Bevara Ångaren Thomée

Ångbåt på oroligt vatten

Det här inlägget handlar inte direkt om mat, men indirekt genom min gamla arbetsplats Verkö Slott som nu hotas av nedläggning.

Jag läser med bestörtning i ÖstersundsPosten, att Kultur och Fritidsnämnden i Östersund’s Kommun vill lägga ner verksamheten med vår populära kulturskatt Ångaren Thomée.

Även Verkö Slott vill sagda nämnd stänga i samma veva, för att spara pengar. Nu drivs restaurangen inte av kommunen, men Thomée fraktar en stor mängd av matgästerna varje sommar.

Så det skulle förstås bli ett stort avbräck för verksamheten om båten slutar trafikera Storsjön.

Jag hade den stora äran att i mitten på Nittiotalet, vara med och starta upp hotell och restaurangverksamheten på Verkön.

Jag blev då anställd som Köksmästare på det lilla ”Slottet”, som på kort tid blev en stor succé.

Andra kommuner i landet strävar efter att öka antalet turistnätter med att locka gäster med intressanta attraktioner och bevarande av kulturminnesmärken.

Men Östersund går tvärt emot och vill lägga ner ett av våra mest populära turistmål och den stora vattenvägen till Verkön.

I år är dessutom Östersund utsedd till Gastronomisk Huvudstad i Matlandet Sverige. Det är väl då extra viktigt att bevara och stötta våra lokala verksamheter och mathantverkare.

Eller är utmärkelsen till Matlandethuvudstad bara ett spel för galleriet, som inte har någon betydelse för de små näringsidkare som dagligen kämpar på med sitt arbete för att bevara matkulturen i länet?

Jag uppmanar alla att försöka påverka Kommunen att ändra sitt mycket dåliga förslag på nedläggning av Thomée och Verkö Slott.

De pengar som läggs på uppvärmningen av Stortorget, för att det ska vara ett snöfritt Vintertorg, borde oavkortat gå till bevarandet av Thomée och till fortsatt drivande av hotell och restaurangverksamhet på Verkön.

Ja, det är helt sant, Östersund’s Kommun tycker att ett snöfritt torg är något fint och lägger stora pengar på att avisa det med spillvatten från värmeverket…

Här kan Du stötta Facebookgruppen Rädda ångbåten S/S Thomée.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/05/30/bevara-angaren-thomee/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

 1. Har inte varit här på länge men tänker på dig och hoppas allt är bra!
  Kommer kanske att berätta sedan …

  Kram min fina bloggvän!

  • Hej Lena. Hoppas du hittar tillbaka till ditt rätta jag, med blogg-glädje och underfundigheter snart. Här är allt fint, men som du har jag märkt att bloggen ibland tar lite för mycket tid ibland. Har nu tagit helt ledigt i 5 dagar, varit och hälsat på en god vän på Orust, som inte har internet. Skönt med ett avbrott i skrivandet ibland.
   Stor Kram 🙂

 2. Åh vilken fin ångbåt. Det vore synd om den försvann. Vi hyrde sommarstuga i Göteborgs skärgård förr. Innan färjorna sattes in, var enda sättet att ta sig dit att åka med ångbåt. Jättemysigt. Har nu läst igenom alla dina inlägg från Gran Canaria. Ni verkade ha haft det så bra. Bergsturen förstår jag var toppen. Ha det bra Birgitta.

  • Ja, den är verkligen värd att göra allt för att bevara, hoppas våra protester ger resultat. Det är ju ett stort kulturarv, som inte borde få lov att försvinna.
   Gran Canariaresan var härlig, den gör jag absolut om nästa år 🙂
   Nu har jag varit i just Göteborgs Skärgård i 5 dagar, helt utan internet, i en stuga på Orust. På väg hem genom ett sommargrönt Sverige nu.

 3. Nämmen!

  Nu är jag inte med på facebook men vill gärna stötta ändå.. finns det andra sätt?

 4. Va bra att du skriver om det på din blogg, Birgitta!! Protestera kan man göra på flera sätt, och via sin blogg är väl ett alldeles utmärkt sätt!! Hoppas många protesterar på alla möjliga sätt!!

  • Tyckte också det var ett bra ställe att visa mina åsikter på 😉 Skrev insändare i båda lokaltidningarna med samma innehåll, det här var en sak jag verkligen blev upprörd över. Ibland tar ju våra politiker så horribelt dumma beslut, så då måste vi reagera på alla tänkbara sätt.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: