Matskribent i Hello Alanya Magazine

Mina recept i Turkiskt månadsmagasin

Hello Turkey Magazine heter en mycket fin turisttidning som ges ut gratis här i Alanya och Side sen fem år.

Den skrivs på både Engelska och Holländska, så läsarantalet är väldigt stort.

Särskilt under sommaren när Alanya svämmas över av turister, besöksantalet ligger på över en miljon per år.

Jag brukar alltid läsa Hello Turkey på resorna hit. Innehållet är intressant, välskrivet och snyggt presenterat med vackra bilder.

Förra veckan bestämde jag mig för att sluta skriva min blogg i Dalarna’s Tidningar och även dra ner på min närvaro på Facebook.

Tyckte att det tog lite för mycket tid, som jag nu hellre vill lägga på att försöka få ut mina recept i papperstidningsformat och kanske även i bokform.

Jag skickade ett mail till Hello Turkey och nu får jag alltså den fantastiska möjligheten att sprida min matfilosofi genom tidningen.

Sen ett halvår tillbaks skriver jag som bekant en matkrönika på hemmaplan i tidningen 100% Östersund. Nu blir det intressant att se om mina recept håller även internationellt.

Jag åkte till grannorten Mahmutlar i onsdags och blev intervjuad på tidningens kontor. Sen bar det av hem för att skapa recept och artikel till nästa nummer som kommer i mars.

Här gick det alltså undan, bra det så hann jag inte bli så nervös. Det känns bara otroligt roligt och hedrande att jag får vara med i Alanya’s mest exklusiva Magazine.

En dröm jag haft i många år, är ju att få skriva en kokbok. Det här är en bra bit på väg, vem vet vad som kommer härnäst?

L bjöd på lunch för att fira när jag kom hem. På vår nya favoritkrog i Saluhallen, Fiskrestaurangen My Balikcim.

En grillad Levrek, Havsabborre,  med Sallad och Smör blev en suverän måltid efter intervju och Dolmusresa i värmen.

Maten jag kommer att skriva om i tidningen blir min typ av Medelhavskost. Baserad enbart på naturliga råvaror som jag köper på marknader, i Saluhall och hos slakteributikerna.

Samma typ av mat som härinne alltså, men med ännu större Turkisk prägel.

Mat med lite kolhydrater blir det förstås som vanligt. Naturligt god mat som även gör gott och som enkelt kan lagas i ett hotellkök.

Det är såna enkla recept jag kommer att tipsa turisterna om, med gott om lokala grönsaker till. Även tips på bra inköpsställen och vad råvarorna heter på Turkiska kommer att finnas med.

Alltså den maten jag lagar för jämnan, men nu blir det helt nya recept som inte varit publicerade här på bloggen.

Så det kanske blir lite si och så med uppdateringen härinne närmsta tiden, när jag är i skrivartagen.

Under tiden kan Du titta igenom mitt arkiv, genom att söka på olika rätter i sökfunktionen.

Eller gör ett besök hos några av mina favoriter, som finns listade här bredvid.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/02/12/matskribent-i-hello-alanya-magazine/trackback/

RSS feed for comments on this post.

37 kommentarerLämna en kommentar

 1. Grattis.
  Detta är väll ett stort steg så det är väll bara att gratulera dig, hoppas du firar väl 😉

  • Tack 🙂 Ja, det har blivit en hel del god mat för att fira, som kommer att hamna i tidningen under året.

 2. Jättegrattis till ditt kliv i karriären! (Det var på tiden;))

  Nu när du blir internationell superstar kan jag förstå att du inte hinner med DT, FB och annat tidsödande. För att det tar tid med alla dessa medier är ett som är säkert! Nu väntar vi bara på att du ger ut en kokbok eller två! Jag står först i kö att skaffa den, bara så du vet 🙂

  Varm grattiskram fran kalla Falun!

  • Hej och stort Tack, Lena. Jag är sån som gillar att skynda långsamt, så det här passar mig perfekt i tid. Tid tog jag mig igårkväll att läsa om dina dagar med olika hantverkare också, sånt kan man ju bara inte missa, trots neddragningar på surfandet 😉
   Kram från varma Alanya, hoppas snön smälter lite runt dig av den.

 3. Vad roligt Birgitta. 🙂 Grattis. Det var ett klokt beslut att dra ner och istället lägga ner tiden på det man vill göra. Vi måste ju välja det vi vill göra här i livet själva. Säg gärna till om du vill veta vad ngt på turkiska heter på svenska eller så. Fast vid det här laget är du kanske bättre på turkiska än mig. 🙂 Och när du ger ut din kokbok kan väl jag få vara gäst i din bok med turkiska recept? 🙂 hihi…

  • En idé slog mig när jag läste det här. Tänk att få göra en kokbok om Turkisk mat tillsammans med dig. Med dina genuina recept tillsammans med mina bilder och recept från resorna. Det vore nåt det, finns inte så många såna böcker tror jag. Tanken kommer att finnas kvar, ifall möjligheten dyker upp.
   Tack för erbjudandet om översättning, ibland står jag ju här utan att veta vad det ena eller andra heter. Tyvärr är min Turkiska väldigt dålig, det är bara några fraser och att handla mat jag klarar. Maten här är enklare att förstå sig på än språket 😉
   Länken till din fina blogg fungerar tyvärr inte, varken här eller i länklistan.

 4. Grattis Birgitta 😀 Spennende!!!!

  • Tack, Janicke. Det är riktigt kul, att få skriva om Turkisk mat här nere på plats 🙂

 5. Åh hejahejaheja dig Birgitta!

  Ett ringande tokgrattis (igen) från fjällen!

  😀

  (och blir det bok vill jag härmed officiellt paxa för ett signerat ex)

  • Stort Tack, kära Fjällmor och en extra Kram på Alla Hjärtans Dag.
   Självklart blir det ett signerat exemplar den dagen 😉

   • En stor varm kram till dig också, kära bloggvän! Du förgyller verkligen min vardag.

   • Tack detsamma, Fjällmor 🙂 Jag värms av dina kloka ord och även av de kalla, vackra snöbilderna på Vedspisbloggen.

 6. Ska jag åka till ett annat land så vill jag också uppleva det LANDET – turistorterna intresserar mig inte särskilt!! Men människor – hur de lever och har det, vad de tror på och deras seder – DET vill jag lära mig mer om och uppleva!! 😀

  • Det finns väldigt mycket av den möjligheten här, Anneli. Här lever det gamla, traditionella Turkiet kvar, sida vid sida med det moderna. Fascinerande att se, att vårt moderna liv betyder så lite, för så många.

 7. STORT Grattis Birgitta, det är ju hur roligt som helst!

  Det ser så fantastiskt härligt ut på dina bilder från Turkiet med maten och miljön omkring så jag orkar knappt titta på dem, nu när vi fått några decimeter snö till här… Jaja, våren kommer väl hit någongång:-)

  Lycka till med skrivandet, vi hörs snart:-)

  • Tack till dig med, Veronica. Det känns fint att få vara med i Matrevolutionen som drar över landet på allt bredare front nu. Du gör också ett suveränt jobb 😉
   Hoppas det slutar snöa snart, ni har ju fått så det räcker… Men våren är runt hörnet, här börjar träden grönska så smått.

 8. Grattis Birgitta – det förtjänar du 🙂

  • Tack, Veronica. Känns roligt att jag kunnat prestera något sånt här på en nivå jag klarar 🙂

 9. Grattis! Så otroligt roligt för dig! Dyker det upp en kokbok blir jag den första att köpa en! Älskar dina recept och ditt sätt att tänka kring mat!

  • Tack, Anne. Kanske blir lättare att få en förlagskontakt nu när jag finns i lite tryckta alster, bra att ha nåt mer än en blogg att visa upp. Härligt att höra att du tycker om min matfilosofi 🙂

 10. Åh va roligt!! 😀 Du lever verkligen din dröm!! Tjohoo!! 😀
  Om du får ork, lust, tid och det passar sig så får du gärna skriva lite om hur man kan få tag på Vegetarisk mat i Turkiet!! Vi vegetarianer är faktiskt en eftersatt grupp som ständigt och jämt glöms bort!! Och förutom ekonomin så är svårigheten att få tag på bra vegetarisk mat det som hindrar mig från att resa! Särskilt nu när jag äter LCHF…!

  Idag har jag bakat igen: Ditt bröd + LCHF-kladdkaka! Recept finns på min blogg:
  http://anneli-in-da-house.blogspot.com

  • Tack, Anneli. Drömmar är till för att uppfyllas, har haft mycket tur på den fronten.
   Om du letar vegetarisk mat på resa, så är Turkiet ett drömmarnas land också 🙂 Här äts nämligen otroligt mycket grönt, ost, ägg, bönor, linser, kikärtor, nötter, frön. Kött och fisk är istället ett litet tillbehör. Mezebufféer som serveras överallt på restauranger, kaféer, varuhus består nästan bara av vegetarisk mat, med ev någon korvskiva ibland. Så hit kan du resa 😉
   Ska koll in receptet, alltid kul med nya tips.

   • Ja, va bra!! 😀
    Turkiet låter som ett land värt att åka till!! Och du är en bra ambassadör för landet – de borde tacka dig!! 😉

   • Ja här kommer du nog att hitta mycket gott 🙂
    Invånarna tackar mig genom att vara så otroligt vänliga och generösa, jag mår verkligen gott när jag går omkring med kameran och möter så många trevliga människor. Jag trivs bäst med livet bakom turistkulisserna, där man upplever det genuina Turkiet 😉

 11. Stort Grattis Birgitta och lycka Till!

  • Stort Tack, Kia. Ska bli kul att få skriva mer om den goda Turkiska maten 🙂

 12. Grattis! Vad roligt och spännande. Och vilket uppdrag, lycka till.

  • Tack, Marie-Louise. Det ska verkligen bli skoj att se mina bilder i tryck i den vackra tidningen 🙂

 13. Grattis o lycka till. Man ska inte tveka att ”hoppa på tåget” när man har chansen! Här är vintrigare än någonsin och jag planerar för vår flytt fram på byn med förhoppningsvis mindre snöskottning i forts.

  • Tack, Eva. Ja, det gäller att våga bara. Har blivit mycket modigare sen jag började blogga, ser ju att det jag gör håller. Och inte minst uppskattas av alla kära läsare 🙂
   Låter skönt att du får det lite mindre jobbigt med all snö framöver. Den är vacker, men tung.

 14. Stort grattis! Så härligt för dig, och för alla läsare.
  Det blir säkert en kokbok vad det lider. Njutningsmetoden på pränt, måste bara bli succé.
  Hemma är det full vinter och sol igen, härligt. Ska ut och njuta nu.

  • Tack, Janicke 🙂 Njutmetoden känns riktigt bra att skriva om, allt är ju så gott. Du verkar ha det riktigt fint också, här har det blivit 2 timmars promenad sammanlagt i vårsolen idag.

 15. Låter som om det är på sin plats med ett stort GRATTIS till dig Birgitta!

  Kan tänka mig att det känns spännande för dig att delta i detta nya och mer internationella format.

  Lycka till!

  • Tack, Blindstyret. Ja, det känns riktigt skoj att kunna sprida matkunskaperna här nere också. Det finns så otroligt mycket god Lowcarbmat här 🙂

 16. Underbart!! Stor grattiskram till dig. Helt övertygad om att vi inom en snar framtid får se en kokbok av dig.

 17. Grattis grattis! Stort steg från 100% Östersund till en engelsk och holländsk tidning.
  Kul. Hur många nummer kommer ut av den?
  Strålande sol här hemma och 17 grader kallt.
  Kram från oss i Nälden.

  • Tack, kära Syster. Ja, det börjar röra på sig lite, skoj att få en internationell publik 😉
   Förut har den kommit ut med 5 nummer per år, men från och med nästa nummer blir det varje månad.
   Såg att det skulle bli sol och kallt en hel vecka hos er, njut. Här är också njutbart Kram och hälsa alla. 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

<span>%d</span> bloggare gillar detta: