Inlagd Sill till Midsommar

Lowcarb-Sill

I år blir det en gammal Favorit i Repris till Midsommar, med ett av de första inläggen på bloggen.

Som för övrigt fyllde 2 år häromveckan, tänk vad mycket roligt jag haft under den här tiden.

Och så mycket gott jag fått äta, tack vare att jag delar med mig och skriver om min dagliga mat.

Sist men inte minst ett stort Tack till alla snälla bloggvänner, som lämnar små fotspår i cyberspace när de tittar in.

Min heminlagda sill innehåller lite mindre socker än vanligt. Burksillen i butik kan bli lite väl söt ibland.

Vill Du få ner kolhydrathalten ännu mer, så använd Sukrin istället för socker. Det hittar Du på hälsokostbutiker eller hos LCHF Butiken.se.

Hållbarheten kan påverkas till det sämre av sötningsmedel. Men det är ju så gott med sill, så det brukar inte bli så mycket över.

Jag kommer att vara upptagen med en hel del andra spännande projekt i sommar, så därför inleder jag nu en period kryddade med en del Reprisfavoriter ur mitt stora arkiv.

Eftersom besöksantalet stadigt ökar, så är det nog många av mina nya läsare som inte sett de här tidiga recepten förut.

Hundratals besökare hittar till bloggen via Google varje dag, jag har sån tur så många av mina inlägg hamnar på deras första sida.

Så det är inte bara redan frälsta LCHF-are som hittar hit, det känns riktigt roligt att intresset för naturlig mat är så stort överallt just nu.

Inläggen jag repriserar är bland dem jag fått mest sökningar på.

Nu blir det några lugna dagar över Midsommar, den firar jag i år tillsammans med Mamma nere i stugan i Dalarna.

Där är det helt strömlöst, datorfritt och alldeles, alldeles underbart.

Vad jag håller på med för projekt? Ja, det får Du veta framöver hösten.

Inlagd Sill

4 urvattnade Saltsillfiléer

1½ dl Ättikssprit 12%

1½ dl Ekologiskt Strösocker eller Sukrin

3 dl Vatten

1 Rödlök

1 Morot

10 Kryddpepparkorn

3 Lagerblad

Använd färdig urvattnad inläggningssill eller lägg saltsill i blöt över natten i kylen, i en stor bunke fylld med vatten.

För lite snabbare ursaltning, spola sillen under kallt vatten i några timmar, blanda om då och då.

Skär en liten bit ur tjockaste delen på filén och smaka om den är lagom salt.

Blanda allt till lagen, rör då och då tills sockret löst sig. Skiva lök och morot tunt.

Lägg ner i ättikslagen tillsammans med kryddpeppar och lagerblad.

Skär sillen i sneda bitar och lägg i en burk. Häll över lagen och blanda om.

Ställ i kyl och låt dra några dagar. Smaka av om det eventuellt behövs mer ättika eller socker.

Nu har Du en heminlagd sill som är riktigt god att äta som den är.

Eller också använder Du den som bas i t.ex Senapssill, Örtsill, Rödvinssill, Citronsill eller någon annan favorit.

Ta upp bitarna ur lagen och låt dem rinna av innan du blandar med smaksättningen.

Sillen behöver dra åt sig av en ättikslag först, annars blir det en smaklös och tråkig anrättning.

Ett stort fel i många recept, är nämligen att det inte står att sillen ska läggas in i ättikslag först, innan den blandas med olika smaksatta såser.

God och Glad Midsommar

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/06/21/inlagd-sill-till-midsommar/trackback/

RSS feed for comments on this post.

22 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för en underbar blogg. Jag vill oxå passa på att önska dej en riktigt skön Midsommar. 🌞🌞

  2. […] du lägga in din egen sill så hittar du mitt recept Här. Du kan använda sötningsmedel om du föredrar, men då är jag osäker på hur lång […]

  3. Jag skulle göra sill i julas och googlade runt på recept, på flera ställen varnas för att själv experimentera med ättikslagen, tex använda Seltin istlt för salt då det i syrefria miljöer kan växa en livsfarlig bakterie boutulinum chlostridium som bildar sporer som orsakar en förgiftning; botulism. Detta gift är i sin koncentration det farligaste gift som mänskligheten känner och skulle lätt kunna döda hela Sveriges befolkning. Så var försiktig. Och googla gärna på bakterien. Den är livshotande alltså och orsakar ofta av feltillredda inläggningar, även om utbrott mycket sällan förekommer i Sverige. Ville bara varna för detta. Tack för en underbar Blogg, läser den ofta.

    • Hej Sara och Välkommen hit. Du har helt rätt, inläggningar är inte att leka med. Speciellt när det gäller saltet. Men däremot socker behövs inte i så stor mängd som vi är vana vid i Sverige. Om inte inläggningen ska stå sig länge, kan man med fördel dra ner rejält på sockret. Salt och ättika konserverar bra, se bara på inläggningarna hos våra östra grannländer. Roligt att höra att du tycker om bloggen 🙂

  4. […] Inlagd Sill […]

  5. Hej tack för din sida den är en riktig inspiration. Jag är så tacksam för din blogg för den ger mig lite ideer på hur jag kan göra nyttig mat i Turkiet, jag bor i Marmaris året runt. Men du jag har letat mig fördärvad efter ättika men inte hittat det här och jag undrar om du vet nåt alternativ på både fisk och ättika som jag skulle kunna använda mig av här till för att göra inläggningar tilljul..

    Jag älskar Turkiet men jag saknar vissa saker som Keso, ättika och sill.
    Tack än en gång för en bra blogg och om du har tid och ork får du gärna tipsa om mer substitut för svensk eller nyttig mat.. :))

    • Hej Martinha och Välkommen hit. Vad roligt att höra att du inspireras av min blogg. Härligt att bo i vackra Marmaris, varit där två gånger.
      Ättika finns tyvärr inte i Turkiet vad jag vet, jag brukar ta med flaskor i packningen. Du kanske har nån släkting som kommer ner ibland, i incheckat bagage kan de ta med en flaska eller två 🙂
      Du kan ju prova att lägga in med citron, inte samma smak och hållbarhet, men det kan bli lite syrligt och gott ändå. Här kommer en länk till ett recept jag haft inne på Medelhavssill, den skulle funka fint att lägga in också. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/12/stekt-sill-med-spenatstuvning/
      Vissa milda sorter av Beyaz Peynir smakar lite som keso, smula den med gaffel och rör ut med lite grädde och silad yoghurt, så har du ett gott keso-substitut.
      Kolla in mina recept under https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/category/0-6-recept-fran-turkiet/, det har blivit en hel del genom åren nerifrån Turkiet. Även många recept från Kreta och Cypern går ju att laga till på de Turkiska råvarorna, så du har en hel del att välja på. Lycka till 🙂

  6. Mycke bra blogg.Tänker börja med lchf,

    • Hej Anita och Välkommen hit. Roligt att höra att du tycker om min blogg. Lycka till med din nya livsstil 🙂

  7. […] Du testa några av mina sillsorter? Här hittar Du recept på Inlagd Sill, Vitlökssill, Rödvinssill och Senapssill, de går bra att förbereda i god tid före […]

  8. […] i morse, för att få ett gott bröd till Midsommarsillen. Här är resultatet, mycket gott blev […]

  9. Sill med socker? xxxxx(kan jag få be om ett vårdat språk på min blogg,tack. Birgitta). I Polen har vi massa sill i butikshyllorna. Ingen av dessa har socker. Vatten, ättika och kyrddor är allt som behövs. Min Polska favorit är hela sillfiléer (i ättikslag) lindade runt saltgurka. Hela knytet hålls ihop av en tandpetare.

    • Hej Polacken och Välkommen hit. Tog mig friheten att radera lite otrevligheter ur din kommentar, men håller med om att det kan vara väldigt gott med en sill utan för mycket socker 😉 Men vi har ju olika tycke och smak över landsgränserna, så även med sillen.

  10. Önskar dig en njutfull Midommarhelg tillsammans med nära och kära 🙂

    • Tack detsamma, Veronica. Hoppas meteorologerna har totalfel och vi får fint i hela landet 😉

  11. Önskar dig en Riktigt Fin Midsommar, Birgitta!!
    Det ska bli spännande att se vad mer du har på gång sen!! 😀

    • Tack, jag får önska dig och de dina detsamma 🙂 Jag tycker också det är spännande…

  12. Du har många fina recept som jag har lagat till och vi ätit med god aptit. Tack för dom och för att du vill dela med dig!
    När jag gick i skolan och hade ”kostkunskap” så fick vi lära oss att om man använde sötningsmedel i stället för socker så bildades gifter (som jag inte kommer ihåg vilka). Känner du till ngt om detta?
    Ha en fin midsommar!

    • Hej Åse och Välkommen till mitt kök. Roligt att höra att du tycker om mina recept 🙂
      Kan nog vara så att den tidens sötningsmedel var lite annorlunda än dagens. Just hållbarheten blir ju inte lika bra som med vanligt socker och står en sill smaksatt med sötningsmedel i kylen för länge, kan det kanske bildas mindre bra ämnen, genom jäsning och bakterier. Men det har jag för dålig kunskap om. I våra grannländer Finland och i de Baltiska länderna används betydligt mindre socker i inläggningar, saltet har ju också en väldigt bra konserverande effekt.
      Är du tveksam till att använda sötningsmedel av den anledningen, kör då med vanligt socker. Det är inte stor del av de kolhydraterna som fastnar i sillbiten, utan stannar i spadet.

  13. Tittar in och önskar dig en riktigt fin och skön Midsommarhelg!

    Jag gläder mig över intresset som du får för dina lågkolhydrat/LCHF-recept och bloggen – och jag är glad för att så många (precis som jag) kan få ett friskare liv tack vare kostomläggning.

    Varma tisdagshälsningar!

    • Tack detsamma, Sökaren. Det känns väldigt fint att jag fått sån spridning både med min matfilosofi och matlagningskunnandet, så många fler kan få chansen att må bättre 🙂 Det är ju bara vi själva som kan styra hur vi mår, genom vad vi äter. Ingen läkare kan ta det ansvaret.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.