Vårsemester på Kreta och Sallad med Mizithra, Jordgubbar och Citron

Ett Kreta i full blom

Så var vi då hemma igen efter 9 dagars härlig semester på Kreta.

Vi har haft det väldigt skönt, särskilt jag som lyckats med att inte titta åt en dator på hela tiden.

Det här var tredje året i rad som vi besöker Kreta i april. Kan rekommendera det varmt, till Dig som tycker om långa promenader bland spirande vårblommor med snöklädda bergstoppar runtom.

Gillar Du sol och bad, så fungerar det med så här års. En del av våra grannar har legat vid poolen och läskat sig med det Grekiska ölet Mythos mest hela dagarna och njöt av både det och bad.

Vi gick en mil om dagen istället, tog med oss olika sallader och hade picknick. Så det finns att göra för alla smakriktningar.

Törs man leta sig utanför hotellområdet, så finns mängder av fantastiska badvikar på bara några hundra meters avstånd. Badtemperaturen var behaglig såg vi på alla Greker som passade på att njuta innan turistinvasionen.

Sol fick vi ordentligt av även på utflykterna, vi har utforskat trakterna kring Agii Apostoli ordentligt. Det var där vi hamnade på vår Sista minuten-resa med Apollo.

En plats vi absolut kommer att återvända till, om än inte till det slitna hotell Elina, som sett sina bästa dagar för ett bra tag sen.

Lägenheterna ingår i semesterbyn Stellina Village, som även har boende av betydligt högre standard, om man vill betala lite mer för sin biljett.

Chansar man på en billig restresa, så kan det bli lite väl spartanskt ibland. Vi har alltid haft turen på vår sida tidigare, men det kan ju inte lyckas jämt.

Köket var bra, så det blev lite enkla rätter lagade på semestern, även om vi testat en hel del god Kretensisk mat på restauranger också.

Har sen tidigare flera favoriter, som fick besök i år med. Återkommer med lite tips om dem i ett senare inlägg.

Läget på hotellet var perfekt, med gångavstånd till Chania, Agia Marina och andra små orter uppe i bergen.

En bonus med boendet, förutom den lugna miljön, var också det vackra poolområdet med stora fikusar och citronträd direkt utanför fönstret.

Idag får Du förslag på en fräsch sallad kryddad med egenplockade citroner och rosmarin. Med Ekologiska jordgubbar och Mizithra, en lätt syrlig färskost på get eller fårmjölk som är typisk för Kreta.

Med gott om kallpressad Olivolja ringlad över, blir det en riktigt nyttig och mättande sallad.

När man studerar den Kretensiska maten lite närmare, som ligger till grund för den världsberömda, gammaldags Medelhavskosten, ser fler än jag nu stora likheter med dagens Lågkolhydratkost.

Det används mycket smör, kött från lamm, nöt, gris och fågel och en hel del ägg även på Kreta, tillsammans med alla fina grönsaker.

Ekologiska produkter tar en hel del plats i butikerna nu, det finns ett stort intresse för naturlig mat.

Om Du inte hittar Mizithra, så går vanlig, mild Feta också fint till den här salladen. Kanske ett inslag att ha med på Påskbuffén senare i veckan?

Sallad med Mizithra, Jordgubbar, Rosmarin och Citronskal

Några blad Romansallad

Några Jordgubbar

100 gr Färskost

Strimlat skal av Ekologisk Citron

Finhackad Rosmarin

Generöst med Kallpressad Olivolja och Lite Balsamvinäger

En näve Cachewnötter

Lägg ut några fina salladsblad runt tallriken. Smula över osten och lägg på jordgubbar och nötter. Finstrimla citronskal och rosmarin, strö över. Avsluta med olivolja och vinäger.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/17/varsemester-pa-kreta-och-sallad-med-mizithra-jordgubbar-och-citron/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Varmt välkommen hem Birgitta!
    Jag ser på dina vackra bilder att er resa varit njutbar på alla sätt 🙂

    • Tack, Veronica 🙂 Ja, nog njöt vi av det mesta där nere, Medelhavsregionen känns som vårt andra hem numer.

  2. Fantastiske bilder og det ser ut som dere har hatt det supert 😀 Deilig med helt fri! Salaten ser så frisk og fargerik ut!!

    • Tack för de fina orden, Janicke. Det är nog nåt vi borde tänka på lite allihop inom bloggvärlden, att ta semester från datorn ibland. Det är ju så skoj att skriva om mat, så man glömmer lätt bort att vara ledig 😉

  3. Välkommen hem moster, lika underbara bilder som alltid och en supergod sallad såg det ut att vara, vi ses snart väl!? Kram

    • Tack, kära Systerdotter. Ska bli kul att se hur mycket Alicia vuxit sen sist, kom gärna ut och hälsa på nån dag. Vi kan ju ta en långpromenad i skogen, all snö är nästan borta nu 🙂

      • Det kan vi absolut göra, vi kommer med vagnen någon dag jag och Alicia! Kram

      • Vad roligt, välkomna 🙂 Kram GammelMoster

  4. Trevligt att du är tillbaks igen och härligt att du haft det bra! Ser ju underbart ut, och salladen är så vacker. Spännande med salt ost och jordgubbar i kombination!

    • Tack, Artemisia. Både smaken och konsistensen på osten var perfekt till jordgubbarna. Lite crunchiga nötter blev bra tuggmotstånd. Bär och frukt passar fint i maten, istället för som de flesta äter dem, som mellanmål 😉

  5. Vilken spännande kombo med jordgubbar i en grönsallad! Det har jag faktiskt aldrig provat!! Men det blir det ju tillfälle till i sommar när våra egna jordgubbar är mogna!! 😀

  6. Varmt välkommen hem Birgitta!

    • Tack så mycket, Fjällmor. Alltid lika kul att resa bort, men samtidigt så skönt att komma hem 🙂

  7. Det var det, Sökaren 🙂 En hel del bilder blev det, närmare bestämt 397 stycken. Tur det inte är papperskopior som gäller nu för tiden 😉
    Se om du kan få tag på Mizithra på någon välsorterad ostbutik, den är verkligen läcker.

  8. Låter härligt. Tack för alla vackra vårbilder från Kreta.

    Mizithra-osten blev jag nyfiken på.

    Soliga hälsningar!

  9. Hej Birgitta och välkommen hem!
    Vilken härlig sallad, den ska jag prova när jordgubbarna kommer ♥ Förhoppningsvis med sallad och örter från egen trädgård 🙂

    Här börjar vi må riktigt gött efter en svacka med vårtrötthet de luxe. Men jag reparerade med mycket sömn och många måltider med älglever 😉

    Stor kram!!

    • Tack, Ellinor. Hoppas få till lite sallad och örter jag med, blivit inspirerad nu av all växtlighet på Kreta.
      Skönt att det går att ta till älglever mot vårtrötthet, bra tips 🙂 Älg är det godaste kött vi har, enligt min åsikt. Sköt om dig och fortsätt ta det lugnt ett tag. Kram från ett blåsigt men rätt snöfritt Jämtland.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: