Sjukhusmat

Önskekost på sjukhus

Den senaste veckan har jag hälsat på en god Vän på Can Hastanesi, det största privatsjukhuset här i Alanya.

Hon har haft oturen att råka ut för en olycka, men får mycket bra vård däruppe. Nu är hon mycket bättre, så hon får komma hem till hotellet i morgon.

Tyvärr är väl inte sjukhusmaten så upplyftande, varken här i Turkiet eller hemma i Sverige.

För att få ett snabbt tillfrisknande är det ju viktigt att patienten får i sig ordentligt med näring, vilket kanske inte är så lätt när man är trött och sjuk.

Då passar LCHF alldeles ypperligt, maken till energität mat får man leta efter.

Sjukhusmaten innehåller ju ofta väldigt lite fett och proteiner, men desto mer tomma kolhydrater.

Så jag har gjort några olika rätter och tagit med på besöken, något som uppskattats väldigt mycket.

De flesta har ju med sig godis och frukt på sjukbesök, men det går ju faktiskt riktigt bra att ta med något annat gott att äta också.

Lite torkad frukt, som Tranbär och blandade Nötter kan vara gott att tugga på. Mörk Choklad med hög kakaohalt likaså.

En burk med tärnad Ost och Oliver håller sig också bra och kan passa fint mellan målen.

Ekologisk Citron i skivor, för att fräscha upp dricksvattnet, så blir det godare att få i sig tillräckligt med vatten.

När Mamma låg på sjukhus förra året, tog jag med smör, ost och lite olika kalla såser. Då kunde hon själv muntra upp maten med dem vid måltiderna.

Jag hade dem i en liten kylväska och bytte kylklampar varje dag när jag hälsade på, det fungerade bra.

Sen finns det ju ofta kylskåp på avdelningarna man får använda, här på Cansjukhuset finns det bredvid sängen.

Önskekost är ju efter personlig smak, så äter man LCHF, så får det bli mos på blomkål istället.

Maten bar jag med mig på en inplastad tallrik i en kylväska, med en handduk runtom.

Då blir kylväskan istället en värmebox, så maten håller sig varm på promenaden till sjukhuset. Annars finns ju oftast en micro att låna, om man har lång resväg.

På det här sättet kan vi pigga upp tillvaron för dem som haft oturen att hamna på sjukhus och samtidigt får de bra näring och piggnar till snabbare.

Laxfjäril med skirat Persiljesmör

125 gr skinnfri och benfri Lax

2 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Persiljesmör

3 msk Smör

2 msk hackad Bladpersilja

Havssalt och Citronsaft

Potatispuré

1 medelstor skalad Potatis

2 msk Smör

2 msk Grädde

Havssalt och nymald Vitpeppar

Skär den skalade potatisen i bitar, koka mjuk i saltat vatten. Passera potatisen genom ett durkslag eller purépress.

Rör samman med smör och grädde i kastrullen, smaka av med kryddor.

Smält under tiden smöret tillsammans med lite citronsaft. Jag saltade extra, eftersom smöret här är osaltat. Rör ner den hackade persiljan.

Skär en skåra längs laxskivan, vik ut till en fjäril. Stek en minut på var sida i brynt smör, dra från plattan och låt ligga kvar i pannan en liten stund. Då blir laxen riktigt saftig och god.

Servera med en Grönsallad med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger. Några Rädisor och Paprika till.

Bilden nedan är från takrestaurangen på Cansjukhuset. Den är öppen för allmänheten, så gör gärna ett besök när Du är i Alanya.

Utsikten är slående, maten både god och billig.

View from the rooftop restaurant at Alanya Can Hastanesi

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/02/09/sjukhusmat/trackback/

RSS feed for comments on this post.

30 kommentarerLämna en kommentar

  1. Vad snäll och omtänksam du är.
    Men man kan alltid betala sjukhus personalen för att få extra bra mat, iaf i Ankara.

    Dock så är ett tips att grilla kött osv till en patient som är sjuk, det är väääldigt bra.
    Mvh Goda smoothies.

    • Man ska vara snäll med sina medmänniskor, det är min livsfilosofi. Det visade sig att man kunde beställa vad man ville på sjukhuset, men tror min Vän tyckte mer om min mat 😉

  2. Hej!
    Genast när jag såg överskriften på detta inlägg kom jag att tänka på ett uttryck som min farfar ”myntade” eller i alla fall ha jag inte hört det någon annanstans. Det är också något jag tänker ofta på när det gäller den goda mat som lchf innebär. När man äter något som är vansinnigt gott, man vill bara ha mer så sa min farfar ”Det här är mat för en sjuk det”. Jag bär det där med mig och även om hans tanke var att en sjuk skulle tillfriskna fortare om den fick något gott- så tänker jag tanken varje dag. Mvh Louise

    • Det var en fin tanke din Farfar gav dig. Ligger mycket i det och visst är det så LCHF är. Riktigt näringstät mat, bra för både sjuka och friska 🙂

  3. Hmmm…!! Kl 8 på morgonen är jag nog inte vaken…! Men direkt jag slagit upp mina mörkblå och gjort min morgontoalett ska jag sätta på datorn och kolla!! 😀
    Jag behöver också baka!! Nu har jag bara 1/4-del av brödet kvar!!!

    • Tur du inte sätter klockan på ringning, bara för att sätta dig vid datorn 😉 Här blev det också sovmorgon, skönt ibland även som pensionär.

      • Jag var uppe och nattsuddade till frampå småtimmarna så det blev en rejäl sovmorgon!! Sen la jag mig i badkaret med skumbad och somnade i 2 timmar till…! När jag äntligen åt frukost vid 1-2-tiden hade jag ingen tanke på att sätta på datorn, och sen började jag att baka…! Ja, så kan det gå!! Men nu har jag läst om den fantastiska nyheten!! 😀

      • Låter som en bra start på lördagen. Jag har faktiskt för första gången på många år börjat se helgerna som en ledig tid också. Nu skriver jag så mycket, så då är det bra att ta lite ledigt också, precis som vanligt folk 😉

  4. Så himla snällt av dig Birgitta. Skönt att höra att hon mår bättre och att vården var bra. Det kan ju skilja rätt mycket därnere beroende på om det är privat eller statligt. I Turkiet är det ju vanligt att man går med mat hem till de sjuka. Ett perfekt val tycker jag också, om man själv inte har orken att laga.

    • Tack, Yasemin. Jag har lärt mig mycket genom att se hur vänliga det Turkiska folket är med varann, särskilt mot barn och sina gamla. Där har vi mycket bra att ta efter.
      Hoppas kunna sprida lite sånt tänkande till andra, på det här sättet 🙂

  5. Hej igen!! Tack för visiten på min blogg!! Här kommer mitt svar på din kommentar:
    Tack Birgitta!! Som du såg hade jag en skvätt grädde i mitt bröd. Jag tyckte det blev en mer lätthanterlig deg då, och kanske blev det aningens saftigare bröd också!
    Tack för gratulationen!! KRAM!!

    • Varsågod, tack för länken till mitt brödrecept. Grädde i var smart, särskilt när man som du gjort ett stort, helt bröd. Då får fröna lite mer att svälla i. Ska prova det någon dag 🙂

      • Ja, du det var en redig cliffhanger!! 😉
        *Sitter som klistrad vid datorn och väntar*
        Jag kommer att fortsätta ha grädde i, för det blev väldigt bra!! Och Oh så gott!! 😀 Åt en 1/4-del till frukost imorse! Det är förresten inte bara gott – det är mättande också!! 😀

      • I morgon kl 8 får du veta vad jag hittat på nu 🙂 Måste nog baka snart, det där låter väldigt gott.

  6. Hej igen Birgitta!!
    Nu har jag gjort dina ”Ost- och Mandelbröd i stekpanna” igen – eller rättare sagt min variant av dem!!
    Vill du se en bild och läsa hur jag gjorde dem så är du hjärtligt välkommen till min blogg!!
    Här kommer en länk direkt till det blogginlägget!
    http://anneli-in-da-house.blogspot.com/2011/02/lchf-brod.html

    Till lunch gjorde jag dina Zucchinibiffar. Jösses va goda de blev!! 😀 Så tack för lunchen Birgitta!! 😀

    • Tack själv, Anneli. Jag tittar genast förbi, lite dålig på sånt nu när jag sitter här i Turkiet. Haft fullt upp senaste dagarna, med vad får du veta snart 😉

      • Oh!! Det låter spännande!! 😀 😉

      • Det är det också 🙂 Vilken cliffhanger, va?

  7. Dette var et kjempe bra innlegg med mange gode tips 😀
    Mamma er rematiker og er ofte på sykehus (opptrening). Det sykehuset hun er på er et privatsykehus og nå i januar fikk hun faktisk nesten LCHF-kost i 2 uker. Det var litt avhengig av hvilken kokk som var på jobb. Egg og kjøtt til frokost. Mye fisk, saus og brokkoli/blomkål til middag.

    Dette er helt fantastisk og hun var så glad for å ikke legge på seg mange kilo når hun var på opptrening.

    • Hej Janicke. Vad roligt att höra att din Mamma fick så bra mat på sjukhuset. Det börjar nog hända en hel del, både i Sverige och Norge när det gäller synen på vad som är bra för de som är sjuka.
      Har hon blivit bättre i reumatismen sen hon började med LCHF?

      • Det er litt vanskelig å si om hun har blitt bedre. Hun sier kroppen er lettere (over 20 kg) men hun verker fremdeles. Før hun begynte med LCHF har hun byttet ut hofter og kne. Hun har vært veldig uheldig og fikk hjerneslag for 7 år siden så hun sliter med en lam arm og balansen. Men treningen går lettere enn før og hun har mer energi 😀 Siden hun sitter i rullestol er LCHF-kosten den eneste måten hun har klart å ta av i kg.

      • Vad många plågor en del drabbas av, tråkigt att hon fått så mycket att klara av. Måste vara skönt ändå att hon blivit lättare. Hälsa henne så gott 🙂

  8. Vilken bra idé och vad omtänksam du är mot dina medmänniskor, underbart. Och det såg mycket gott ut.

    • Tack, Marie-Louise. Sina bästa vänner och släktingar kan man göra vad som helst för när de är sjuka 🙂

      • ja så sant så. Men det tyder på medmänsklighet, omtanke och känsla att tänka på att man kan ta med sig bra mat till ett sjukhus tycker jag. Gillar det skarpt 🙂

      • Tack, Marie-Louise, dina ord värmer 🙂

  9. Måtte jag inte hamna på sjukhus!! Om LCHF är svårt att få så kan du ju bara tänka dig vad vegetarisk LCHF är…!!
    Jag brukar nästan alltid ha lite nötter och mandlar med mig i min handväska, för då har jag alltid nånting att knapra på när hungern sätter in och jag inte får tag på kohydratfattig mat!

    • Så är det, alltid bra att ha med nödproviant. Brukar också ha stödnötter i fickan 🙂

  10. Ja, maten är verkligen inget vidare på våra sjukhus så dina tips är ju jättebra!

    • Roligt att du tyckte om dem, Martina. Vi kan alla hjälpas åt att höja matkvaliteten för våra nära och kära som är sjuka 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: