Nyttig Kalkongryta
Frikassé är en rätt som passar utomordentligt in i LCHF-filosofin. Med både äggulor och grädde, blir den mycket matig och god.
Förr serverades frikassé ofta som dietmat till sjuka, eftersom den är så full av energi.
Jag har några gamla kokböcker hemma, från början av 1900-talet, där kokt frikassé rekommenderas till den som är sjuk.
Men det är förstås ännu bättre att äta den medan man är frisk, i förebyggande syfte.
Såg på Fråga Doktorn från den 14e februari häromkvällen. Där pratades om Demens, som kryper längre och längre ned i åldrarna.
25% av alla 50-åringar kommer att drabbas, många får problem med minnet redan i 30-40-årsåldern.
Ett skrämmande framtidsscenario, när många av våra anhöriga och vänner kommer att tappa minnet.
Jag har pratat med en del av mina gamla vänner om det här, i deras ungdom förekom nästan inte demens hos de äldre.
Nu är kostnaderna inom demensvården högre än för hjärt, kärl och cancersjukdomar tillsammans, enligt Demenssjuksköterskan Kerstin Lundström som medverkade i programmet.
Något som inte togs upp under intervjun, var hur man kan förebygga sjukdomen.
En kost rik på omega-3 har visat sig vara bra mot Alzheimer’s. Studier på senare år har också kommit fram till att Ekologiskt Kokosfett skyddar mot demenssjukdomar.
LCHF fungerar alltså bra som en bromsmedicin vid flera besvärliga neurologiska sjukdomar. De gamla glöms tyvärr ofta bort i debatten om kost och hälsa.
Jag tycker det är mycket viktigt att vi alla börjar diskutera hur vi kan förebygga ohälsa med naturlig mat, även på detta område.
Frikassé på Kalkon
250 gr grytbitar av Kalkonlår
2 dl Vatten
1 msk Ekologiskt Buljongpulver
2 kvistar Rosmarin
1 Lagerblad
5 Vitpepparkorn
Saft av 1 Citron
1 msk Finhackad Rosmarin
2 dl Grädde
2 Ekologiska Äggulor
Havssalt och nymald Vitpeppar
Koka upp grytbitarna tillsammans med vattnet. Skumma väl. Tillsätt buljongpulver, citronsaft, rosmarinkvistar, lagerblad, lite salt och pepparkorn.
Låt puttra på svag värme i ca en timme, tills kalkonen är riktigt mör. Lyft över köttet i en kastrull och sila över buljongen.
Koka upp med 1½ dl grädde och finhackad rosmarin. Låt puttra en stund. Rör samman resten av grädden med äggulorna och blanda ner i grytan.
Låt den bara sjuda en liten stund under omrörning, äggulorna gör att såsen tjocknar. Blir det för varmt så kan de koagulera, så var försiktig med värmen.
Servera med kokt Broccoli, Citron, Gurka, Cocktailtomat och Bladpersilja.
Rätten blir riktigt läckert gul, så den kan ju passa fint som en Påskmiddag framöver.
Nedan en bild på min fina Ägg och Persiljehandlare. Äggen är verkligen suveräna, direkt från hans höns.
Omsorgsfullt fraktade i en burk, med halm emellan varven. Matkvalitet på hög nivå.
Hej och tack för alla dina bra recept! Jag skulle vilja framföra ett litet önskemål dock eftersom att jag vet att du har sån otrolig matfantasi: mer billiga köttrecept! Dvs mer högrev, oxsvans, lammframdel och annat kött som ofta ligger på köttdisken men sällan får någon uppmärksamhet eftersom de flesta helst bara äter ryggbiff och stekar och så. Lite mer långkok helt enkelt! Det är både ekonomiskt och ekologiskt eftersom att om vi äter mer framdel så kommer ju hela djuret till bruks istället för att man ska plocka ut russinen ur kakan och slänga resten (dålig liknelse, men ändå).
Mvh David
Ps. Hoppas du hittar något förlag som vill publicera en kokbok med dina recept snart för så som jag har det hemma nu så finns dina recept på skrynkliga handskrivna lappar i en låda. Skulle vara mycket roligare att ha det i bokform!
Hej, vad kul att mina recept uppskattas så mycket hos dig 😉
Långkok är något jag tänkt mig för vintersäsongen när jag kommer hem till mitt riktiga kök, så det dröjer bara några veckor. Här nere i Turkiet blir det mest snabblagad mat, vill vara ute så mycket som möjligt, så tiden vid spisen är tämligen begränsad.
Men jag tar med mig ditt önskemål, det var länge sen jag åt en god oxsvanssoppa 🙂
Här få du några av mina favoriter på billigt och långlagat kött, om du missat dem.
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/08/29/sondagsstek-pa-hogrev-med-kantarellsas/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/09/27/rimmad-flasklagg-i-ugn-med-timjan/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/10/25/langkokt-lamm-i-kal-med-citron-och-mynta-2/
https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2010/01/29/lammgryta-med-aioli/
Det vore en trevlig bonus, om det kunde hjälpa några andra!! Även blandkostare kan ju byta ut köttet då och då mot Quorn- och sojaprodukter! 😀 Speciellt om de får nån vegetarian på besök!! 😀
Det där såg mycket gott ut, tack.
Ja mat och hälsa hör ihop mer än vad många tror.
Varsågod, sprid gärna både recept och tankar vidare 🙂
citron å rosmarin…
åååh, sommar!
Ja, det är riktiga sommarsmaker som jag lagrar för fullt nu. Kan behövas när jag kommer hem till snön snart 🙂
Mmmm…!! Det vattnas i munnen som vanligt när man läser dina recept!! Jag har blivit storkonsument av Quorn tack vare dig!! 😀
Det här med Demens och Alzheimers är ju en ruskig utveckling!! Tyvärr så tror jag att all strålning vi utsetts för från mobiler och trådlösa nätverk t ex också är bidragande faktorer…! Den strålningen är inte så ofarlig som de flesta vill tro…!
Försiktigthetsprincipen borde tillämpas mycket mer!!
Roligt att det går så lätt att göra vegetarisk mat av mina recept 🙂
Ja, det är nog många faktorer som spelar in, inte minst alla läkemedel som kanske i onödan konsumeras under längre tid…
Ja, för att inte tala om alla mediciner…! Puh!!
Att översätta recept till ”vegetariska” är min specialité!! 😀
Det är bra du tänker ut såna översättningar, det kan hjälpa många andra 🙂