Biff med Lök och Champignoner i Rödvinssmörsås

Kött till fest

De senaste dagarna har det varit folkfest här i Turkiet, i matens tecken.

Kurban Bayram, Offerfesten, har firats i dagarna fyra. Alla som har råd köper ett helt djur, får, get eller ko.

Det slaktas sen och delas ut till behövande, grannar och vänner.

Hela familjen är inblandad i urvalet, slakten och styckningen av djuren, ungefär som vid julslakten hemma förr i tiden.

Vi firade också med att köpa lite fint kött. Idag blir det därför en Svensk klassiker, Biff med Lök.

Tillagad på ett lite nytt sätt, med champignoner och rödvinssmörsås, där löken får puttra mjuk.

Att köpa bra biff hemma i Sverige är inte alltid lätt. Smaken blir så mycket bättre om Du köper kött med rejält med fett insprängt, de fettfria biffarna är ofta sega.

Väljer Du gräsbeteskött, så håller det oftast riktigt hög kvalitet, vad gäller mörning och marmorering.

I helgen pågår Allt för hälsan, Nordens största hälsomässa på Stockholmsmässan. Eftersom jag befinner mig där jag gör, så har jag tyvärr inte har tillfälle att delta.

Där kommer däremot många av mina kollegor inom LCHF-branschen att finnas representerade.

Mitt förlag Pagina/Optimal finns på plats i monter C21:49,  där kan Du passa på att köpa nyutkomna LCHF för seniorer.

Själv väntar jag med spänning på att mitt första exemplar av boken ska komma med posten från Sverige. Man vet aldrig hur lång tid det kan ta genom Europa.

Lars-Eric Litsfeldt, Cathrine Schück och Sten-Sture Skaldeman kommer att hålla föreläsningar på mässan.

De har alla gett ut en hel del böcker om LCHF-kost. Sten Sture skriver även i LCHF-magasinet, som delar monter med Pagina/Optimal.

En annan välkänd representant för LCHF-kosten är Monique Le Roux Forslund med bloggen Lifezone. Hennes monter finns på C14:30.

Biff med Rödvinsbräserade Champignoner och Lök

300 gr Ryggbiff

50 gr + 2 msk Smör

8 Champignoner

1 stor gul Lök

1 dl Rödvin

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skiva svampen och löken. Bryn först svampen i 25 gr smör, tillsätt löken när den fått färg.

Krydda med salt och peppar. Låt fräsa några minuter tills löken blivit mjuk.

Häll över rödvinet och låt alltsammans puttra tills det mesta av vinet kokat in i svampen. Ta från värmen och rör ner resterande 25 gr smör i små bitar.

Stek under tiden köttet i det övriga smöret, 2-3 minuter på var sida, tills det fått fin färg.

Ta pannan från värmen och låt eftersteka några minuter om Du vill ha ett lättstekt kött. Vill Du ha det mer välstekt, låt steka några minuter till.

Skär upp köttet i sneda skivor och servera på en bädd av löksåsen.

Tomat, Gurka och Bladpersilja är enkla och goda tillbehör till den smakrika rätten.

Annonser

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/11/10/biff-med-lok-och-champignoner-i-rodvinssmorsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Den biffen ser helt perfekt tillagad enligt mig, lagomt rosa! Mums 🙂

  2. Låter riktigt gott

  3. Det ser fantastiskt ut!

  4. Hejsan hoppsan!
    Vilken fin sed att dela med sig av det goda .. ♥

    Den där biffen fick snålvattnet att rinna, den ser riktigt härlig ut din tallrik!
    I dag skall vi också ha lite gott kött med tillbehör, vi skall nämligen stycka ett par älgkalvar i eftermiddag. Härligt med helt nyhängt kött som inte varit fryst 🙂
    Kram på dig!

    • Ja, muslimerna har väldigt mycket godhet i sin religion, vilket tyvärr många i väst inte insett..
      Mmm vad gott med älgkalv, det slår ut även en Turkisk biff. Kram från värmen 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s