Promenad till Platanias och Påsklamm

Långpromenad

Det blev en hel del mil i benen under vår Kretavistelse. Den bästa form av motion, tycker både L och jag.

Samtidigt som vi rör oss och skaffar muskler, så får vi uppleva mycket vackert. Skillnad mot att bara stå och trampa på samma ställe på ett gym.

Påsken är en stor högtid i Grekland, det märks inte minst på hur det putsas och fejas överallt.

Vi besökte en kyrka i de övre delarna av Agii Apostoli. Där gjordes fint inför Palmsöndagen, prästen låg på knä och rensade ogräs framför kyrkan.

En äldre dam kom fram och berättade lite om kyrkan och omgivningarna.

Det Kretensiska folket är oftast mycket vänliga mot oss turister, särskilt under lågsäsongen tar de sig tid.

När vi var i Agia Marina under Påsken förra året, grillades det lamm på nästan varenda gård. Där bjöds vänner, grannar och okända på smakbitar.

Vi tog en riktigt lång promenad ända till hamnen i Platanias en dag, för att få njuta av Restaurang Limanaki’s lamm igen.

En fin tur på 8-9 kilometer, beroende på vilken av våra stegräknare som visade rätt.

Som tillbehör till Påsklammet valde vi en citrusfräsch sallad, istället för pommes frites.

En skål med Dillaioli, små Oliver och Vitlökssmör gjorde måltiden till en riktigt njutbar lågkolhydratlunch.

Testa de här goda tillbehören om Du bjuder på lammstek eller grillar lammkotletter i Påsk.

Vill Du ha tips på en god förrättssoppa, så har jag både recept på en sån och bilder från förra resan till Platanias här.

Sallad som på Limanaki

1 huvud Romansallad

2 dl finstrimlad Vitkål

1 riven Morot

1 dl Kallpressad Olivolja

½ dl pressad Citron

Havssalt och Oregano

Strimla salladen grovt och blanda med allt det övriga. Låt stå och dra i kylen en halvtimme innan serveringen.

Dillaioli

3 Ekologiska Äggulor

3 dl Kallpressad Olivolja

3 Vitlöksklyftor

½ pressad Citron

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 msk hackad Dill

Knäck äggulorna ner i en bunke. Vispa lätt ner den finhackade vitlöken och citronsaften.

Vispa sen hårdare och tillsätt oljan i en fin stril. Rör kraftigt medan Du häller i oljan sakta och försiktigt.

Krydda med salt, peppar och dill. Låt stå i kylen och mogna några timmar, smaka av om det behövs mer citron eller salt.

En kopp Grekiskt kaffe tog vi sen på ett Kafenion. De bjöd på en liten, liten Chokladpannacotta till. Efter lång promenad och god mat, var det skönt att sätta sig på en buss hem.

Hos Annika Ingemarsson på Smaskens.nu, kan Du hitta små, fina Chokladpannacottor som blir en söt liten avrundning på någon av Påskens alla middagar.

Bättre en sån, än att frossa för mycket i Påskägget.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/18/promenad-till-platanias-och-pasklamm/trackback/

RSS feed for comments on this post.

15 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] köttet och skär i sneda skivor. Servera i djup tallrik på en bädd av grönsakerna, med en klick Aioli med hackad Bladpersilja […]

  2. […] köttet och skär i sneda skivor. Servera i djup tallrik på en bädd av grönsakerna, med en klick Aioli med hackad Bladpersilja […]

  3. Jag dreglar som vanligt åt alla dina recept, lammet såg jättegott ut!!! 🙂

    Och vad jag saknar Platanias helt plötsligt, underbara Platanias!

    • Härligt att mina recept kan ha sån effekt 😉 Det är något visst med Kreta, har också blivit väldigt förtjust i kusten vid Chania.

  4. […] köttet och skär i sneda skivor. Servera i djup tallrik på en bädd av grönsakerna, med en klick Aioli med hackad Bladpersilja […]

  5. Vilka otroligt härliga bilder. Ser härligt ut med alla blommor. Här är det vår för fullt så vi njuter här hemma också 🙂
    Glad Påsk!

    • Tack, Martina. Vad härligt det låter, här i Östersund är det 4,8 plus. Långkalsongerna åkte fram när jag var till affären nyss. Men det går mot ljusare tider. Glad Påsk 🙂

  6. åååh lamm…

    det var alldeles för länge sen

    • Då är det på tiden nu. Just läst den fantastiska berättelsen om din hälsoresa. http://vidvedspisen.wordpress.com/2011/04/09/kolhydratism/
      Vi har många beröringspunkter där, utom barnafödandet. Min övervikt kom krypande efter ryggskadan och i följeslag med mängder av mediciner. Visst är det härligt att komma ut på andra sidan och må gott, den största delen av tiden.
      Stor Kram över fjällen och Glad Påsk 🙂

  7. Ser till min glädje att du är hemma nu! Välkommen!
    Har själv inte varit så flitig vid datorn utan ägnat mig åt kontemplation och navelskåderi (ja, eller så) och krattat vår kassa gräsmatta. Mat ur frysen, sådana där rester du vet, och allmän (vår?)trötthet.
    Ser också till min glädje att du har haft det underbart 🙂
    Hoppas din kropp inte får bakslag utan att du kan njuta av påsken!

    Som sagt; välkommen hem! Vi är ju några som väntat!
    Kram 😀

    • Jag skrev inte att jag tyckte lammet verkade helt underbart utan går och lägger mig och drömmer!

      • Drömmar om lammkött, jo jag tackar jag… Själv låg jag och räknade får i fullmånenatten 😉

    • Tack, Tack. Känns fint att vara efterlängtad 😉 Såg att du mellan navelskådningarna skrivit lite intressanta betraktelser.
      Rester är inte att förakta, det är bättre att äta upp dem, än som många gör nuförtiden, slänga dem.
      Åkte på ett rätt rejält kroppsligt elände efter resan, låg med migrän mest hela dagen igår. Första anfallet sen jag började med LCHF för över två år sen, så den har hållit sig väldigt lugn länge nu. Resor mitt i natten är ingen hit för en gammal dam som jag 😉
      Men nu börjar jag känna mig bättre, ont krut förgås inte så lätt…

  8. Ojojoj vilket härligt lammkött!
    Jag älskar lamm och hoppas få tid att göra i ordning en lammstek under påskhelgen, mellan jobb och cykelturer 😉

    Glad påsk till dig och dina!

    Kram!

    • Ja, det var nåt att sätta tänderna i det här. Så mört och gott. Ska se om jag hittar en fin stek att ta med till Påskfirandet hos Mamma. Ha en riktigt skön Påsk ni med. Kram från ett ruggigt Jämtland 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: