Lasagne och om LCHF i Debatt, Expressen och USA

Turkisk Lasagne

Lasagne var en av mina favoriträtter förr, på den tiden jag åt mängder med pasta.

Nu har jag kommit på att den blir ju bara ännu godare, om man lagar den med olika sorters grönsaker.

Ibland gör jag min glutenfria Lasagne med zucchini, nu blev det mangold och aubergine som fick agera lasagneplattor.

Många tror ju att bara för att man äter LCHF, så består kosten till stor del av proteiner och fett.

Såg på Debatt på nätet idag, där LCHF fick ynka 15 minuter i programmet.

Tyvärr fick vår Kostdoktor, Andreas Eenfeldt, inte mycket utrymme av programtiden.

Katrin Zytomierska gjorde däremot riktigt bra ifrån sig, hon hade svar på tal och har funnit sig väl tillrätta med kosten.

Det hettade till som mest i programmet Eftersnack, som bara visas på nätet, när en dietist ansåg att vi borde äta bara 200 gr kött per vecka.

Det blir rätt svårt att få i sig rätt mängd proteiner då, tyckte både Katrin och jag här vid datorn.

Jag själv blandar både kött, fisk, fågel, ägg och ost, för att tillsammans med mängder av grönsaker få en varierad kost under veckan.

Till det här lägger jag, som numer är normalviktig, in lite nötter, bär eller frukt som dessert ibland.

Sen jag drog ner på kolhydraterna, till förmån för mer fett, så har ju min hälsa stadigt förbättrats.

Fibromyalgin påminner mig bara om sin existens vid dagar med sämre väder eller om jag tagit i lite för mycket.

Skulle jag bara äta 200 gr kött, fisk, fågel eller ägg, ja då skulle jag definitivt inte må bra.

På en kost med mängder av kolhydrater från pasta, bröd och frukt, hade jag konstant värk och trötthet som ständiga följeslagare.

På den tiden blev det istället för lite av både proteiner och fetter. Den balans jag fått till idag har fått hälsan att återvända till min numera 50-åriga kropp.

Något jag har att tacka alla duktiga förespråkare av LCHF för. Om flera av dem kan Du nu i helgen läsa i Expressens nya LCHF-bilaga.

Den här kostmodellen har verkligen kommit för att stanna, både hos mig och bland en stor del av befolkningen.

Igår omtalades vårt sätt att äta och LCHF’s popularitet även borta i USA, på Low Carb Diets.

Imorgon kan Du läsa mer om min tolkning av Medelhavskost på LCHF-vis inne på Kostrådgivarna.se.

Lasagne 2-3 port

300 gr Köttfärs från gräsbetesdjur

1 gul Lök

2 Vitlöksklyftor

2 Tomater

3 msk Smör

1 msk Tomatpuré

1 msk Oregano

1 msk Paprikapulver

1 msk Balsamvinäger

1 tsk Worcestersauce

Havssalt och Svartpeppar

Att varva med

1 liten Aubergine

200 gr Mangold

3 msk Smör

Havssalt

Osttäcke

3 Ekologiska Ägg

50 gr riven Halloumi

2 dl Grädde

Havssalt och Svartpeppar

Hacka lök, vitlök och tomater fint. Fräs köttfärsen i smöret, blanda ner tomatpurén och låt fräsa med en stund.

Krydda och rör ner tomathacket, kryddor och såser. Koka upp och låt småputtra på svag värme i 30 minuter.

Skiva aubergine och skär mangolden i grova bitar. Har du inte sån, fungerar färsk bladspenat också bra.

Bryn aubergine och mangold i smör, krydda med salt. Blanda alla ingredienser till osttäcket.

Lägg ett lager aubergineskivor i en smord ugnsform. Fördela hälften av köttfärssåsen jämnt över.

Häll på hälften av ostsmeten. Lägg på mangolden och resten av köttfärssåsen.

Avsluta med ett täcke av ostsmeten och lägg några små delade cocktailtomater runtom.

Grädda på 175° i 35-40 minuter. Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger och Tzatziki.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2012/01/20/lasagne-och-om-lchf-i-debatt-expressen-och-usa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

12 kommentarerLämna en kommentar

  1. Din lasagne låter riktigt god, den skall provas! Att jag aldrig tänkt på att använda halloumiosten i gratäng eller lasagne… det skall testas lite mera framöver.

    Får man lov att fråga hur länge du åt LCHF innan du tyckte du kunde känna dig någorlunda frisk från fibron??

    • Hej Ma och Välkommen hit. Halloumi är en suverän ost, både som grillad, i bröd och till gratinering 🙂
      Redan efter några veckor med LCHF kände jag en klar förbättring, men åt då fortfarande lite surdegsbröd bakat på traditionellt vis ibland. När jag efter ett halvår slutade helt med bröd och gluten i alla former, kom den största förändringen, när nästan all trötthet, muskel och ledvärk höll sig borta.

  2. Låter riktigt gott älskar lasagne

  3. Låter riktigt gott!! Superlätt att konvertera till en vegetarisk lasagne!! 😀

  4. Åh, låter riktigt gott, speciellt täcket med halloumi!!! Halloumi och tomater är dessutom en riktigt god kombo. Men jag tänker på Worchestersås; korn, melass, socker, 22% kolhydrater.. Fast bara en tesked kanske inte gör så mycket i det stora hela? Det här bara måste jag testa!

    • Ja, halloumi som gratinering är väldigt gott, lärt mig det på Cypern. Worcestersacuen är helt glutenfri enligt tillverkaren, det är väl nåt i tillverkningsprocessen som tar bort den. Se den för vad det är, en krydda, då gör de 22% kolhydrater inte mycket i en så stor lasagne. Du har kanske sett att jag använder lite honung ibland, det är samma sak där, hos mig är det en suverän krydda, som lyfter fram många andra smaker. Är man extremt sockerberoende, är det bara att utesluta.
      Hoppas du gillar lasagnen, med eller utan Worcester 😉

  5. Åh mums!

  6. Härliga du,
    Lasagnen ser jättegod ut!
    Visst är Oregano en underbart ljuvlig krydda, för att inte tala om allt man kan göra med Mangold, jättegott.

    Min lilla kvartersbutik tar hem mycket från Turkiet då det bor många Kurder här, så jag får väl gå dit på Tisdagar och köpa mina grönsaker och låtsas att jag är i Alanya med dig.

    Första gången jag var i Turkiet var 1991 och då tog jag med mig hem till vännen en stor påse RÖDA tomater precis sådana de skall vara.

    Ha en trevlig Helg!

    • Tack, Kia. Ja, det var länge sen som oregano bara var några torra blad på en pizza 😉 Använder den goda kryddan mycket i grytor numer, precis som Turkarna.

      Vad fint att du har tillgång till så goda grönsaker även därhemma, säljs de i en Turkisk butik, så borgar det för kvalitet 🙂


Lämna ett svar till Anneli Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.