Lammstek med Rödvinssky, Rotfruktsgratäng och Tomatsallad

Firande av Påsk och inlägg #700

Lammstek blev det till en av Påskens middagar hemma hos Mamma i Nälden.

Det brukar bli en hel del gott när vi träffas, matintresset har alltid varit stor även hos henne.

Jag bidrog med lammet och Mamma gjorde gratängen och en tomatsallad med kapris.

Vädret var strålande hela helgen, så vi började på altanen med ett glas Mateus Rosé och lite Fetaost och Citronfyllda Oliver.

Medan jag var på Kreta har all snö försvunnit i skogen. För 2 veckor sen kunde jag gå överallt på skaren, nu är det så torrt så det går att gå i gymnastikskor.

Vattenmagasinen här i Jämtland är välfyllda, hoppas det leder till låga elpriser framöver.

Efter receptet kommer lite vårbilder från en av mina långpromenader i helgen. Det blev nästan 2 mil på tre dagar, börjar få till riktigt bra med benmuskler nu.

Lammstek i ugn

1 kg benfri Lammstek

1 msk finmortlad Rosmarin

1 msk Havssalt

½ tsk nymald Vitpeppar

2 dl Rödvin

1 dl Vatten

Rödvinssky

2 dl Fond från steken

1 dl Rödvin

 2 msk riven Ekte Geitost

50 gr Smör

Skär snitt genom fettkappan på lammsteken. Blanda kryddorna och gnid in steken ordentligt runt om.

Lägg på galler i långpanna med en stektermometer på tjockaste stället. Häll vin och vatten i pannan och ställ in på 250° i 20 minuter.

Sänk sen värmen till 175°. Låt termometern komma upp i ca 65-68°, beroende på hur rosa steken ska vara. Fyll på med lite mer vatten eftersom, om skyn kokar bort i värmen.

Gör under tiden gratängen på 2 Morötter, 1 Palsternacka och 5 cm av det vita på en Purjolök.

Skär i skivor och varva i en smord ugnsform, krydda med salt och peppar. Slå över 2 dl Grädde och ställ in bredvid steken i 40 minuter.

När steken är klar, det tog ungefär 1 timme, låter Du den ligga och vila på skärbrädan en stund.

Sila ner skyn i en kastrull. Koka upp, tillsätt mer vin och rör ner den rivna mesosten. Mer kryddor behövs knappt, skyn fick så mycket smak från steken.

Låt koka ihop en stund, dra sen från värmen. Rör ner smöret i små klickar.

Servera en skiva stek på en bädd av rödvinssky. Lite gratäng och tomatsallad till.

Mamma’s Tomatsallad med Kapris

2 välmogna Kvisttomater

1 msk Kapris

1 msk Kallpressad Olivolja

1 tsk Vittvinsvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skiva tomaterna, lägg i en skål. Strö kapris över och häll på vinäger och olja så det kommer åt överallt.

Krydda med salt och peppar. Låt stå en halvtimme så tomaterna drar åt sig smakerna.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/26/lammstek-med-rodvinssky-rotfruktsgratang-och-tomatsallad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Vill Du ha recept på en vanlig Lammstek med Rödvinssky, så hittar Du den Här. […]

  2. […] Lammstek med Rödvinssky […]

  3. […] om min förvåning och frustration, när jag såg att min Lammstek med Rotfruktsgratäng låg där, kopierad ord för ord. Men helt utan källhänvisning och länk till min […]

  4. Här har jag inte varit på länge men inte hos någon annan heller för den delen. Tänk att det blev så körigt allt över påsk och efter påsk.
    Så du kör ditt lamm så högt i temp? Jag körde mitt till 50 grader och efter att det vid vilande steg till 58 tyckte jag nästan det var överkokt. Vill ha mitt mer rosa.
    Visst är det underbart. Synd att jag fått inse att sambon bara inte alls tycker om lamm.

    kram och leve våren! 😀

    • Du är välkommen närhelst du har tid, Lena. Det är så mycket annat som är viktigt nu på våren, än att flänga runt bland alla bloggar. Det är mer vintersyssla.
      Jag tyckte det lät högt också, körde på mammas vis och hennes gamla stektermometers märkning… Men mammor har inte alltid rätt 😉 Den var lätt rosa när jag skar upp den, men blev för mycket stekt enligt min smak. Men perfekt efter hennes. Så vi har nog gått mot lite blodigare kött i vår generation.
      Synd att inte din Sambo fastnat för lammkött, på samma sätt som du 😉
      Kram tillbaks.

  5. Ha ha ha!! Ja, PRECIS!!! 😀

  6. Åh va fina bilder!!
    Tänk att våren går så himla fort när den väl sätter igång!! Man kan nästan stå och titta på hur t ex björkbladen växer!!

    • Tack, Anneli. Ja, nu är det en härlig tid för oss som älskar att vara ute i naturen 🙂

      • Och som varken gillar för stark kyla eller värme…!! 😉

      • Precis så där Svenskt lagom är alltid bäst 😉

  7. Ser jättegott ut 🙂

    Hur är det med vattnet i Jämtland nu? Har ni fått bukt med vattenbakterierna?

    • Tack, Veronica. Ja, nu kan vi dricka vattnet som förr, känns verkligen skönt 🙂
      Det var en besvärlig parasit, såg att den intagit Skellefteå nu. Hoppas alla kommuner inser vikten av ett UV-filter snart, så inte fler behöver drabbas av den eländiga magplågan.

  8. Hej Birgitta!
    Vilken läckerhet till lammstek du komponerat ♥

    Själv hamnade jag i förkylning i söndags, men peppar peppar, jag tror det är på väg att vända nu 🙂

    Ha det gott!

    • Hej och Tack, Ellinor. Den blev riktigt bra, getmesosten blev pricken över iet i såsen.
      Vad trist att du blev sjuk, hoppas du kryar på dig snabbt. Vi brukar ju göra det, vi som äter så nyttigt 😉
      Kram från Jämtland

      • Vad roligt att du också gillar getost i såsen, det är nästan ett måste i mina viltsåser, vi älskar smaken ♥

        Jo, jag tror du har rätt, kroppen verkar ha kämpat emot bra och jag är redan på bättringsvägen känns det som 🙂

        Det är tur det, för du förstår jag väntar på en riktigt spännande händelse .. En tik som skall ha valpar vilken dag som helst – och vi har beställt oss en liten tikvalp. Så vi håller tummar och tår att det skall bli en liten tjej till oss ♥

      • Den förekommer ofta i mina såser, den härliga getosten. Visste du att Skärvången’s Bymejeri tagit fram ett mesostpulver, just för att smaksätta såser på ett enkel sätt? Inte testat den än, men kan tänka mig att den är toppenbra, om man inte har getmese hemma.

        Vad skoj det låter med en liten söt valp, håller tummarna åt er med 😉

      • Jag tror vi har något liknande pulver här hemma, men har aldrig provat det. Jag tror det är någon variant som kan blandas ut och användas i klengås, men jag är inte säker.
        Ska sannerligen kolla upp det 😉

      • Nu måste du förklara klengås, jag och mina läsare är nyfikna av oss 🙂 Hört namnet nån gång, men vet inte vad det är..

      • http://sv.wikipedia.org/wiki/Kleng%C3%A5s 😉

      • Mmmm 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.