Rimmad Fläsklägg med Rotmos LCHF

Husmanskost

Fläsklägg är ett väldigt bra exempel på god, näringsrik Svensk Husmanskost. Att den sen är riktigt billig gör inte heller saken sämre.

Jag köpte en stor lägg på över kilot från Norrländska Nyhlén’s Hugoson’s. Bra rimning, inte alltför salt som en del kan vara.

Smaken på griskött kan ibland vara lite syrlig och oangenäm, särskilt om det kommer från en galt. Men den här biten smakade väldigt bra.

Den fick koka riktigt länge, så köttet lossnade från benet. Då blir även ett grisben mycket mört.

Vill Du salta läggen själv, så hittade jag ett recept på Eisbein på Engelska.

Det är det Tyska namnet på rimmad fläsklägg och serveras oftast med Sauerkraut. Länken går till ett mycket enkelt surkålsrecept, även det på Engelska.

Jag gjorde ett rotmos som passar till lågkolhydratkost den här gången. En kost som blir mer och mer populär, nu undviker var fjärde Svensk för mycket socker och stärkelse.

Mitt mos blev minst lika gott som ett vanligt rotmos, med extra sting från pepparrot.

Rimmad Fläsklägg med Rotmos

1 kg rimmad Fläsklägg med ben

1 stor Morot

10 cm Purjolök

1 gul Lök

10 Vitpepparkorn

6 Kryddpepparkorn

2 Lagerblad

Vatten

Skölj av fläskläggen i kallt vatten. Lägg den i en gryta, täck med kallt vatten och koka upp. Skumma.

Skär grönsakerna i grova bitar och lägg ner runt köttet tillsammans med peppar och lagerblad.

Koka under lock på svag värme i 2 timmar. Lägg då ned ½ Blomkålshuvud i bitar och låt sjuda färdigt en halv timme till.

Ta upp blomkålen med en hålslev tillsammans med några morotsbitar. Lägg i en kastrull och mosa med potatisstöt.

Smaksätt med riven Pepparrot efter smak och rör ner 2 msk Smör och ½ dl Grädde. Smaka av med salt och peppar och värm försiktigt.

Fördela moset i djupa tallrikar och lägg köttet på. Häll lite buljong över och garnera med hackad Persilja.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/04/05/rimmad-flasklagg-med-rotmos-lchf/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Haha, läckert! Visst är det ”matporr” & LCHF i snygg kombo 🙂

    • Hej Receptomaten. Ja, ibland får man till det utan att ens tänka på det 😉 Huvudsaken att det blir njutbart på ett eller annat sätt…

  2. Är det detta som kallas ”matporr”?

    kram

  3. Jag hittade den på Coop Forum i Värmdö (utanför Sthlm). De har ett bra ekologiskt utbud av kött. Så vi veckohandlar nästan bara där nu för tiden. Vi är ekotalibaner och köper bara ekologiskt kött. Hittar vi inte ekologiskt så blir det vegetariskt den dagen.

    Tack för ugnsreceptet, såg intressant ut. Hade tänkt laga fläsklägget till idag men vi blev bortbjudna. Så det får bli nästa veckas långkok istället.

    • Får kolla på Coop därhemma, tack för tipset. Ska nog gå med i den talibanrörelsen också, det är verkligen skillnad i smak, uppfödning och kvalitet. Har bara köpt fin biff, karré, hemlagade korvar på små slakteributiker på Kreta senaste veckan. Vilken kvalitet…

  4. Nej men vad roligt att du skriver om fläsklägg just nu. Jag som köpte en bit för första gången i mitt liv förra veckan eftersom jag hittade den som ekologisk variant. Ska verkligen bli intressant att se om jag tycker det är gott. Och som sagt, riktigt billigt. Betalade 42 kr/kilot. Jag har planerat att köra min i ugnen och sen äta med syrade grönsaker till, men din variant lät också jättegod.

  5. hmm… jag ska inte säga vad jag tyckte jag såg i översta bilden…. :/
    Men rotmos är gott!

    • Gör inte det… Vansinnigt god var den iallafall 😉

      • *fnitter* Jag såg det också nu 😀
        Förlåt Birgitta!
        Skrattar ihjäl mig!!

      • Kul att jag kan roa med min mat också 😉

  6. Det ser vansinnigt gott ut! Skulle dock aldrig kunna servera sambon en köttklubba rakt i tallriken 🙂 Han har svårt nog med kyckling som inte är urbenad.
    ”Lena, det var gott det här men du har gjort godare förut” säger han. Och hoppas han får torra filéer nästa gång.
    Men jag skulle ju kunna servera det till mig själv. Tycker det ser trevligt och festligt ut!

    • Du får skära i bitar åt honom och gnaga på benet själv 🙂 Precis så här med köttbenet rätt på tallriken serveras Eisbein på Willys Kneipe i Alanya. Där är det en stor njutning att få ett sånt ben, det är ju inte så vanligt med gris i Turkiet…
      Tyskarna är duktiga på att äta som på Obelix tid 😉

  7. Dette er en fantastisk rett. Husmanskost er lett å glemme. Jeg må nok bli flinkere til å bruke slike oppskrifter!

    • Ja, de gamla rätterna är nog så fina som de moderna. Med smaker man aldrig tröttnar på. Som er Får-i-kål. Vilken njutning 🙂

  8. Vilket fantastiskt tips, på LCHF husmanskost. Husmanskost är det bästa som finns.

    • Tack, Jimmie. Jag lärde mig mycket om våra hederliga gamla rätter av en Köksmästare jag jobbade med på 80-talet. Det är verkligen kunskaper jag värdesätter idag 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.