Chokladbollar LCHF

Nyttigt Lowcarbgodis

Jag hittade på ett väldigt gott tillbehör till kaffet. Glutenfritt,  mjölkfritt och utan för många kolhydrater.

Det går riktigt fint att göra fikabröd som inte är alltför söta, om Du har problem med sockersug.

Om det goda dessutom innehåller kokosfett, så blir det riktigt nyttigt också.

Senare tids forskning har visat att kokosfett förebygger Alzheimer och andra demenssjukdomar.

Lika viktigt för kroppen som det nyttiga Omega-3 alltså. Jag har testat att blanda kokosfett i thé, som jag sett att många andra LCHF-are gör.

Tyckte först att det lät väldigt konstigt, men nu tycker jag det är riktigt gott i en mugg Chai. Särskilt det fettet som har kvar den naturliga smaken.

Dricker jag bara en kopp thé utan något att äta till, blir jag ofta hungrig efter någon timme. Men med tillsatsen av en matsked kokosfett klarar jag mig länge fram till nästa måltid.

Kokosgrädde fick jag inte tag på i min lilla Konsumbutik, så jag tog den tjocka grädden som ligger ovanpå mjölken i en burk Ekologisk Kokosmjölk från Santa Maria.

Jag köpte också det bästa Äkta Vaniljpulver jag smakat, Bourbon Vanilla.

Butiken har tagit hem ett stort sortiment av Ekologiska produkter, det tackar jag för. Smaken blir så mycket bättre.

Att sen veta att varorna produceras utan kemikalier känns förstås också väldigt bra. Vi får i oss tillräckligt med miljögifter ändå, utan att behöva stoppa i oss extra via maten.

Det här är förstås  ett mycket bra godis att ge till barn också, istället för det skräp som oftast säljs i butikerna. Säg den unge som inte tycker om chokladbollar.

Att ge dem smak för det som är naturligt måste bli det som rekommenderas framöver.

Istället för att de ska matas från tidig ålder med konstgjorda smak och färgämnen, samt alltför mycket socker.

Det blir mer och mer viktigt i dessa tider med mängder av överviktiga och feta barn.

Barn som nu till och med rekommenderas fetmaoperationer, när förtvivlade bantningsförsök misslyckats, under ledning av flera av våra mest kända bantningsprofessorer.

LCHF Nolaskogs anordnar 13-19 juni en Kursvecka för överviktiga barn, så de ska få lära sig att börja laga och äta naturlig mat istället.

Ett mycket bra initiativ, hoppas kursen blir fullbokad, så många barn får chansen till en bättre start i livet.

Chokladbollar

100 gr Ekologiskt Kokosfett med smak

100 gr (2½ dl) Kokosflingor

1 dl Kokosgrädde

½ dl krossade Hasselnötter

2 msk Kakao

1 Ekologisk Äggula

1 krm Äkta Vaniljpulver

1 krm mald Kardemumma

½-1 krm Havssalt

Ev Sötningsmedel

Smält kokosfettet och låt det svalna. Krossa hasselnötskärnorna till grovt pulver i en mortel, eller hacka dem fint.

Rör ihop kokosflingor med kakao, nötkross, vanilj, kardemumma och salt. Saltet framhäver chokladsmaken, smaka dig fram hur mycket du vill ha.

Rör ner kokosfett, äggula och kokosgrädde. Smaksätt med Stevia eller Sukrin om Du vill ha mer sötma än den från kokosen och vaniljen. Blanda väl.

Ställ i kyl att stelna en halvtimme. Rulla små bollar och doppa dem i kokosflingor. Förvara i kyl eller frys.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/05/27/chokladbollar-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

29 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] kulhydrater – ellers ville cravingsene jo aldrig holde op! Og så var det jeg faldt over denne opskrift i min opskriftssamling – mine bønner var hørt! Jeg havde alle de fornødne ingredienser på […]

  2. Hej! Var hittar man kokosgrädde? Ska absolut testa receptet.

    • Hej. Den finns i thaimatshyllan i större matbutiker. Coconut Cream heter den, säljs på tetra.

  3. Fick modifiera receptet lite, så det blev 50/50 av kokosolja och bregott samt vanlig vispad grädde och utan sötningsmedel – helt underbara! Tack! 🙂

    • Tack för ditt recept, det är alltid bra med olika varianter. Kul att ni gillade dem 🙂

  4. Kan jag använda Kung Markattas kokosfett på burk?

  5. Har du provat att anvnända stevia istället för sötningsmedel? Hur är det att baka på i så fall?

    http://gotlandsbagaren.blogspot.se/2012/08/ledig-dag.html

    • Hej Gotlandsbagaren. Har testat Stevia, men är tyvärr själv inte förtjust i smaken, alldeles för bitter eftersmak. Nu när mitt Sukrin tagit slut blir det inte mer av den varan heller. Ska jag nån gång ha lite sött numer, så blir det en liten mängd honung. Men för alla som inte vill ha ens en liten mängd honung, då fungerar det förstås bra med antingen Sukrin eller Stevia eller nån av de nya kombinationerna.
      Bakverken reagerar annorlunda än om man använder honung, men i just det här receptet har det ingen betydelse.

  6. Sitter i bilen och läser receptet. Det låter som en riktig hit!

  7. […] til chokotrøflerne kom ovre fra Henriette, som igen havde idéen fra Birgitta Höglund. Jeg gjorde dem lidt børnevenlige med en smule dadler. Sidste år lavede jeg verdens bedste […]

  8. […] märkena. Ekologiska kokosflingor innehåller mindre kolhydrater.Varför vet jag inte. Kokostoppar, chokladbollar är några exempel på recept med […]

  9. Har en kompis som kommer bli lyrisk över det här receptet! Toppen!

    • Vad roligt om jag kan glädja din kompis, Kristin. De blev verkligen goda, jag blev t.o.m. lyrisk själv 😉

  10. Låter kanon. Det ska jag testa och då kommer ett inlägg på en viss blogg som har samma tema som den här… 😉

    • Hej Bea och Välkommen hit. Det låter bra att du testar, ser fram emot länken till receptet också 😉 Kul med fler lågkolhydratbloggar.

  11. Kan man använda smör i stället för kokosfett? Vet inte var jag skulle kunna få tag i ekologiskt kokosfett med smak.

  12. Det här måste jag testa!
    Får välja andra nötter (valnötter kanske?) bara eftersom jag har en allergi mot hasselnötter som visar sig då och då (men förut tålde jag inga nötter alls så jag är glad för den förbättring som skett!).

    • Det får du göra, Veronica. Jag har gjort dem med valnötter också, det blev minst lika gott 🙂 Var också mer allergisk mot hasselnötter förr, särskilt mot färska. Fick klåda i munnen. Rostade fungerade av någon anledning bra.

  13. Låter supergott. Ska spara receptet och göra vid tillfälle. Men vad är kokosgrädde för något?

    • Tack, Trillian. Det finns Coconut Cream på små pappförpackningar på en del affärer, annars är den tjocka delen i vanliga kokosmjölksburkar detsamma. Just Santa Maria’s Ekologiska som jag skriver om i inlägget är den bästa 🙂

  14. Mums och smaskens!!! Jag har gjort nåt liknade, men ditt recept innehåller lite mer nyttigheter, som äggulan t ex!! Ska definitivt provas!! 😀

    • Ska man nu göra godis, så kan man ju dra till med nåt riktigt nyttigt, tänkte jag 😉

      • Ja, absolut!! Att nyttigt ens KAN vara gott är ju toppenbra!! Det är minsann inte alltid det går hand i hand!!
        Fast med LCHF så stämmer inte det egentligen – det ÄR ju både gott och nyttigt faktiskt!! 😀

      • Helt riktigt, godare och nyttigare mat kan vi inte hitta 🙂

  15. Å, tack. Har saknat chokladbollarna, ska absolut testa receptet så fort jag hittar kokosgrädde och vaniljpulver.

    • Varsågod 🙂 De blev mycket godare än de vanliga med havregryn, tyckte jag 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.