Primaten LCHF/Paleo-restaurang öppnar i Uppsala

Vegetarisk LCHF-paj

LCHF på Restaurang

2011 var det år som LCHF nådde ut till den stora publiken, genom bloggar, kokböcker, hemsidor, tidningsartiklar och TV-reportage.

Jag är övertygad om att vi år 2012 får se att vår naturliga kost blir ännu mer accepterad, kanske rentutav av sjukvården.

2012 kommer även vi som äter LCHF och Paleo att kunna hitta riktigt bra restaurangmat.

En helt ny restaurang, Primaten, kommer att öppna under våren i Uppsala.

Det är Lars Fahlén som satsar på lunchmat baserad endast på naturliga råvaror, helt glutenfritt och med minimalt med kolhydrater.

Här på sidan 100 nya matföretag, kan Du läsa lite mer om Lars och hans idéer kring restaurangen.

Tanken är att senare kunna sprida den här typen av bra mat till andra städer, via franchising.

En hemsida är under uppbyggnad, gjord tillsammans med Patriq Hansson på den mycket läsvärda Primalisten.

Jag blev tidigt i höstas tillfrågad av Lars om jag ville vara med och ta fram recept och menyer till priMaten.

Självklart ville jag det, det här är verkligen ett intressant koncept som jag tror mycket på.

Jag har tidigare under min yrkesverksamma tid som Köksmästare, varit med och startat upp ett par restauranger helt från grunden.

Att nu få göra det igen, på ett sätt som jag klarar, med receptskrivande och planerande är förstås en riktigt härlig utmaning.

Var i mellandagarna ner till Uppsala för ett första möte med Lars och för att titta på den tilltänkta restaurangen.

Eftersom stormen Dagmar ställde till det i tågtrafiken, blev jag sittande på två bussar nästan hela första dagen när vi skulle ha vårt möte.

Men vi hann ändå med det mesta vi planerat, även ett morgonmöte med Patriq över en kopp kaffe på Grand Hotell Hörnan.

Det är riktigt roligt att träffa likasinnade, med ett gemensamt intresse för nyttig och god mat. Så det blev ju en hel del inspirerande matprat.

Det hanns också med lite provlagande av en del av de rätter som vi tror kan tilltala en hälsomedveten restaurangpublik.

Meatza, Köttfärspizza utan deg

Några populära lunchrätter som pajer, soppor, smoothies och sallader blir det, men förstås tillagade utan onödiga tillsatser.

Spannmål och gluten, raffinerat socker och kemiskt framtagna margariner kommer inte över tröskeln på den här restaurangen.

En riktigt bra gräsbetesbiff med goda såser, kryddsmör och en matig salladsbuffé blir istället något Du kan njuta av på lunchen.

Det blir även en hel del vegetariska inslag och även Rawfood, riktigt kul att hitta på såna rätter.

Råvarorna ska vara äkta och av bästa slag, med närproducerat kött, vilt, ekologiskt odlade grönsaker och annan lika hälsosam mat.

Lars söker nu kökspersonal som brinner för att laga mat från grunden, på närproducerade och  naturliga råvaror.

Ett plus är om den blivande Kocken äter LCHF eller Paleo sen tidigare, så den kunskapen finns med från starten.

Känner Du någon som skulle passa bra på den här typen av restaurang, så hör gärna av Dig till Lars Fahlén på lars (@) primaten.org eller tipsa henne/honom om det här spännande jobbet.

Jag kan ju på grund av mina ryggproblem inte själv arbeta på restaurang längre, annars hade det här varit precis den typ av jobb jag skulle ha valt.

Det känns riktigt roligt att Lars ville ha mig med som samarbetspartner kring meny- och receptskapandet i det här projektet.

Här får jag verkligen användning för all erfarenhet från mina 18 år i restaurangbranschen.

I inlägget syns några av de rätter som vi provlagade under två dagar, det blev mycket gott.

Recept kommer framöver, så Du kan testa att laga dem själv därhemma.

Köttfärsmuffins à la Primaten

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/29/primaten-lchfpaleo-restaurang-oppnar-i-uppsala/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] 16 april öppnar Sveriges första snabbmatsrestaurang med inriktning på LCHF/Paleo, Restaurang Primaten i Uppsala, med bara naturlig mat på ekologiska […]

  2. […] i Sverige händer det saker. I Uppsala öppnar snart Primaten. Det är en snabbmatsrestaurang skapad av Lars Fahlén som satsar på lunchmat baserad endast på […]

  3. […] är ju där inblandad som receptkonsult till hans Restaurang Primaten, som öppnar i april. Vi ska i helgen  laga mat och fotografera till […]

  4. […] Då kommer jag också att sätta igång med en del nya, spännande projekt och även fara ner till Uppsala igen för fortsatt utvecklingsarbete med Restaurang priMaten. […]

  5. […] Restaurang priMaten har vi pratat en hel del om vikten av att servera goda, näringsrika gröna rätter, så att alla […]

  6. […] skrivarbeten till Kostrådgivarna.se och till Restaurang priMaten har tagit mycket av min datortid i […]

  7. […] Det behövdes, för det är sällan jag tillbringar en hel dag med att prata och laga mat, som nu inför planeringen till Restaurang priMaten. […]

  8. Vilken bra ide!! Hoppas den kommer till Stockholm också.

    • Hej Åsa och Välkommen till mitt kök. Ja, det får vi verkligen hoppas, att Lars idé om franchising blir av rätt snart. Det behövs såna här restauranger lite överallt, eftersom det är så svårt att få tag på riktig mat 😉

  9. […] Birgitta Höglunds blogg Planerar Lars Fahlén med medarbetare att starta en LCHF-restaurang i Uppsala, PriMaten. De söker […]

  10. Bortsett från alla andra positiva aspekter med ett sådant här initiativ, så måste jag slänga in lite beröm och hejarop för det klockrena namnet! PriMaten… Kanon! 🙂

  11. Roligt att höra!! 😀 För min del speciellt det här med att det kommer att finnas vegetariska och Raw Food-alternativ!!
    Ett par kompisar till mig har haft en Raw Food-resturang i Stockholm för massa år sen, men jag minns än idag den supergoda mat de serverade där!! 😀
    Själv har jag i flera veckor nu ätit mungbönsgroddar. Jag var lite orolig att det relativt höga kolhydratinnehållet skulle få mig att gå upp i vikt, men trots att jag t o m ätit LCHF-julgodis och nötter mer än vanligt så har vikten stått still!! 😀 Jag börjar misstänka att det är skillnad på kolhydrater och kolhydrater – inte bara långsamma och snabba, utan att det kan finnas andra skillnader också….! Typ ”vitala” kolhydrater (Raw Food) och ”döda” kolhydrater (mjölmat mm)!
    Vore roligt att höra om nån annan har mer erfarenheter kring detta!!

    • Ja, det blir riktigt intressant just med den här kombinationen. Raw Food är väldigt nytt för mig, är ju mer inne på det här med att äta varm mat för egen del. Skulle inte klara vårt kalla klimat här i Jämtland utan att få varm mat i magen tre gånger om dagen 😉
      Det var annat förr, innan våra förfäder uppfann elden och kunde koka, steka och värma sin mat. Då levde de i ett varmt klimat hela året också. Då levde de ju mycket på vad havet gav tillsammans med de frukter, rötter, örter, blad m.m. som de samlade. Tror för egen del att det var när de började bebo kallare områden som det blev ännu mer viktigt att äta kött och fisk med mycket fett/omega-3 för att hålla lederna mjuka och få varm mat i sig, så inte så mycket energi gick åt att värma upp maginnehållet.
      Vitala kolhydrater tycker jag låter sunt 🙂

  12. Oj så skoj!
    Heja Uppsala!

    • Instämmer, Fjällmor. Såna här projekt ska man stötta på alla tänkbara sätt 🙂

  13. Men vad roligt. Jag bor i Uppsala och ser verkligen fram emot denna restaurang. Då ska besöka den så fort den öppnar.

    • Vad kul, då får du se vad vi får till för godsaker. Hoppas du gillar dem lika mycket som vi 🙂

  14. Så kul och spännande! Hoppas verkligen att det blir den framgång som denna fina mat förtjänar och att det blir fler restauranger.
    Det skulle verkligen vara så skönt att kunna slinka in på ett matställe utan att behöva vara ”besvärlig” och vilja ändra i en rätt.
    Stort lycka till!

    • Tack, Åse. Det är nog många som tyvärr känner sig lite krångliga, bara för att de vill ha riktig mat utan en massa tillsatser. Hoppas verkligen att det här kan skapa en förändring i sättet att se på mat även hos andra snabbmatsrestauranger, så de börjar servera annat än baguetter, pasta och pizza till lunch 🙂

  15. Underbart! Hoppas verkligen detta sprider sig över landet!

    Stort Lycka Till!

    • Tack, Dubbelörnen. Ja, tänk vad bra det vore om man kan få äta riktig mat även när man är ute på resande fot. Blev en hamburgare utan bröd och med bearnaise på Frasses när jag åkte ner, det var ingen hit, fick ont i magen… Men på hemvägen hade jag flera små lådor med smakprover på det vi lagat, det mådde jag toppen på 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.