Långkok igen
Önskar alla mina läsare, både här och inne på Kostrådgivarna, en god fortsättning på Julen.
Dagarna före Jul var jag bjuden på en mycket god middag hos min Vän, Kocken G.
Vi festade på rådjur med flera olika Kanariska såser, sallad och ett glas rött.
Fick med mig en hel stek hem, för att testa att långkoka den i många timmar i min nya Crock-Pot.
Matlagning nästan som på stenåldern, då köttet lades ner i varma kokgropar.
Crock-Poten fungerar lite på samma sätt som en kokgrop fast på modernt vis. Med försiktig elvärme som fördelas jämnt runt den stora stengodsgrytan.
Jag satte på grytan när jag for in till stan på morgonen, när jag kom hem på kvällen var maten färdig.
Att långlaga kött på det här sättet, gör det dels otroligt mört. Sen bevaras alla smaker och näringsämnen från köttet och benet i den kraftiga buljongen som bildas.
Här kan Du läsa mer i Dagens Nyheter om den populära grytan.
Steken fick extra smaksättning av ett juläpple och en skvätt Calvados, som gav härliga aromer till gräddsåsen som jag kokade på buljongen.
Det går att använda receptet på vanligt vis i en gryta på spisen eller som en stek i ugnen. Använd då låg temperatur och termometer, så blir steken perfekt.
Rådjursstek i Crock-Pot
1 Rådjursstek med ben à ca 2,3 kilo
2 msk torkad Rosmarin
10 Enbär
1 stor Morot
1 Äpple
1 cm Purjolök
2 Vitlöksklyftor
Havssalt och nymald Vitpeppar
Smör till stekning
2 Lagerblad
1½ dl Vatten
½ dl Calvados
1 tsk Worcestersauce
Stöt rosmarin och enbär fint i mortel. Putsa bort alla hinnor och senor från steken och gnid in kryddorna väl. Salta och peppra ordentligt runtom.
Skär grönsaker och äpple i bitar, bryn i smör och lägg i botten på grytan.
Bryn även köttet i smör i pannan, lägg ovanpå grönsakerna i grytan. Koka ur pannan med vattnet och häll över steken.
Tillsätt Calvados, Worcester och lagerblad. Lägg på locket och ställ in värmen på Låg i 8 timmar.
Nu sköter sig matlagningen av sig själv, så det är bara att hitta på något annat under tiden.
När det puttrat klart, ta upp steken och sila över skyn i en kastrull.
Låt koka ihop tills ca 2 dl återstår. Häll då på 5 dl Grädde och lägg i 5 skivor Ekte Geitost. Mesosten lockar fram väldigt mycket smak i såsen.
Koka såsen tills den tjocknar, smaka av om det behövs mer salt och peppar. Avsluta med några matskedar Calvados.
Steken avnjöt jag och Mamma på Juldagen, med stekt Morot och Palsternacka till.
Tog en riktig långpromenad i snöklädda skogar med min Syster innan lunchen, så det var bara att värma maten när jag kom hem.
Stek är perfekt mat just på helgerna, den sköter sig nästan helt själv och resultatet blir så fantastiskt gott.
Hej och tack för ett fint recept som jag ska prova i morgon nyårsafton. Fråga; är det getost eller mesost du använt i såsen? Det står 5 skivor ekte geitost och samtidigt nämns att mesost ger god smak. Hälsn från Kerstin , villrådig
Roligt att du tyckte om det. Ekte geitost är norsk getmesost, också kallad brunost 🙂
Du kan använda vanlig, svensk mesost istället.
Först: Tack för dina fina ord hos mig! Blir varm i hela kroppen!
Sedan: Du har nu gått från stor till jätte vad gäller matblogg och allt annat du gjort (kanske någon kokbok eller så?:)) och jag är så glad att jag fått följa din resa. Helt otroligt! Jag förstår att du måtte känna dig så stolt men vad jag tycker är så speciellt är att du ändå har kvar din ödmjukhet.
Megakram!
P.S. Jag önskar jag hade en rådjursstek att lägga i min Crock-Pot! Pottan är häftig då den bevarar alla näringsämnen och spårämnen. Lycka till till oss! 🙂
Visst är det härligt med värmande ord i vinterkylan, Lena. Såna kan vi sprida runt om oss hur mycket som helst, för de blir bara varmare ju mer man slösar 😉
Tack för att du varit med på min resa och kommit med glada tillrop, det har gjort den mycket lättare att genomföra. Skönt att du märker att jag inte blivit märkvärdig, hojta genast till om du anar såna stygga tendenser…
Stor Kram och ännu en gång Tack, min vän! Önskar att jag kunde få bjuda dig på lite rådjur. En vacker dag kanske våra vägar möts?
Oh, vad det låter gott!!! Detta ska jag snart pröva!
Använder du tryckkokare något? Det låter nästan lika bra, bevarade näringsämnen, mört och mindre energi, enligt vad förespråkarna säger……
Tror du kommer att gilla den, Lotte. Min Mamma använde tryckkokare mycket när jag var liten, men har själv aldrig gjort det. Vet hur god maten blir i den, men där går det desto snabbare 🙂