Smörgås med lite kolhydrater
Ibland kan det vara gott med en vanlig smörgås till kaffet. Jag hittade ett bra recept hos Marianns LCHF mat och bak.
Förutom brödet har Mariann många andra goda recept, varvat med fakta kring lågkolhydratkost. Ett besök rekommenderas.
Kokosmjöl var en ny ingrediens för mig, hittade det här från Noble-house på Hälsokosten. Annars finns det att beställa på LCHF-butiken.se.
Det gav brödet en liten svag smak av kokos , men inte alls så mycket som jag hade trott. Ett mycket bra alternativ för oss som äter glutenfritt och LCHF.
Brödet blev gott som det är med bara smör på, men fungerar förstås bra med pålägg också.
Jag ändrade lite i receptet, tog lite mindre ägg och mer smör, la också till Fiberhusk.
Blandade sesamfrön och svartkummin till formen och att strö på. Svartkummin ger en mycket god smak till bröd, det används en hel del i Turkiet.
Kan sakna deras smörbullar, Pogaça, som vi alltid köpte till frukosten förr. Det här blev inte långt ifrån.
Med nymald kardemumma, lite vaniljpulver och utan frön, tror jag det skulle bli väldigt gott istället för vetelängd till en kopp kaffe.
Vitt LCHF-bröd
5 Ekologiska Ägg
50 gr smält Smör
1 dl Kokosmjöl
1 msk Fiberhusk
1 tsk Bakpulver
½ tsk Salt
Sesamfrön och Svartkummin
Vispa äggen tjockt och pösigt. Smält smöret och låt svalna. Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Pensla en form med lite av det smälta smöret, strö i frön. Blanda ner mjölet i äggsmeten och rör sen i smöret.
Blanda väl och fördela smeten i formen, strö över lite mer frön.
Grädda på 175° i 25 minuter. Låt svalna lite i formen, lossa med en stekspade i kanterna och stjälp upp på galler.
Låt kallna innan brödet skärs i skivor. Frys in och ta fram eftersom, tina i brödrost eller ugn.
Alldeles för lite smet för en ordinär bakform. Jag ska prova att dubbla satsen nästa gång.
Min form är rundad som du ser och rymmer 1 liter, så dubbel sats blir säkert bra till en vanlig form 🙂
Ja jag ser det nu, att det är en liten form du använt.
Passar på att berömma din blogg, den är mycket inspirerande och ser dessutom snygg ut. Tack för att du delar med dig!
Tack, så glad att du tycker om bloggen ❤
Jag gjorde detta brödet och det vart superplatt. Vad gjorde jag för fel? Lät det vara i mitten av ugnen i 25 minuter.
Hej Konrad och Välkommen till mitt kök. Ett fel jag kan tänka mig är att du vispat äggen för lite. Det ska vara riktigt tjockt och fluffigt, det är det som ger höjd åt brödet när man inte använder gluten. Sen kan det också bero på vilken sorts kokosmjöl du använt, jag har Aman Prana. Bättre lycka nästa gång 🙂
[…] Vitt formbröd med Kokosnötmjöl […]
Hmm, smakade lite mkt ägg för att gå som bröd, då tycker jag nästan pones är bättre (recept på 56kilo.se). Men jag skall helt klart testa med kardemumma och/eller vanilj, och idéen om detta som tårtbotten var ju intressant. Blir nog bara en botten av det dock, min smet blev ganska kompakt.
Är det förresten inräknat (antal ägg antar jag) att kokosnötmjöl skall ha en extra dutt vätska för varje dutt mjöl?
Hej Anna och Välkommen hit. Där har vi helt skilda åsikter, pones och oopsies smakar mest bara stekta ägg, tycker jag 😉 Dubbla satsen om du vill ha en högre tårta, eller gör två. Det där med extra dutt har jag ingen aning om, jag gör recepten så de inte ska bli torra genom att tillsätta så mycket jag tycker behövs bara 🙂
[…] Du hittar det här! […]
[…] Höglund har bakat mitt ljusa bröd med lite egen touch. Se hennes blogginlägg […]
[…] till https://birgittahoglundsmat.wordpress.com för inspirationen! […]
Birgitta
Mitt recept är en variant på pones och finns på min blogg. Du får gärna sprida det vidare/förbättra det om du gillar det (förstås med källhänvisning)
Tack, Elin. Ska testa när jag kommer hem igen, alltid kul med nya brödrecept. Och självklart länkar jag då till dig 🙂
Jag bakade en variant på brödet igår. Jag hade inget kokosmjöl hemma så jag improviserade!! Tog några mindre ägg, använde glutensubstitut och ost. Det blev riktigt bra!! På min blogg la jag ut både bilder och recept!! OCH länkade hit förstås!! 😀
http://anneli-in-da-house.blogspot.com/2011/05/nytt-lchf-brod.html
Kul att du fick till ett bröd utan äggsmak, Anneli 😉 Det såg riktigt bra ut, ditt recept. Jag kommer också att experimentera vidare med Mariann’s bröd som grund.
Jag provade detta bröd, det smakade exakt som sockerkaka utan socker tycker jag men det var gott. Det smakade en del ägg men inte som vissa LCHFbröd som bara smakar ägg. Jag ska testa att göra detta med lite sötning och se om det smakar sockerkaka på riktigt.
Konsistensen blev lite som sockerkaka, så med sötning tror jag det kan bli väldigt likt. Kanske med lite mer smör och en skvätt grädde i smeten. Borde bli väldigt bra som en tårtbotten LCHF 🙂
Ja, mer smör funderade jag också på om det skulle förbättra receptet. Som tårtbotten blir det nog perfekt. Jag måste ju säga att jag gillar svampiga sockerkakor bätttre de fina fluffiga så detta var helt i min smak… Dock blir nästa bröd jag bakar LCHF utan ägg som jag exprimenterat fram själv för min äggallergiska sambo.
Just till tårta är det ju riktigt bra om de är lite svampiga. Tar gärna del av ditt äggfria recept sen, har en äggallergiker i Familjen, bra att få nya tips 🙂
Efter lästa kommentarer så snurrar skallen! 😉
Dock verkar brödet intressant! Även om jag inte orkat, som du kan läsa på min blogg, så vill jag prova alternativ innan jag dyker in i en diet. Suck! Vad ska jag nu baka då? Är jag rörig eller världen?
Kram bästa bloggvän!
Läser just Kostdoktorns bok och även om jag visste det innan så står det ännu klarare nu – världen ÄR rörig! Kämpa på!
Också nyss läst den, verkligen suverän och ögonöppnande. Rekommenderar den också varmt till Lena och alla andra 🙂
Försök att inte stressa in i det här så går det nog fint. Här är länk till två bröd med Halloumi, som du kan testa också. https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/01/formiddagsfika/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/02/25/brod-lchf/
Tittar förbi senare idag, har haft fullt upp. Särbo L är på besök och mycket annat spännande händer i mitt liv just nu, så det här med datortiden har varit lite begränsad sista dagarna.
Världen är inte bara rörig, den är kaotisk 😉 Men håller man sig bara lite på sidan om och inte läser och ser på allt som pockar på uppmärksamhet när man är trött, så brukar det bli riktigt bra. Stor Kram tillbaks 🙂
Det var just det jag hade tänkt! Tack för att du letade upp recepten åt mig. Har nämligen en Halloumi liggandes 🙂
Ha så trevligt med Särbo L!
Vad bra att vi tänker så lika, kär bloggvän 😉 Tack, vi har det riktigt mysigt.
Bakade det här brödet för någon dag sedan. Pillade lite i receptet själv. Jag tillsatte lite ”glutensubstitut” + vatten, mätte självklart inte. Det blev rätt ok. Smakar dock liite mycket ägg för min smak, men det blev ändå ett rätt bra underlag för smör och gräddost. Mina små grå arbetar på lösningen hur man ska kunna desarmera äggigheten utan att brödet ramlar isär…
Åh, ”Lilla odjuret”!! Om du kommer på nåt bra som inte smakar ägg så är jag tokintresserad av det receptet!!!
Men vad är ”glutensubstitut” för något??
Anneli, glutensubstitutet görs av ett australiensiskt företag som heter Orgran. Det brukar stå i den glutenfria hyllan. Jag hittar det på min Ica Maxi i Nacka, men den affären är extremt välsorterad på glutenfritt.
Produkten består av stärkelse, guargummi och några cellulosatyper. Ökar kletigheten och sammanbindningsförmågan helt klart.
Det här glutensubstitutet betyder självklart att kolhydratinnehållet höjs, men det är inte frågan om några stora mängder man ska använda.
På förpackningen anges att man ska ta 20g till 100g glutenfritt mjöl. 10g av produkten innehåller 5,67g kolhydrater, ganska ofarligt som jag ser det.
I LCHF-bakning kan det ingå som en del av den ”cocktail” man använder för att få brödet att hålla ihop.
En lite sak har jag märkt när jag använt produkten, baktiden förlängs. Blir lite knepigt när man ska göra pizzabottnar bl.a.
Ett litet tipps. Orgran har även ett äggsubstitut – ”no egg”… 😉
Tack för det tipset, Lilla Odjuret, det var helt nytt för mig 🙂
Glutensubstitut, som Fiberhusk, Pofiber och liknande, har ju inte så mycket egen smak. Men om man kryddar brödet med brödkryddor, skaplig sälta eller kanel/kardemumma så försvinner mycket av det 🙂
Tack, tack, tack ”Lilla Odjuret”!!!
Vi har precis fått ett Ica MAXI här i Avesta – jag går in och kollar där!! 😀
Men det här ”no egg” använder man väl bara i typ bakverk, eller funkar det även som substitut för t ex äggstanning??
Som den ”äggfobiker” jag är så undrar jag förstås om inte brödet smakar ägg…! Det är ju nästan som en ungnsomelett i mina ögon…!
Men det SER hiskeligt gott ut i alla fall!! 😀
Kan nog inte påstå att jag tyckte det var någon markant äggsmak. Betydligt mer i de bröd som är populära bland LCHFare, med ägg och Philadelphiaost. De smakar mest stekt ägg för mig. Det här blev en helt annan sak 🙂
OK!! Tack för svar!! 😀
Kokosmel er fantastisk og dette brødet så kjempe godt ut 😀
Ja, det var verkligen en trevlig ny bekantskap, det här mjölet. Vi får alla sända Mariann en tacksamhetens tanke 🙂
[…] Andersson insertAd(true); Birgitta Höglund har bakat mitt ljusa bröd med lite egen touch. Se hennes blogginlägg […]
Fjällmor: Fel av mig, jag trodde det var ett annat ställe där man använder mitt recept och låtsas det är sitt eget. URSÄKTA. 🙂
Fjällmor, jag kan se att det receptet som används där är mitt. Hon borde faktiskt ALLTID referera och länka till urspunget.Detta är inte första gången hon tar ett recept utan att göra en hänvisning.
//Mariann
Lånade recept ska förstås alltid redovisas med källa, men är glad att det inte var Matgiken du menade, som jag ser i nästa kommentar 🙂
Phu! …andas ut… Hann bli lite förskräckt där ett tag. Självklart ska lånade recept ha källhänvisning, äras den som äras bör, och det brukar jag försöka vara tydligt med. Skönt att det redde ut sig.
Mariann: Tack för trevligt rostbrödsrecept!
Fjällmor: Tack för puffen till mig!
Birgitta: Tack för länkningen!
🙂
Jag är glad att du inte behövde hängas ut som en bov på min blogg, Matgiken, men tyvärr finns ju en del såna runt om oss…
Lycka till med din fina blogg 😉
varsågoda! och tack för att du lyfter fram mitt bröd 😀
Kram
Mariann
Tack, det är bara roligt att hjälpa bloggvänner med sinne för bra mat och bak 😉
Tack för länken och receptet. Det låter som en perfekt grund för såväl okryddat som kryddat smörgåsbröd och kaffebröd. Jag såg bilden och tänkte direkt på kardemumma, smör och vanilj. Ska nog testa att baka det till helgen, jag har en ny påse kokosmjöl hemma. Trevlig helg.
Varsågod Yvonne. Delar så gärna med mig när jag hittar såna här guldkorn i bloggosfären. Får ta mig tid snart och baka ett kaffebröd med den kryddningen, det blir nog nästan som en Kardemummakaka, min favorit från förr.
Vi ses snart 😉 Ha en fin helg, du med.
Titta in hos matgiken så hittar du galet goda kärleksmums bakade med kokosmjöl. 😉
Tack för tipset, Fjällmor. Gillar Matgiken, har följt ditt och Ellinor’s (på Gammaldags mat) exempel och länkat dit i marginalen 🙂
Det låter också riktigt gott, haft lite funderingar i de banorna 🙂
dette så fantastisk godt ut! 😀
Tack, Lovelyliller. Det är kul att kunna testa lite nya bröd som passar oss som äter helt glutenfritt och LCHF 🙂
Mums – det såg gott ut.
Tack för länken till Mariann.
Varma hälsningar!
Varsågod, bara roligt att kunna dela med mig av länkar till goda sidor. Tack för den varma hälsningen också, den var fin i vårkulan 🙂