Med smak av vår
Det känns fint att bo precis bredvid skogen, särskilt när jag kan gå ut och plocka en av huvudingredienserna till min middag.
Jag har en myrstack en bit in i skogen, som varje vår är översållad av små nässelskott.
Myrorna blir inte så glada, men jag plockar försiktigt så deras stack inte ska bli skadad.
Passa på att plocka så mycket nässlor som möjligt nu när de är som spädast. De innehåller mängder av nyttigheter och kan användas på samma sätt som spenat.
Förväll dem enkelt genom att hälla kokande vatten över och låt stå tills det svalnat.
Jag sparar vattnet och använder till soppor eller dricker som thé. Nässlan är urindrivande och renande så det kan vara bra att ta en kopp ibland.
Här kan Du se ett recept från förra våren, på Nässelsoppa med förlorat Ägg.
Nässelomelette med Fetaost
2 Ekologiska Ägg
2 msk Grädde
2 msk Smör
75 gr Feta
1 dl förvällda Nässlor
½ dl strimlad Purjolök
2 msk Pumpakärnor
Lite Havssalt och nymald Vitpeppar
Färsk Timjan
Vispa ihop äggen och grädden, smaksätt med lite salt och peppar. Eftersom Fetaosten är så salt, så behövs inte mycket i smeten.
Hacka nässlorna grovt och fräs en stund i smöret med purjolöken. Häll i äggsmeten och rör runt mot botten med en stekspade.
Låt omeletten bli lite gräddad, lägg sen på Fetaosten i bitar och strö över pumpakärnor och timjan.
När den stannat nästan helt, låt omeletten glida ner mot kanten i stekpannan och vänd ena halvan över med hjälp av stekspaden.
Låt den försiktigt glida över på en tallrik. Garnera med Paprika, Cocktailtomat och Persilja.
Äntligen tid för NÄSSLOR!
Fast i år verkar det gå så snabbt så att man knappt hinner plocka dem. Jag ska i vilket fall göra ett försök till helgen.
Många hälsningar från fröken Dill
Hej, Fröken Dill. Det började snabbt här uppe, men sen kom det av sig med värmen. Ta bara de yttersta toppskotten, där finns nog fortfarande mycket smak och näring kvar 🙂
Oj, har du redan börjat plocka nässlor? Trots att vi har det ganska varmt och relativt snöfritt för årstiden här uppe i Norrbotten så har det inte börjat skjuta upp några sådana läckerheter än.
Men jag håller ”span” på mina dagliga promenader så snart kanske jag hittar några …
Och nässelsmör med västerbottenost till grillat … mmm 🙂
Din omelett ser superfluffig och god ut, det vattnades i munnen när jag såg bilden 🙂
Tack, kul att du gillade min omelette, Veronica. Ja, på min myrstack kommer de väldigt tidigt. I skydd av en stor gran i skogsbrynet med sol över en äng framför, blir det både värme inifrån stacken och utifrån. Har förövrigt aldrig sett nån mer myrstack med nässlor över hela. Tack för tips om Västerbotten till nässelsmör, det måste bli en riktigt bra kombination 🙂
Låter grönt och gott. Känner mig osäker på vad som är nässlor och inte där ute. Men jag lär mig en dag kanske. 🙂
Du märker om du försöker plocka dem utan handskar, Yasemin. De bränns ordentligt 😉 De säljs ofta i knippen på marknaden i Alanya, så den är vanlig i Turkiet också, men glömt vad den heter där, tyvärr.
Nässelsmör…!! Hmm…! Det tål att tänkas på…! 😀
Det kommer jag nog också att göra 😉
Hej kusin Birgitta
Har du vägarna förbi häråt nångång är du hjärtligt välkommen på en matbit…min sambo Sanna står för kockandet för det mesta..ska erkännas !!
Jag bjöd/serverade henne på mat idag..det börjades med att värma varmkorven i micron sedan stekas i pannan..detta tillsammans med potatissallad av två sorter..kommer ej ihåg vilket fabrikat..jo det var hon som önskade varmkorven :):)
Hälsningar kusin Lasse
Hej Kusin. Kul att du tittar förbi, vore ju skoj att ses nåt framöver IRL, så jag kanske kan ta din inbjudan nån gång framöver.
Du kanske kan få lite middagstips att bjuda Sanna på härinne. Korv är ju alltid gott, men tror nog du kan lyckas få till nåt lite mer avancerat att överraska henne med också 😉
Ha det så bra och hälsa Släkten 🙂
Å det är så gott med nässlor! Nu blir det ut med man och hund och plocka! 😀
Visst är det härligt med den här årstiden, det växer upp ny läckerheter hela tiden 😉
Hmmm…! Det där låter nästan gott…!! 😉 Lite ”häftigare” kryddor bara som tar bort äggsmaken så ska jag nog tycka att det blir riktigt gott!! 😀
Men du; om du häller kokande vatten över nässlorna och låter det stå tills det svalnat så har du ALL näring i vattnet!! Det är väl OK om man som du dricker/äter upp spadet, men det blir typ ingen näring kvar till omeletten!
Bättre då att skölja nässlorna i kallt vatten, hacka dem och direkt fräsa dem i smöret! Då finns näringen kvar i nässlorna och omeletten blir mycket nyttigare!
Vill man förvälla och spara i frysen så kan man förvälla nässlorna i så lite vatten som möjligt eller t o m ångkoka dem tills de slakar och sen hacka dem och frysa in i portionspåsar eller t o m istärningslådor. Vattnet kan man sen dricka upp eller göra soppa med. 😛
Tack för tipsen. Dricker förstås upp vattnet eller kokar soppa på den, här förfars ingenting 😉
He, he..! Nä, jag vet ju det, men jag tänkte på dina andra läsare som kanske inte tänker som vi gör!
När jag var liten gjorde mamma ”nässelsmörgås” till hela familjen. Då hade hon först smör på en knäckemacka sen nässlor: råa, tvättade och körda genom en persiljekvarn, lite finhackad på lök, örtsalt och mesost och/eller vanlig ost överst! Jag minns att jag inte var helt förtjust i anrättningen, men med löfte om efterrätt slank det allt ner!! 😀
Snacka om vitaminbomb!!
Jättefint att du förmedlar dina tankar och kunskaper till dem, Anneli. Vilket härligt nässelrecept också, det tror jag nog skulle vara gott, nu i vuxen ålder 🙂 Eller varför inte som ett nässelsmör till grillat…
Vad gott det ser ut. Blir sugen att bege mig ut och leta späda nässelskott! Hur är det: Visst kan man förvälla dem och frysa för kommande behov? Innehåller mängder av C-vitamin har jag för mig 🙂
Hej KickaAnn, kul att du tittar förbi 🙂 De går alldeles utmärkt att förvälla och spara för kommande behov.
De innehåller mycket C och B-vitamin. Jag hittade den här sidan från Finlandssvenska Marthaförbundet med intressant information och flera nässelrecept http://users.abo.fi/kpurasjo/natur.htm
Sidan innehåller också mycket annat gott från Naturens Skafferi.