaste januari vi upplevt på 9 år, så det är tur att vi bor bra. Men nu är våren på väg 🙂

  7. Hej!
    Jag måste hålla med Quinna som ser Dig som LCHF:s flaggskepp. Din blogg med alla fina recept är helt fantastisk. God näringsriktig mat, med nyttiga grönsaker och bär som tilltugg. Hoppas verkligen att det kommer många fler till del och då speciellt de med diabetes och andra hälsoproblem. Själv hittar jag ofta recept som jag använder på din blogg, och då är jag faktiskt vegetarian. TACK, TACK

    • Tack, Mirjanna, vad snäll du är 🙂 Hoppas också att mina recept sprids mer, tyvärr är ju en del lite rädda för grönsaker inom LCHF, så recepten har inte spridits så mycket på de stora LCHF-bloggarna. Än.. Men tror det blir ändring så småningom, när fler inser hur gott man kan äta och hur gott man kan må med mycket grönsaker till 🙂 Du är ju ett väldigt bra exempel då, att min mat fungerar fint även för er som inte äter kött.

  8. Den ser väldigt god ut – kan bli ett gott alternativ på sommarens alla grill-middagar!

    Laxen du hade till salladen ser också smarrig ut 🙂

    • Ser också fram emot att testa den till grillat i sommar. Får tag på väldigt fin Norsk lax här nere, inte så närodlat förstås, men väldigt gott ibland 😉

  9. Jag ska prova med rå zucchini nästa gång, men då tror jag nog att det blir godare om man tärnar ganska smått…!

    • Tror jag med 🙂

      • Ja, jag gör ganska små tärningar och skalar den dessutom innan.
        🙂

      • Fint, då vet vi som blir bäst med rå zucchini 🙂

  10. Brukar göra den här typen av sallad ofta på sommaren. Men, jag har slutat med att steka squashen först. Började en gång när jag hade bråttom med hungriga barn, och upptäckte att jag tyckte den var minst lika god med rå squash! 🙂 Som bas brukar jag använda majonnäs, crème fraishe och en liten gnutta fransk senap, plus salt och peppar förstås! 🙂

    / Susanne

  11. Åh va bra att du la ut det här receptet!! Jag kan inte räkna alla gånger som jag har köpt hem Zucchini för att göra ”potatissallad”, men sen har det inte blivit av..!! Jag har t o m en oöppnad burk ekologisk kapris i kylen som jag hoppas att datumet inte gått ut på…!! 😛
    Men nu får det baske mig ta och bli av!! 😀 Tror att jag har en zucchini i grönsakslådan i kylen….!! 😀
    TACK!! 😀

    • Varsågod, Anneli, står så gärna till tjänst med en och annan godsak 😉

      • Har nu gjort Zucchinisalladen. Den blev god. Just nu ligger den i kylen och goar till sig medan den övriga maten håller på att bli klar (min 17-årige son lagar maten!!!), dock ska jag steka zucchinin lite längre nästa gång…!! 😀

      • Kul att få en så snabb recension 😉 Den zucchini jag använde var så färsk och späd, köpte direkt av odlaren. Äldre och större exemplar kanske behöver längre stektid. Men som du såg i Susanne’s svar så går det bra med rå också.

  12. ett litet fel i mitt inlägg skall förstås stå ….alla SOM kritiserar

  13. Jag önskar så att du kunde vara flaggskeppet för hur man äter inom LCHF god mat som är full av härliga grönsaker och alltid med ekologisk och närproducerat i centrum. Då skulle alla om kritiserar oss inte få något att klaga på. Du skulle ha ett matlagningsprogram i TV.
    Någon där ute i cyberrymden kanske kan se till att det bli verklighet 😉

    • Håller med! Din mat är dessutom lätt för de som inte äter LCHF att relatera till och att av-LCHF-ifiera för de som vill äta potatis eller ris.

      • Precis min filosofi också, att maten ska passa alla, oavsett kostinriktning. Naturligt God Mat Att Njuta Av för alla 🙂

    • Tack, vad glad jag blir åt dina rader, quinna 🙂 Jag hoppas också att många kommer att ta del av min matfilosofi så småningom, men jag håller mig till kokboksskrivande, matkrönikor och blogg. TV får nån annan ta hand om, är inte så förtjust att visa min matlagning live 😉

  14. Tack för det receptet. Det kommer att passa perfekt inför kommande vår och sommar när matsäcksväskan ska fyllas med goda saker.

    • Kul att du tyckte om den, Erika. Kanske lite fel tidpunkt på året med recept på en sån här sallad nu, med tanke på kylan ni har hemma i Sverige. Men till picknickar blir den suverän 🙂

  15. Potatissallad utan potatis? Ja, varför inte, låter som en bra omväxling om inte annat! Apropå att ersätta potatis med squash, har du testat den här gratängen?
    http://www.frkdill.blogspot.com/2011/08/froken-dills-kansla-for-gront-den-basta.html
    Jag fick receptet av en kompis för många år sedan och det är toppen!

    • Ja, du vet, kan vegetarianer äta korv utan kött så… Tack för fint tips, den måste testas, passar perfekt för oss Lowcarbare 🙂

  16. Superbra tips!
    Jag saknar också potatissallad ibland, och på sommaren odlar jag succhini på lotten och brukar få mer än jag vet hur jag ska ta till vara.
    Den här salladen ska jag pröva redan i helgen!
    Tack – och hoppas det har slutat regna hos dig. Hos mig är det nu full vinter med minus 13 och det ska bli runt minus 20 snart. Och varning för mycket snö från SMHI. Men jag klagar inte, gillar vinter och dagisvovvarna är glada!
    Kram kram ♥

    • Varsågod, Janicke. Den här blir fin till dina hemodlade sen, med mycket smak. Kan säkert tro att du har en massa örter från lotten också. Här börjar bli varmare nu, 13 idag, vi satt faktiskt ute och åt lunch, härligt. Hälsade på mina favoritvovvar vid stranden nyss, de busade i sanden, nästan lika kul för en hund som snön. Kram tillbaks 🙂

  17. Har du något bra tips på sås till en liknande sallad utan majonnäs och andra äggprodukter? Creme fraiche går bra men vad ska man blanda med för att inte få den så tung? (evig del av vardagen med en äggallergiker i familjen att hitta alternativ)

    Tur man kan göra riktig potatissallad eller ‘potatissallad’ även med vinegrett men jag saknar den feta salladen.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: