Low Carbonara

Low-Carbonara med Broccoli

Carbonara på nytt sätt

Ännu en av mina Favoriter i Repris. Jag kör som TV-kanalerna på sommaren, med några gamla godingar när jag har annat för mig. Det här receptet är från sommaren 2009.

Pasta Carbonara var tidigare en av mina absoluta favoriter. Innan jag gick över till LCHF så var spaghetti en stor del av veckans matintag hos mig.

Nu gjorde jag en LCHF-anpassning av Carbonaran som blev riktigt lyckad. En Low-Carbonara såg dagens ljus.

Har ju förstått nu att det inte är så smart, särskilt för en Fibromyalgiker, att äta såna mängder pasta.

Efter en rågad tallrik spaghetti blev jag alldeles trött i både kropp, knopp och muskler och fick lägga mig och vila.

Den här varianten med broccoli istället för pasta, gör bara att jag blir gott mätt och får energi att ta tag i dagens göromål.

Fick ett mail av Anna Hallén med en länk till Svenska Dagbladet. De har skrivit om hennes bok Energibarn, med bilder och recept på några av våra maträtter.

Boken får stor plats i en artikel om bra mat för hjärnan, tillsammans med bland andra Martin Ingvar’s Hjärnkoll på maten.

Senaste numret av 2000-talets vetenskap har också en mycket positiv recension av samma bok, väldigt roligt att kunskapen om bra mat för barn med NPF sprider sig.

Broccoli Carbonara

50 gr varmrökt Sidfläsk

1 litet huvud Broccoli

50 gr Boxholm’s Gräddost

Smör

1 dl Grädde

Svartpeppar

Färska Örter, jag tog Dragon, Persilja och Gräslök

1 Ekologisk Äggula

Skär fläsket i strimlor och broccolin i små buketter. Stek i smör, häll på grädde och låt puttra tills Du tycker att broccolin är lagom.

Rör ner osten skuren i tärningar och krydda med rejält med svartpeppar. Låt allt bli varmt en liten stund och rör så i en näve färska örter.

Häll upp i tallrik och garnera med en rå äggula. Ett glas Röd Vinbärsvatten till.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/07/01/low-carbonara/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Som någon skrev ovanför: smörstekt finstrimlad vitkål är perfekt pastasubstitut. Eller lök.

    • Tack för goda tips. Grönsaker är perfekt istället för pasta och så mycket godare 🙂

  2. Det ser väldigt gott ut! Jag provade LCHF-kosten för ett tag sedan, men kände snabbt att jag inte kan vara utan kolhydrater helt. Så jag lutar mer åt GI, i dagsläget. Med lite undantag:) Titta gärna in i min nystartade blogg!

    • Hej och Välkommen hit. Jag äter en del kolhydrater också som du ser, men det mesta kommer från grönsaker istället för pasta och bröd. Det kan vara lite jobbigt just i övergången från tallriksmodellen till LCHF, men när kroppen ställt om sig efter några veckor, mår de flesta bättre än på många år. Lycka till med bloggen, får ta en titt 🙂

  3. Använder gärna strimlad kål istället för pasta i carbonara. Ska komma ihåg att göra det nu när det är sommar för det är en god sommarrätt.

    • Tack för bra pastasubstitut-tips. Kål är väldigt gott och nyttigt så det förslår 🙂

  4. Jag har testat detta recept på ”pasta”.

    http://receptlchf.blogspot.com/2011/03/lchf-pasta-carbonara.html

    Med egen kryddblandning i pastan blir det hur gott som helst!

    Annars får jag mest inspiration och laga-matglädje härifrån.:-) Tack!

    • Hej Ann och Välkommen till mitt kök. Tack för det goda tipset, det måste jag prova någon gång. Roligt att höra att du hittar matglädje här också 🙂

  5. Low Carbonara! Så vitsigt! 😀 Bra tips, carbonara var en tidigare favorit för mig också. Känner så väl igen det där med pastans inverkan på kroppen. Det räcker med en liten mängd spannmålsmat för att göra mina armar värkande och obrukbara. Tack och lov att jag hittat LCHF och har kunnat börja fungera igen!

    • Ibland får man ju till det 😉 Härligt att höra att även du blivit mycket bättre i värken, just armarna var det stora problemet för mig med. Här slinker inte ens minsta gnutta mjöl ner längre, det får mig att må så bra 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: