LCHF-Jansson med Blomkål och Zucchini

Inte så vacker, men ack så god

Jansson’s frestelse är en riktig kolhydratbomb, som jag brukar njuta av bara till Jul och Påsk.

En Jansson på LCHF-vis gjord i micro såg dagens ljus, när jag hade ett halvt blomkålshuvud och två zucchini i kylen.

En burk ansjovis hade fått följa med på resan hit, så det blev en till dag med Svenska smaker.

Att laga mat i micro tillhör ju inte det vanliga för mig, men det fungerar rätt bra till just Jansson.

För några år sen gjorde jag en vanlig med potatis på en av våra resor och den blev mycket god.

Den här blev lite blötare av zucchinin, men smaken var god ändå.

Stärkelsen i potatisen gör ju en vanlig Jansson riktigt krämig, här finns inget som binder vätskan.

Inte den vackraste rätt jag fotograferat, men jag delar med mig av receptet ändå.

Därhemma kan Du med fördel grädda den på 225° i ugnen ca 30 minuter istället, så blir den nog krämigare.

LCHF-Jansson

1 burk Ansjovis

3 dl strimlad Blomkål

3 del strimlad Zucchini

1 dl strimlad Purjolök

3 msk Smör

2 dl Grädde

2 msk Ansjovisspad

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryn de strimlade grönsakerna några minuter i smör, krydda med salt och peppar.

Lägg hälften av grönsakerna i en smord form. Täck med ansjovisen. Bred över resten av grönsakerna. Blanda grädde, spad och peppar och häll över.

Grädda i 6-8 minuter på full effekt. Servera med Sallad, Gurka och Cocktailtomat.

Avslutningsbilden idag blir desto finare. En hel hink Fresia från Tisdagsmarknaden, med doft av vår.

 

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/03/01/lchf-jansson-med-blomkal-och-zucchini/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Riktigt bra idè, gillar ocksa Janssons men det ar som sagt en riktig bomb…den har versionen kan ju helt klart vara perfekt nar man vill ata den lite oftare!
    Kramar,
    Nena

    • Ja, den blev ett mycket bra alternativ för oss som strävar efter bättre mående med mindre kolhydrater 🙂

  2. vad trevligt, ska genast in och inhandla lite löksill, ska göra min egna oxå vartefter

  3. halloj där, ser att du avnjuter lite inlagd sill, min fundering är om det funkar med LCHF kost? älskar själv inlagd löksill men när jag kollade på burken och kolhydraterna så vimmlade det av såna så det fick vara men menar du att det funkar med inlagd sill?? skulle vara underbart att inmundiga dessa läckerheter med ägg till frukost

  4. Jul och vår i ett inlägg, du är flitig du =) Vill också gärna ha vår här snart, men här nere i Götet är det ju nästan det, men längtar tillbaks till snön ändå, konstigt, längtan till snö och vår på en gång, lösningen = jämtländsk vårvinter! Ses snart! KRAM

    • Man blir ju lite årstidsvill av allt resande till varma länder 😉
      Men nu blir det kul att komma hem till den vackra vårvintern, saknar den lite… Saknar er mer, stor Kram till Alicia och er förstås. Lycka till på fredag 🙂

  5. För ev vegetarianer eller om man är allergisk mot fisk så kan jag tipsa om att man kan ta Bostongurka istället för ansjovis! Det har jag gjort när jag använt potatis som man ”ska”. Nu, med LCHF-kost skulle jag nog undvika Bostongurkan som innehåller mycket socker, och prova med nån annan typ av inlagd gurka… kanske hackade cornichonger t ex.

    Åh, Fresia…! Det hade jag i min brudbukett…! 😀
    Doften är helt ljuvlig!! Undrar om det går att odla här där jag bor…

    • Tack för tipset, Anneli 🙂 Mina Familjemedlemmar som är vegetarianer gör Jansson med kaviar, det är också gott. De äter ju ägg, så därför tycker de att det är OK med fiskägg också 😉
      Fresia är en av mina favoriter också, de är så otroligt vackra. Mamma odlade både Fresia och Gladioler i Husvallgölen i nordvästra Dalarna, så det går nog säkert utmärkt hos dig med 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: