Lokalt mathantverk
I helgen var det stor matmarknad på Stortorget i Östersund.
Arrangerat avEldrimner, vårt nationella resurscentrum för småskaligt mathantverk, i samarbete med TV4.
Våra duktiga mathantverkare visade upp sig, bjöd på smakprov och sålde sina produkter.
TV4 med programmet Mitt kök-Sverigeresan var på plats och sände, så övriga landet också fick ta del av allt läckert.
Här kan Du se ett filmklipp om mesekokning och källarlagrad getost, med Olde Ljuslin från Kittelbergets Gårdsmejeri och Sigrid Kuusiniemi från Stengärde Getgård.
Programledarna verkade mycket förtjusta i deras goda ostar.
Det lagades Får-i-kål med smaksättning av mese, det lät mycket gott för mig som älskar både lamm och mesost.
Det bästa fläsk jag någonsin smakat blev jag bjuden på av prisbelönta Sivert Rosenholm från Hällesjö Chark.
Basturökt Rulle av fläsk, med kryddig smak som påminde om pressyltan Mamma gjorde till jularna när jag var liten. En bit inköptes för att njutas till morgonkaffet.
Hällesjö Chark och deras mathantverk har belönats med många guld och silvermedaljer på nationella mattävlingar.
Jag fick en trevlig pratstund med Charkuteristen Sivert, som berättade att han själv gått ner 15 kilo, mycket tack vare att han gått över till att äta mer av sina goda produkter.
Så LCHF kan verkligen kallas för Njutmetoden.
Ett smakprov på dricka av Älgörtsblommor med Blåbär fick jag av Valåhöjdens Bär.
Mycket fräscht med tydlig smak av blommorna. Det kanske kan bli lika populärt här uppe i norr, som fläderblommorna är i södra Sverige?
Det bästa jag fick med mig från mässan var förutom god mat, en dos vacker musik.
En jojkande Anna Kråik, ackompanjerad av Gustav Hylén på trumpet, fick mig att stanna upp i folkvimlet och känna närheten till vårt ursprung en stund.
Gammaldags mat och Samernas traditionella jojk är båda exempel på vårt väl bevarade kulturarv här i Jämtland.
Urkraften i sången är mäktig, när man blundar och lyssnar är det som att stå på fjället och se renhjordarna välla fram över sluttningarna.
åh.. en dag ska jag banne mig ta mig till dig Birgitta, så du får bju mig på marknad!
*småler drömskt*
Du har en stående inbjudan, närhelst tillfälle ges. Du får gärna sova över hos mig också, vi har nog mycket gott att prata om 🙂
😀 Ha ha…! 😀
Synd bara att det är så mycket kolhydrater i messmör…!! Jag kan gräva ur den där burken på nolltid om jag bara tillät mig…! Det är så himla gott!!
Det är kul med marknader!! Vi brukar ha ett par såna här i Avesta också – en på våren och en på hösten, och så vid julskylningen!
Har därför skippat messmör helt, det är alldeles för sött i smaken nu. Men getmesost, den Norska Ekte Geitost äter jag lite av varje dag. Det är min njutning 😉
Ja, mesost är också gott!! Speciellt den Norska!! 😀
Låter som en marknad väl värd att besöka!!
Jag ska kolla in det där TV-programmet med meskokning lite senare. Jag kokade ju eget messmör av vasslen från Paneertillverkningen härom sistens!! Det blev jättegott, men det kan ju vara kul att se hur proffsen gör!! 😀
Det var den och i början på september är det dag för den stora Höstmarknaden. Händer en hel del på matfronten här i Jämtland 🙂 I ditt kök med, paneer, messmör och jag vet inte allt 😉