Mörk Chokladparfait med smak av Apelsin

Frusen njutning

En riktigt mustig chokladparfait kan passa fint som avslutning på en fiskmiddag i Påsk. Den är väldigt mäktig, så gör bara små formar eller fyll i små glas.

En parfait innehåller ju ofta en hel del socker, något som gör att den inte blir så hård i fryst tillstånd.

Men låter man den tina långsamt i kylen, så fungerar även en med bara lite sötning också bra.

En tillsats av någon sprit eller likör gör den annars krämigare. Ett par matskedar Cointreau eller Grand Marnier passar bra om man vill ha en mer vuxen smak.

Har du glassmaskin så kör smeten i den, så blir det en god, krämig chokladglass.

Chokladparfait ca 4-6 port

50 gr 70-90%-ig Mörk Choklad

2 Ekologiska Äggulor

ev 1 msk Honung eller annan sötning

2 dl Grädde

2 msk pressad Apelsin

1 krm Ekologiskt Vaniljpulver

Några korn Havssalt

Smält chokladen ett par minuter på medeleffekt i micro eller i skål i en kastrull med sjudande vatten.

Vispa äggulorna med honungen till ett tjockt skum. Rör ner lite i taget i den smälta chokladen.

Smaksätt med apelsinsaft, vaniljpulver och några saltkorn, blanda väl. Saltet gör att chokladsmaken kommer fram mer.

Vispa grädden, inte alltför hårt. Rör ner lite av grädden i chokladsmeten innan Du blandar ner resten.

Frys i små formar. Ta fram en halvtimme innan de ska ätas och ställ i kylen. Då hinner de bli lagom krämiga.

Doppa formarna i varmt vatten, stick en gaffel i parfaiten och vrid den ur formen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/24/mork-chokladparfait-med-smak-av-apelsin/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag gillar dina recept. Är själv glutenint. Tack för alla goda tips. Vi försöker att bli av med sockret också vilket är ett annan konststycke. Det gäller att tänka sig för och tänka rätt.
    😄😄

    • Tack, så glad att du tycker om dem. Drar man ner på sockret, så är det till slut inte gott längre 🙂

  2. Kan inte hitta hur många små formar det blir av det här. Vi blir 6 pesoner, ska jag dubbla kanske?

    • Det är så olika hur mycket man äter, men räknar man på ca ½ dl per person på en så här mättande dessert så blir det just ca 6 portioner 🙂

  3. […] Mörk Chokladparfait […]

  4. […] Chokladparfait hos Birgitta Höglund Jag har en god vän vars pappa lär tycka att en riktigt efterrätt minsann ska innehålla choklad. Jag håller väl inte riktigt med, men det är något magiskt med chokladdesserter. Detta är ett lysande exempel, chokladparfait med apelsintoner! […]

  5. Ledig = mycket tid för matlagning och ”prova på”… Mycket god även denna, men jag är så avvand från det söta nu, så tom en msk honung i denna sats blev för sött! Nästa gång gör jag den utan! 🙂
    Härligt med en massa nya recept att ta till när andan faller på!
    // Susanne

    • Håller på och ”drabbas” av samma sak, får mer och mer svårt för söta smaker. Här tog jag med honungen just för att parfaiten skulle bli lite mjukare i konsistensen, utan sprit. Tala gärna om hur den blir utan honung, om den ändå blir krämig efter upptining i kylskåp. Roligt att du uppskattar mina recept 🙂

  6. Nu har jag läst vad du har bjudit på i påsk och det var en jobbig läsning! För mycket god mat!
    Vi, sambon och jag, har tagit det lugnt med allt och bara njutigt och det är (var) jag nöjd med. Nu har jag insett vad jag skulle ha lagat och dreglar!

    • Låter som ni haft en riktigt skön helg utan måsten, det är inte dumt det heller.
      Du är ju alltid välkommen in här när du vill ha fart på snålvattnet, utan allt för mycket egen ansträngning 😉

  7. Men man KAN väl äta det även om man inte ätit en fiskmiddag…!! 😉 *Blink blink*
    Skämt å sido: Det här låter supersmaskens!! Ett recept helt i min smak!! 😀

    • OK då, du får äta den du med, Anneli. Bara för att du är en så trogen läsare, så lägger jag gärna till att den funkar alldeles utmärkt efter en vegetarisk middag också 😉

      • TACK!!! 😉

  8. Vad gott det ser ut. Glad Påsk Birgitta.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.