Älgfärsbiffar med Gräddstuvade Trattkantareller och varm Äppelsallad

Stugrecept från 100-årsfirandet

Förra helgen tillbringade jag och goda Vännen G nere i stugan i Dalarna. Lingonplockning och firande av våra 50-årsdagar stod på programmet.

Båda delarna blev väldigt lyckade. Mängder med bär finns i skogarna, god mat och dryck i veduppvärmd stuga gjorde firandet med den bästa Vän jag kan tänka mig riktigt fint.

Vi har båda tillbringat många år i olika restaurangkök, så det här med mat tar förstås en stor plats när vi träffas.

Maten har tagit en större och större del av min tid här hemma också i sommar. Så det känns skönt att bara fara iväg ibland och lämna datorn hemma.

När vi kom fram blev det först att tända upp i vedspisen, så stugan skulle få lite behagligare temperatur.Termometern stod på blygsamma +11 inne.

En kanna presskaffe att värma oss med gick snabbt att få till på den heta spisen. Lite kokta ägg, rökt fläsk och ekte geitost till.

Efter bara en halvtimme var värmen inne behaglig, så efter att ha laddat in mer björkved, gav vi oss ut på lingonletning.

Vi behövde inte gå många meter längs älven vid stugan, förrän det lyste rött överallt i mossan.

Har sällan sett maken till så mycket bär, det var bara att sätta sig ner och plocka runtom.

Det tog inte lång stund förrän hinkarna var fulla. Solen flödade så det blev ett glas mycket gott Sydafrikanskt rödvin, Durbanville och lite ost utanför stugan när vi kom hem.

Middagen lagades senare på vedspisen, älgfärsbiffarna hade jag gjort färdigt här hemma, bara att steka.

När vi trötta, mätta och belåtna gick tidigt i säng vid mörkrets inbrott, hade stugtemperaturen stigit till +26.

Älgfärsbiffar med Västerbottensost

300 gr Älgfärs

1 dl riven Västerbottensost

1 Ekologiskt Ägg

½ dl Grädde

½ msk Fiberhusk

Havssalt och nymald Vitpeppar

Blanda hastigt ihop färsen med fiberhusk och kryddor. Rör ner ägg, grädde och riven ost.

Smaka av om det behövs mer kryddning. Låt smeten svälla en stund.

Forma till biffar och stek gyllenbruna i smör, cirka 3 minuter på var sida.

Dra pannan från värmen och låt eftersteka några minuter.

Trattkantarellsås

2 dl förvällda Trattkantareller

2 msk Smör

3 dl Grädde

½ tsk vit Balsamvinäger

½ tsk Tamarisoya

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryn kantarellerna i smöret. Krydda och tillsätt soya och vinäger, låt det koka in.

Häll över grädden och låt såsen småputtra i 30 minuter, rör då och då.

Syrlig Äppelsallad

1 Svenskt Äpple

1 liten gul Lök

½ gul Paprika

½ röd Paprika

2 msk Smör

1 tsk vit Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär äpple, lök och paprika i tunna strimlor. Stek mjuka i smöret utan att få för mycket färg. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

På lördag morgon var det +13 inne och -4 ute. Vattnet i tvättfatet hade frusit till is, så det hade nog varit ordentligt kallt på natten.

Till frukost blev det Gravlax och Äggröra förstärkt med rester av trattkantarellsåsen. Rivna morötter till med Kallpressad Avocadoolja över.

Ett fynd från Kvantum, en mycket god, grön olja med tydlig smak av avocado och fräsch citron.

Efter den frukosten klarade vi galant en lång promenad upp till Öjsjön och en hel del lingon till. Mer om den turen i nästa inlägg.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/09/23/algfarsbiffar-med-graddstuvade-trattkantareller-och-varm-appelsallad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag har fått massor med trattkantareller av en kompis som stup i kvarten ränner i skogarna med sina hundar och inte orkar äta upp alla svamp hon hittar! 😀 Förra laddningen jag fick torkade jag, men den kassen jag fick idag ska jag nog smörsteka, göra sås och omelette av!! 😀 Mmmmmmums va gott det ska bli!! 😀

    • Vilken tur du har 🙂 Tycker det blir stor skillnad i smak, torkningen ger en bismak som inte är så angenäm, bättre med förvällning eller smörstekning. God helg 😉

      • Hmmmm… Har aldrig tänkt på nån bismak…!! Jag har väl kanske inte tagit tillräckligt mycket för att det ska slå igenom…!?!
        Men helt klart är de godast att äta färska!! 😀
        God helg till dig också!

      • Mina smaklökar är extra känsliga, men det smakar lite ”dammigt” av de torkade 😉

  2. Ah, den äppelsalladen tror jag stenhårt på till vilt den här tiden på året när vi faktiskt har trädgården full med äpplen. Tack för tipset!

    • Varsågod, Matgiken. Det är verkligen gott till vilt, åt den även till lammkotlett igår. Syran passar väldigt bra till ett fett kött. Om man inte vill äta så mycket frukt som den är, så är det perfekt att blanda in i maten istället. Då far inte blodsockret i höjden 😉

  3. Älgfärsbiffar med västerbottenost låter ju helt underbart gott! Såsen också. Så mysigt ni ser ut att ha det.

    • Det är underbart gott, Foodelicious. Lika gott som ditt namn låter 🙂

  4. Vilken härlig tid ni verkar haft!! Jag blev jätteglad för älgfärsreceptet då jag igår kväll tog upp ett älgfärspaket ur frysen för att fixa fredagsmiddagen. Och äpplena hänger ju ute på trädet…
    Dessvärre är jag ingen svampplockare men jag vet var ICA ligger så det ordnar så nog också 🙂

    • Det är underbart att bara vara ute i skogen, kan rekommenderas till alla som stressar runt för jämnan… Kul att jag fick bidra till din middag, du hittar nog nån fin svamp att plocka i affären också 🙂

      • Jo,jo men, trattisar fanns på affären så det blev en god middag igår. Tack än en gång för tre härliga recept! 🙂

      • Vilken tur du hade. Roligt att du tyckte om maten jag ”bjöd” på 🙂

  5. Mysigt. Jag hade velat vara där den helgen också,med det vädret och bären. Men det blir en annan gång. Kanske i början på oktober. Kram.

    • Ja, riktigt mysigt hade vi 🙂 Det finns nog bär kvar i oktober också, på väg mot Stensbo var det hur mycket som helst. Kram Syster


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.