Svenska Delikatesser – Silltallrik och Jordgubbskräm

Sill och Jordgubbar

Smör, Ost och Sill och därefter Jordgubbskräm som dessert, är bland det läckraste man kan tänka sig som utlandssvensk.

Nu i slutet på vår långa vistelse i Turkiet var det gott att ta fram sillburken från Arlanda.

Pinfärska, mjukkokta Ekologiska Ägg direkt från marknaden smakade ljuvligt till.

Lite Salami och Västerbottensost fanns också kvar, så det blev en riktigt fin Svensktallrik.

Den här gången satsade jag på ett säkert kort och köpte vanlig Inlagd Sill från Klädesholmen.

Deras Svartvinbärssill som jag köpte i höstas var tyvärr ett riktigt bottennapp.

Tänk Dig en sill med smak av Fruktnickel, då vet Du precis hur den smakade.

Upptäckte först efteråt att den inte innehöll äkta svarta vinbär, utan bara kemisk arom. Där ser man hur viktigt det är att läsa den finstilta innehållsförteckningen.

Men den inlagda är svår att misslyckas med, så den här gången fick vi en riktigt njutbar Sillunch.

Som Du ser har jag några små nypotatisar på tallriken. De hör ju oftast inte hemma på en lågkolhydratblogg, men här gör de det.

Vårprimören Färskpotatis hör till de delikatesser som jag unnar mig någon gång ibland.

Med en rejäl klick gott smör till. Ölen och snapsen står jag istället över.

Jordgubbskräm kan vara en riktigt bra LCHF-dessert, utan potatismjöl och mängder med socker.

Citronen ger en mycket god syra till krämen, jordgubbsmaken blir mer framträdande.

Jag använde några bitar Stevia blandat med råsocker för lite extra sötma och hållbarhet, men Du kan använda Björksocker eller Sukrin för ännu mindre kolhydrater.

Jordgubbskräm på mitt sätt

3 dl Färska Jordgubbar i bitar

Saft från ½ Citron

Lite sötning

Koka upp jordgubbsbitarna med citronsaften, rör så det inte bränns fast. Låt puttra på svag värme i fem minuter.

Rör ner det söta och koka en minut. Häll upp i en skål för att kallna.

Servera i en liten skål med mycket grädde. Njut av en riktigt gammaldags efterrätt, tillagad på ett lite modernare sätt.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/02/28/svenska-delikatesser-silltallrik-och-jordgubbskram/trackback/

RSS feed for comments on this post.

13 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] En burk ansjovis hade fått följa med på resan hit, så det blev en till dag med Svenska smaker. […]

  2. Du ger mig sommarlängtan XL.

    • Den är inte långt borta nu. Det var verkligen sommarkänsla att äta det också 🙂

  3. Ha, ha!! Så ni har redan firat midsommar då!!! 😀
    Jordgubbskrämen verkar sååå himla god – den ska jag definitivt göra när jordgubbarna mognat i landet i sommar!!

    • Du vet när vi träffas mest på våra resor, då firar vi alla möjliga högtider. Årstiden blir inte så noga då 😉

      • Ha, ha, ha!! Det gör ni helt rätt i!!!
        Huvudsaken att man trivs och har roligt!! 😀

      • Det gör vi 😉

  4. Åh, jordgubbskräm med sukrin provar jag absolut när det börjar komma goda jordgubbar här.
    Ser väldigt gott ut!

    • Det får du göra, det blev verkligen mycket gott 🙂 Vad har du för erfarenheter av Sukrin, är den utan bismak?

      • Har precis börjat använda sukrin.
        Har ingen bismak tycker jag. Vill man ha samma sötnads-känsla får man ha i mer än med vanligt socker, eller vänja sig vid lite mindre sötad smak.
        Hur som helst sâ slipper man ju blodsocker-höjningar, vilket är det viktigaste för mig.
        De som inte vill trigga sötsuget får se till att inte ha i större mängd än med vanligt socker tex.

      • Tack för dina sukrinerfarenheter. Kul att höra olika åsikter om sötningsmedel. Det är ju himla bra att de finns så diabetiker och sockerkänsliga får alternativ som fungerar 🙂

  5. Perfekt kokt ägg och vackert presenterat – mums 🙂

    Jag tycker att din jordgubbskräm ser helt underbar ut, vacker i färgen och full av härliga bär.

    • Tack, Veronica. Just när man kokar bär med citron så här, så bevaras färgen så fint. Och smaken blir en dimension högre 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: