Glutenfri mjuk Mandelkaka som LCHF-bakelse

Lowcarbdessert

Jag brukar prova nåt nytt bakrecept ibland, glutenfritt och med mindre kolhydrater än vanligt.

Den här kakan på mald mandel och sesamfrön blev mycket saftig och god. Jag serverade den som en dessert med sylt och grädde.

Kakan blev så pass fast att den går att dela och använda som tårtbotten, så den kommer jag att baka vid framtida kalas.

Det är bara att dubbla receptet så blir det en hög och fin tårtbotten som kan delas i tre.

Grädda den då i en form med löstagbar kant och lite längre så den blir fast.

Jag gjorde en Drottningkompott till på lika delar Blåbär och Hallon. Gav dem ett snabbt uppkok och rörde ner lite Björksocker.

Efter att den kokat upp igen fick den ut i snön på balkongen att kallna. Mycket syrligt och fräscht tillbehör till kakan.

Mjuk Mandelkaka

2½ dl mald Mandel (Mandelmjöl)

2 dl Grädde

2 Ekologiska Ägg

2 msk Björksocker

1 dl Sesamfrön

1 tsk Fiberhusk

½ krm Vaniljpulver

½ krm Havssalt

1 msk Smör till formen

Blanda mald mandel med sesamfrön, fiberhusk, vaniljpulver och salt. Rör ner grädden.

Vispa äggen fluffigt med sockret och rör ner i smeten.

Smörj en ugnsform och häll i mandelsmeten. Grädda mitt i ugnen på 175° i 30 minuter.

Servera med vispad grädde och sylt.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/06/glutenfri-mjuk-mandelkaka-som-lchf-bakelse/trackback/

RSS feed for comments on this post.

30 kommentarerLämna en kommentar

  1. ÅÅH vad gott det ser ut. Länkade ditt recept på min blogg: iminlillavarld.blogg.se (hoppas att det är okej?)

    • Tack, blir alltid glad när någon lägger ut länkar till mina recept 🙂

  2. Hej! Tack fr ett bra recept. Men när jag ville skriva ut receptet för att ha i köket när jag abkar, spottade skrivaren ut hela 22 sidor i färgprint – alla kommentarer och annonser inklusive. Kan du ändra på din inställning bakom utskriftsikonen?

    Ha en skön sommar!

  3. Ser verkligen fin ut! Björksocker har jag aldrig hört talas om, vad är det?

    • Hej Marie och Välkommen till mitt kök. Tack, roligt att höra 🙂
      Björksocker är detsamma som Xylitol, en sockeralkohol som utvinns ur björkar. Ett sötningsmedel som inte höjer blodsockret och inte heller har någon bismak.

  4. Har än så länge förhållit mig skeptisk till alternativa sötningsmedel, men björksockret kanske får anses som ok? Vad anser du om björksocker vs. Sukrin? Det här låter hursomhelst fantastiskt gott! Något att prova i påskhelgen kanske…

    • Hej Matgiken och Välkommen hit. Har precis som du varit väldigt skeptisk mot sötningsmedel, björksocker är det första jag testat i större skala med bra resultat. Tycker ofta de har en otrevlig bismak men inte det här.
      Har inte kommit igång och testa sukrin än, ska prova både det och stevia i flera recept innan jag vill uttala mig om dess vara eller icke vara i min mat. Använder så sällan sötning, så björksockret räckte i två år… Vill jag ha lite naturlig sötma nån gång annars, så använder jag honung.
      Den här kakan blir nog alldeles perfekt i Påsk 🙂

  5. Sant!! 😀

  6. Ser jättegott ut, en fråga bara: var kan man köpa björksocker?

    • Hej Ami och Välkommen hit. Björksocker hittar du på Hälsokostaffärer. Lycka till med baket 🙂

  7. Jupp!! Du är handplockad med omsorg!! 😀
    Min pappa skulle gillat dig – trots att han avskydde kött, fisk och ägg!! Men smör, ost och grädde var nog bland det bästa han visste!! 😀

    • Hade nog gillat hans kostfilosofi, låter så på dina beskrivningar. Jag älskar ju både kött och grönt 😉

      • Ja, jag tror att ni kunnat haft ett spännande utbyte av varandra vad gäller mat!
        Men men… det var tydligen inte meningen att det skulle bli så…!!

      • Han har nog överfört en hel del matintresse till dottern, verkar det som. Jag fick ett stort naturintresse av min Pappa. Bättre arv än så kan man inte få 🙂

  8. HJÄÄÄÄÄÄLP!!!! Det ser livsfarligt gott ut!!
    Helt plötsligt får jag sån lust att baka…!! Mysko… eller inte!! 😉
    Tack för receptet!! ♥Min köksgud♥ 😀

    • Känns väldigt hedrande att jag med alla mina kött och fiskrecept, får vara Köksgud hemma hos en vegetarian. Så är det i den bästa av världar, att vi alla kan hjälpa till och lära av varann 😉 Kram

      • 😀 Ha, ha!! 😀
        Ja, och du ska veta att det är inte vem som helst jag upphöjer till min köksgud!! 😀
        KRAM! ♥

      • Känner mig utvald 😉

  9. Jag har konstaterat att nästan all mat går att göra laktosfri eftersom vi har så många laktosfria produkter att tillgå. Annat i t.ex. england. Där får de jaga förjäves så vi har det ändå bra.

    • Visst har vi det väldigt bra här, både med laktosfritt och glutenfritt. Besvärligare vid Medelhavet också, det är inte så stort utbud där jag varit.

      Men just gluten går bra att undvika, eftersom LCHF också är en glutenfri kostmodell. Bara att njuta av kött, fisk, ägg, ost och grönt i mängd 🙂

      Kokosfett är ju ett väldigt bra substitut för smör i alla rätter här, om man inte tål det. Eller Ghee, där är också mjölken borta.

  10. Den ser väldigt god ut! Går den att göra mjölkfri? Med exempelvis kokosmjölk?

    • Hej Madde och Välkommen hit. Den går jättebra att göra mjölkfri, använd kokosgrädden som ligger som ett tjockt lager i kokosmjölksburken. Smörj formen med kokosfett istället. En sked av kokosgrädden tillsammans med sylt till, så har du en mycket god laktosfri kaka med härlig kokossmak 🙂

      • Tack! Och tack snälla för tipset!

      • Varsågod. Bara roligt om jag kan hjälpa till 🙂

  11. åååh den så NYDLEIG ut! 😀

    • Tack, Lovelyliller. Och extra fin blir den på min gamla Norska tallrik 🙂

  12. Den så veldig god ut Birgitta! Ingen problem å leve etter LCHF når det er så mange gode oppskrifter 😀


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.