Köttfärssås med Bladspenat och Basilika

Köttfärssås med gröna blad

Det har blivit en hel del köttfärsrecept under vinterns resa till Alanya.

Det som många av långsemestrarna uppfattar som dyrt, 18-24 lira per kilo, är faktiskt rätt billigt i jämförelse.

Grytbitar, lammhals, lammkotletter, stekar, högrev har alla ett högre kilopris.

Styckningsdetaljer med ben blir ju då förhållandevis väldigt dyrt.

Näringsmässigt blir en gryta kokt på märgben förstås mycket bra och mättar många.

Men för oss som inte haft så stor lust att ägna timmar åt dessa långkok, när solen flödar utomhus, så har köttfärsen varit ett bra alternativ.

Snabblagat, gott och med hög halt av nyttiga proteiner och fetter.

Jag fick en kommentar av en läsare häromdagen med önskemål om fler recept på billiga styckningsdelar som högrev, oxsvans och liknande.

Jag ska ta mig an den biten när jag kommer hem, då blir det kul att sätta igång med riktiga långkok igen.

Här kommer en mer snabblagad köttsås med bladspenat i, mycket gott glutenfritt alternativ till bandspaghetti.

Köttfärsröra med Bladspenat

250 gr Köttfärs

3 msk Smör

1 Tomat

1 röd Paprika

½ Aubergine

1 Vitlöksklyfta

2 msk Tomatpuré

1 msk Paprikapulver

1 msk Ekologiskt Buljongpulver

1 tsk Balsamvinäger

1 dl Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

3 dl förvälld, strimlad Bladspenat

1 msk strimlad Basilika

Bryn färsen i smöret. Tillsätt de fint tärnade grönsakerna och tomatpurén. Låt fräsa med i fem minuter.

Smaksätt med paprikapulver, buljong  och vinäger, låt puttra på svag värme i 30 minuter.

Tillsätt grädde och spenatstrimlor, låt koka i fem minuter. Rör till sist i basilikan, den tappar i smak om den får koka.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/03/02/kottfarssa-med-bladspenat-och-basilika/trackback/

RSS feed for comments on this post.

6 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ser väldigt gott ut, det ska jag prova.

    Jag är en kvinna som bor i Jämtland, har gjort en Gastric Bypass, är ganska less på mat
    Vill GÄRNA prova lite nytt, ska titta igenom dina recept.

    http://nettanspyssel.blogg.se/nettansviktresa/?tmp=03132219
    Ha det gott // Nettan

    • Hej Nettan och Välkommen till mitt kök. Roligt att du hittat hit, hoppas du hittar lite recept som passar. Jag lagar protein och fettrik mat med mycket vitaminer och mineraler från grönsaker. Så små portioner av min mat kan nog vara riktigt bra för en magsäcksopererad.
      Har snart 700 recept inne, så det är en hel del att välja på. Försöker hitta på olika hela tiden så det inte ska bli tråkigt. Lycka till på din väg 🙂

  2. Dette ser nydelig ut 😀 Kjøttfärssås blir alltid bra! God reise hjem om noen dager!!

  3. Mmmm….!! Låter gott!!
    Men jag undrar om inte basilikan smakar mer när den har växt i solen och värmen till skillnad från den vi nu kan köpa i kruka här i Sverige…! Jag gjorde din röra med valnötter och soltorkade tomater, men fick ha i mycket mer basilika än du skrev i receptet…! Men då blev det jättegott!! 😀

    • Helt rätt, skrev det i ett tidigare inlägg om basilikan här, att den är mycket starkare.
      Det är mycket mer smak i det mesta som växer här i solen 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: