Julmat à la LCHF

Strålande tider

Nu går vi mot den högtid på året, som fungerar riktigt bra för oss som äter LCHF.

Mängder av skinka, köttbullar, kalvsylta, revbensspjäll, sill, lax, ägg och annat som vi mår gott av.

Konsten är bara att undvika alltför mycket bröd, öl, snaps, potatis och godis.

Så vill Du må gott även när det är Jul, så gör inte alltför stora övertramp.

Jag hör till dem som alltid påverkats negativt av ett svängande blodsocker, så LCHF är därför rena hälsokosten för mig.

Just när det är Jul, njuter även jag av en knäck eller två och vanlig Julmat, så länge den är glutenfri.

Idag bjuder jag på en Rödbetssallad med betydligt mindre kolhydrater än den jag brukar göra till Julbordet.

Du får också en del länkar till andra rätter som passar på ett Julbord à la LCHF.

Bor Du i Östersund så titta gärna förbi på Gaupa idag 4e Advent, där signerar jag min kokbok LCHF för seniorer mellan 12-15.

Rödbetssallad med Keso

1 liten burk Keso

1 dl Majonnäs

1 tsk Dijonsenap

1-2 Heminlagda Rödbetor

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär rödbetorna i små tärningar. Rör ihop keso och majonnäs, smaksätt med senap, salt och peppar.

Vänd försiktigt ner rödbetshacket. Servera på Julbordet eller till Kalvsylta och kokt Ägg.

Min kalvsylta kommer från Trångsvikens Chark, ett exempel på riktigt god, närproducerad mat.

Här nedan följer länkar till mina favoriter bland Julmaten.

Inlagd Sill

Senapssill

Rödvinssill

Färskost på Fjällfil

Hemgjord Majonnäs

Rödkålssallad

Kycklingleverpaté

Fårlår med Hjortroncrème

Köttbullar

Örtkryddad Rådjursstek

Revbensspjäll

Rödkål

Keso à la Malta

Pepparkakor på Mandelmjöl

Julkakor med Saffran

Mörk Chokladtryffel med Passionsfrukt

Ischoklad

Tar i och med det här inlägget ledigt ett tag och vilar upp mig från skrivandet, som varit väldigt intensivt i några veckor.

Återkommer efter Jul, då med lite spännande LCHF-nyheter i bagaget.

Önskar alla mina läsare en riktigt

GOD JUL

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/12/18/julmat-a-la-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

27 kommentarerLämna en kommentar

  1. God Jul Birgitta!
    Tack för alla inspirerande recept med fina bilder du ger oss här på bloggen. Jag hade turen att vinna din jättefina kokbok i ÖP. Lycka till med försäljningen av den. Kommer du att ha någon mer signering?
    Catta

    • Hej Catta och Välkommen till mitt kök. Tack, vad roligt att höra att du tycker om både blogg och bok. Grattis till vinsten.

      Signerar den gärna vid nästa tillfälle, kommer att vara på Gaupa nån lördag framåt våren. Datum skriver jag på bloggen när det närmar sig och så står det under evenemangstips i tidningarna. Men det blir inte förrän tidigast i mars. Från den 5 jan och 2 månader framåt blir det Turkisk mat på bloggen igen 🙂 God Jul.

  2. Såg att du låg i topp på bloggportalen som proffsbloggare.
    Du vet väl att man måste blogga för ett företag för att stå som proffs!? Annars kan man få sin presentation anmäld 😦

    Ha en bra jul och fortsätt skriv!
    Önskar Sandra 🙂

    • Hej Sandra och Välkommen hit. Visst är det kul att jag hamnat i topp i min hemstad Östersund. Och ja, jag har ett företag, annars hade jag ju inte registrerat mig som proffs 😉 God Jul till dig med.

  3. Jag har köpt din bok och den ser jättefin ut! Gillar många av recepten! Har dock inte hunnit laga något ännu då mina föräldrar la beslag på boken.. 😛

    • Hej Malvin och Välkommen till mitt kök. Vad skoj att både du och föräldrarna gillar min kokbok. Hoppas ni får stor glädje av den allihop 🙂

  4. Jag önskar dig en riktigt God Jul Birgitta, och hoppas att din
    stora dag var givande för dig.

    Jag tackar för det gångna året och ser med glädje
    fram emot det nya, och allt vad det innebär med vackra fotografier och god mat.

    • Tack för dina vackra ord, Kia, de värmer gott i vinterkylan. Med så snälla läsare, blir det lättare att få ork att fortsätta skriva och fotografera 🙂

  5. Din matsida är rena guldgruvan! 1000 tack för alla fina recept, och alla vackra bilder med för den delen. Jag tog just ut kålrotslådorna från ugnen. Underbart, har provsmakat redan! Nu blir det till att steka köttbullar.

    Ha en skön helg!

    • Tack, Berit vad roligt att höra att mina recept även hamnat i goda händer i Finland. Gjorde morotslåda till Mamma häromdagen, hon tycker verkligen om keso-varianten. Ha det så bra du med 🙂

      • Morotslådan skall jag göra på fredag. Frysen börjar nämligen vara full, så nu får jag ha lite paus i julmatlagandet. ”Smileyn ler”

      • Då är den riktigt nylagad och god till jul, perfekt 🙂 Den kan bli lite vattnig att frysa in av keson nämligen.

  6. God Jul Birgitta och tack för alla inspirerande recept du gett oss under det gångna året!
    Hoppas din boksignering gått bra 🙂

    • Tack, Veronica. Så roligt att dela med mig, när jag har så härliga läsare 🙂 Tyvärr var det lite lite folk idag, snöyra och elände. Men jag kommer att sitta där en lördag framöver vårvintern också, när det är mer folk i farten. Det var perfekt som en nybörjarsignering och många var intresserade av boken. Ha en riktigt fin Jul 🙂

  7. Här en julklapp till dig. Ett recept på en smet som jag använder till att steks plättar på. Nyttig på kokosmjölk och kokosolja. Man kan servera dem till efterätt, frukost, middag ja när som helst. Det beror på vad man serverar till och kryddar smeten med.

    2dl eko kokosmjölk
    3 eko ägg
    11/2 msk eko kokosmjöl
    1 1/2 tsk fiberhusk
    salt.
    Vispa ihop alla ingredienser och låt stå och svälla ca.30 min.
    Hetta upp en plättlagg med rikligt med kokosolja klicka ut smeten, stek på hög värme, ta inte för mycket smet.

    Sen kan du njuta och prova olika fyllningar på.

    God jul 😉

    Hela satsen ger:

    Energi kcal: 1180,80 Energi kJ: 4581,40
    Proteiner: 37,03 Fiber: 13,50
    Kolhydrater: 10,60 Vatten: 273,52
    Alkohol: 0,00

    Fetter:
    Fett: 110,68 Kolesterol: 750,60
    E-mättade: 13,90 Mättade: 82,44
    F-mättade: 3,96

    Vitaminer:
    A: 367,20 B1: 0,18
    B2: 0,90 B3: 1,60
    B6: 0,18 B9: 86,60
    B12: 2,70 C: 4,00
    D: 2,52 E: 3,44

    Mineraler:
    Fosfor: 560,40 Järn: 6,62
    Kalcium: 122,00 Kalium: 756,80
    Magnesium: 97,40 Natrium: 267,60
    Selen: 43,40 Zink: 1,94

    i procent:
    4% kolhydrater
    12% protein
    84% fett

  8. Den godaste av jular önskar jag dig, och alla andra dagar också. Vilket fantastiskt år det har varit!
    Stor bautakram ♥ ♥ ♥

    • Tack, kära Vän. Ja, nog har det här året verkligen varit på min sida, ska bli så spännande att gå in i nästa och se vad det för med sig. Varm JulKram tillbaks 🙂

  9. Kanontips, tack!
    God jul & kramar från oss!

  10. Synd att Gaupa ligger för långt bort! Attans!
    Jag måste tacka dig för allt du delat med dig av i år. Ofta när jag ska laga mat hoppar jag in här för inspiration. Visserligen gör jag kanske inte just ditt recept då men jag får så mycket idéer och nya tankebanor av att läsa hur du gör och av vad du använder. Du har blivit en del av mitt liv 🙂
    Stor, jättestor och varm, julkram till dig min kära bloggvän!
    P.S. Fast vi hörs nog innan jul å nyår e slut! 😉

    • Ja, det var synd Lena, hade varit så kul att träffa dig 🙂 Så roligt att höra att även en mästermatlagare som du, inspireras av min enkla mat. Här kommer en riktigt stor värmande Kram tillbaks genom snöyran 🙂

  11. Tack för all härlig inspiration 😀
    God Jul och Gott Nytt År till dig också Birgitta 🙂

  12. Hoppas din Jul blir God också, Anneli 🙂 Får se vad jag kan hitta på för fräscht som passar dig 😉

    • Tack Birgitta!! Det kan nog bli en hel del ”fräschheter” kan jag tänka mig!! 😀

  13. En riktigt God Jul önskar jag dig Birgitta!!
    Det blir spännande sen när du kommer tillbaka till bloggen med nya fräscha inlägg!! 😀


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s