Marinerat Sidfläsk med Gräddsås

Kaffemarinerat Sidfläsk

Ett recept från bloggens barndom, så gott så det är värt en repris.

I mina hemtrakter i norra Dalarna, har det gammalt tillbaks ätits Kaffefläsk. Har tyvärr inte hittat nåt recept på det.

Jag fick tag på en fin bit färskt Sidfläsk och bestämde mig för att testa en egen variant.

Det här receptet är även bra om man vill göra ett smörgåspålägg helt utan Nitrit. Det tillsätts nästan allt fläskkött som saltas och röks.

Dels för konserverande effekt, men också för att köttet får en röd färg.

Som Du ser på bilderna här, så är nitritfritt fläskkött väldigt svagt rosa efter stekning.

Fläsket fick marinera i 2 dygn, jag brukar låta kött ligga så länge för bäst smakresultat.

Jag lägger köttet i en plastpåse, stoppar den i en bunke och vänder påsen några gånger under tiden.

Kaffemarinad till färskt Sidfläsk

1 dl starkt Kaffe

2 msk Tamari Soya (Glutenfri)

1 msk Honung

1 tsk Worcestersauce

Färsk rosmarin

Nymald Vitpeppar

Havssalt

Börja med att skära ett rutmönster i fläsksvålen med en vass kniv.

Skär inte så djupt, bara genom svålen. Gnid in fläsket med lite havssalt och peppar.

Smält honungen i varmt kaffe och rör i soya och Worcester. Finhacka en liten knippe rosmarin och rör ner.

Lägg köttet i en påse, häll över marinaden och knyt igen.

Massera in marinaden ordentligt i köttet och låt ligga kallt i två dygn. Vänd påsen några gånger under tiden.

Ta fram köttet ur påsen, spara marinaden till såsen. Bryn Smör i en gjutjärnspanna. Torka av svålen och lägg ner med rutorna ner i smöret.

Bryn några minuter på hög värme, vänd och bryn lite till. Krydda inte mer, köttet har fått all smak det behöver av marinaden.

Lägg fläsket på galler över en ugnsform, vispa ur stekpannan med en deciliterl vatten och häll det i formen.

I vattnet  droppar det ner god köttsaft utan att brännas vid, som Du sen häller i såsen. Kör in en stektermometer snett in mot mitten på fläsket.

Ställ in i ugnen på 250° i 5 min, sänk värmen till 150° och stek i ca 1 timme tills termometern visar 62°. Värmen stiger lite till när Du tar ut köttet, så det kan bli torrt om du har det inne längre.

Koka under tiden Palsternackan, skuren i cm-tjocka skivor på längden. Koka i lite saltat vatten under lock 5 min. Lägg i en form och hyvla en skiva smör över varje palsternacksskiva.

Ställ in i botten på ugnen och rosta dem där i 15 min, vänd efter halva tiden.

Medan steken står och bryner sig i ugnen, häller Du marinaden i en kastrull. Koka upp och skumma väl.

Sila och koka ihop en stund, tillsätt sen 2 dl Grädde. Koka tills det tjocknar, skiva i två skivor Norsk Geitost. Vispa ner lite mer grädde och puttra ett tag till.

Ta ut köttet ur ugnen, sila ner stekskyn i såsen. Koka såsen en stund till så den blir riktigt tjock och god.

Låt steken vila 5-10 min på skärbrädan, så fördelar sig värmen och all god köttsaft blir kvar i köttet.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/07/20/marinerat-sidflask-med-graddsas/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ser grymt gott ut! Denna ska jag testa nästa gång!

    • Hej Kalle och Välkommen till mitt kök. Det tycker jag du ska göra, den smakar lika gott 🙂

  2. […] på en fin bit färskt Sidfläsk och bestämde mig för att testa en egen variant. Det här […] Birgitta Höglund´s Mat This entry was posted in Recept and tagged Gräddsås, Marinerat, Sidfläsk. Bookmark the […]


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: