Länkar om Lowcarbkost och Blomkålsrisotto

Risotto Lowcarb och Länktips

Länkarna i det här inlägget går till olika personer som jag tycker har en mycket sund inställning till Lowcarbkost (Kostvägen-Veronica Brodin) och som jobbar för att sprida den till så många som möjligt.

Titta gärna in på deras bloggar och hemsidor, det gör jag när jag vill inhämta mer kunskap och inspiration kring min mat.

Mat är inte bara njutning för mig, det kan vara bra att veta lite mer om hur den fungerar i kroppen också.

Lowcarb (Lowcarb Lifestyle Nina & Clark Wagaman) har blivit en livsstil, som tagit den dominerande platsen i mitt kök snart 2 år nu.

På den här maten slipper vi numer sötsug, muskeltrötthet och matthet mellan målen. Paltkoman är också ett minne blott.

Vi strävar efter att hålla nivån på blodsockret så jämn som möjligt över dagen.

Jag var väldigt känslig för blodsockersvängningarna (Diabetesdoc Dr Anders Tengblad) tidigare, kunde bli väldigt trött och irriterad nån timme efter en måltid med för mycket stärkelse.

Nu är humöret betydligt jämnare och den krypande värken i musklerna håller sig borta.

För L har övergången till LCHF (Sten Sture Skaldeman) inneburit att det besvärliga sockersuget är helt borta. Nu kan han gå förbi godishyllan i butiken utan problem.

Magen krymper sakta men säkert ihop och lämnar plats för mer muskler istället. Hans höga blodtryck är numer normalt och han har kunnat dra ner på medicinerna.

Jag har med hjälp av kostomläggning och övergång till helt glutenfritt, tillsammans med daglig träning ( Lifezone-Monique Forslund, fått mycket bättre kontroll över min smärta.

Visst blir jag sämre i min Fibromyalgi (Kolhydrater i Fokus) ibland, men långt ifrån så dålig som jag var förr. Känns skönt att själv kunna påverka måendet på ett enkelt sätt.

Mat, motion, bra sömn och ett stressfritt liv är A och O (Hjärnkoll- Professor Martin Ingvar) när man vill komma tillrätta med de problem vi dragits med.

Många tror det är en stor uppoffring att äta mat utan spannmål (AnnaHallén), med mer naturligt fett och i stort sett bara de kolhydrater som finns i ovanjordsgrönsaker.

Men de senaste två åren som jag nu levt på min variant av LCHF, har visat att det verkligen är en Njutmetod (Kostdoktorn Dr Andreas Eenfeldt). Jag har aldrig ätit så gott och varierat som nu.

Tack vare bloggen försöker jag hitta på nya rätter varje dag, så det inte ska bli så mycket upprepning härinne. Längtar definitivt inte tillbaks till min gamla, ensidiga mathållning.

Efter min ryggskada som resulterade i att jag blev sjukpensionär, bestod min vardagsmat till stor del av falukorv, pasta, gröt, smörgåsar och kaffe med dopp.

Nu njuter jag av nån god dessert eller chokladbit ibland, det är stor skillnad mot förr när jag ville ha nåt sött till kaffet varje dag.

När jag och L kunnat förändra vårt liv till det bättre på det här viset, ja då kan vem som helst. Lycka till på Din väg och bli inte irriterad om det går sakta.

Tänk så många år det tagit att bygga upp övervikt och dålig hälsa, då kan det väl få ta några att bli av med dem också.

Nu i mars öppnar en kursgård för den som vill förkovra sig ännu mer i ämnet, LCHF Nolaskogs.

Själv ska jag åka på en veckas Hälsoresa till Gran Canaria i maj, i regi av Anna Hallén. Där räknar jag med att få lära mig en hel del intressant.

Samtidigt får jag chansen att träffa många med samma intresse för det här med kost och motion, det ska bli riktigt spännande.

Kunskap som jag senare kan dela med mig av härinne. På det här sättet vill jag sprida konsten om hur man lagar till bra mat av naturliga råvaror, på ett enkelt sätt.

Jag har sen starten av bloggen för 1½ år sedan försökt skriva om mat som ska passa de flesta, inte bara för oss som äter LCHF (What we eat-Lowcarb Lifestyle).

Idag har jag fått ihop 650 inlägg. Ett stort arkiv där de flesta recept är utan gluten och alltför många snabba kolhydrater.

Men med desto mer av de naturliga fetterna, fina proteiner från kött, fisk och ägg. Därtill blir det en hel del smakrika och nyttiga grönsaker.

Jag fortsätter att fylla på arkivet med nya recept ett tag till, intresset för den här typen av mat växer med lavinens fart just nu.

En hel del draghjälp för Lowcarbkost kommer just nu från en av våra mest besökta bloggare i Sverige, nämligen Katrin Zytomierska.

Katrin äter LCHF sen i somras, har gått ner över 30 kilo och blev häromveckan utsedd till Årets Hälsofrämjare 2010 hos Kostdoktorn.

Matrevolutionen (Första kapitlet av Andreas Eenfeldt’s bok) är på gång på många fronter, bra att det sprids på så olika ställen.

Så var det äntligen dags för dagens recept. Risotto är en lättlagad rätt som passar bra för oss som äter Lågkolhydratkost ( Dr Annika Dahlqvist), bara man byter riset mot riven blomkål.

Konsistensen på den grovrivna blomkålen är inte alls långt ifrån ris, men innehåller bara en bråkdel av de blodsockerhöjande kolhydraterna.

Blomkålsrisotto

3 dl grovriven Blomkål

50 gr Salami

100 gr Halloumi

1 Morot

½ gul Lök

1 grön Paprika

1 röd Paprika

3 msk Smör

2 Ekologiska Ägg

Skär korv, ost och grönsaker i små tärningar. Bryn smöret och stek salami och halloumi en minut. Rör ner den rivna blomkålen och moroten, fräs en minut till.

Jag kryddade inget extra eftersom det blir så mycket sälta och smak både från osten och korven.

Tillsätt resten av grönsakerna och stek ett par minuter till.

Servera med stekt Ägg, Tomatmajonnäs, Rucola och Bladpersilja med kallpressad Olivolja och Balsamvinäger.

Tomatmajonnäs

1 dl Ekologisk Majonnäs

2 Cocktailtomater

1 Vitlöksklyfta

1 tsk Tomatpuré

1 tsk Balsamvinäger

Skär tomaterna i små tärningar och finhacka vitlöken. Rör samman tomatpuré och majonnäs,  smaksätt med vitlök och vinäger.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/02/06/lankar-om-lowcarbkost-och-blomkalsrisotto/trackback/

RSS feed for comments on this post.

19 kommentarerLämna en kommentar

 1. Hej!
  Ska bli roligt att träffa dig på resan som jag oxå har anmält mig till.
  Har levt på LCHF sedan föra sommaren och har äntligen fått bukt på min dåliga mage, trodde först att jag inte tålde kött men har nu äntligen fattat att det var kolhydraterna som var boven. Är nu 7 kilo lättare, bättre i leder och mycket piggare.
  Var med på Kreta i höstas och det var helt underbart…..

  • Hej LenaMarie och Välkommen hit. Vad roligt det ska bli att träffas. Visst är det fantastiskt att man kan må så mycket bättre på den här maten? Hoppas verkligen att många fler förstår det snart.
   Vilket härligt gäng vi blir på Gran Canaria, som glatt kommer att lära oss en massa matnyttigt av Anna 🙂

 2. […] Länkar om Lowcarbkost och Blomkålsrisotto « Birgitta Höglund´s Mat. […]

 3. Åh Birgitta!
  Du är bara så bäst!!!

  Jag har spånat med en risottoälskande väninna om att blomkålsotto nog borde gå bra… men har jag provat. Icke.

  Och så kommer du med en oslagbar en!

  Här ska länkas!

  Tack!

  😀

  • Tackar allra ödmjukast, Fjällmor 🙂
   Tänkte väl att nån mer än jag skulle vara intresserad av denna goda rätt. Det är ju inte alltid man vill göra pytt på rester, så det behövdes ett bra kolhydratsnålt recept på risotto, tyckte jag.
   Tack för länk också, kul att mina recept sprids lite här och där.
   Solig Kram från Alanya

   • Dina receptbank är en guldgruva för alla oss som gillar lowcarb

    😀

   • Roligt att höra, värmer lika mycket som vårsolen idag 🙂

    Har försökt sprida receptbanken till fler, genom att försöka få in min blogg på http://www.lowcarbkost.com
    Har mailat dem med tips om att den finns i 1½ år nu, men inte lyckats.
    Så jag tänkte att jag får väl starta en egen liten lista med länkar, till dem jag tycker har bra information att komma med om Lowcarbkost 😉

 4. Några frågor : Kokosfett nämns i olika LCHF-sammanhang, är det ett extra ”bra” fett? Och i vilken typ av rätter ska man i så fall använda det? När man drar ner på kolhydraterna, är det då viktigt att öka fett-intaget rejält för att nå maximal effetkt av kostomläggningen? Eller räcker de att man tar bort kolhydraterna och äter fett (nyttigt fett förståss, smör, fet ost, vispgrädde osv) i ”måttliga/vanliga” mängder?

  • Hej Ulla. Ekologiskt kokosfett, som man köper på hälsokosten är väldigt nyttigt och passar utmärkt till LCHF. Här en länk till en intressant sida om kokosfettets bra egenskaper: http://www.mariadagerberg.com/student-pensionar/
   Jag använder det mest till att steka i, men en del har det i kaffet för att få i sig tillräckligt med fett. Jag får lite halsbränna av det, så jag föredrar smör.

   För om man tar bort det mesta av kolhydraterna, måste man ju ha energi från en annan av de livsnödvändiga källorna. Proteiner är inte så bra att äta i alltför stor mängd, kan vara skadligt för njurarna. Då återstår alltså fettet, därför är det bra om man äter en stor del smör, ost, kallpressad olivolja eller kokosfett. Grädde innehåller precis som mjölk en del kolhydrater, jag använder ca 2 dl per dag av det. Mycket smör blir det, tar alltid en extra klick till maten utöver det jag steker i.
   Det gör att maten blir ännu godare och det blir på det sättet lätt att få i sig det nödvändiga extra fettet.
   Fettet gör också att du håller dig mätt längre, så på det sättet så äter man faktiskt mindre portioner än med ”normal” kost. En annan fördel med mycket fett i kosten är att man inte fryser så mycket. Se på Inuiterna, de äter traditionellt mängder med fet fisk och kött och klarar därför det arktiska klimatet bra. Detsamma med våra Samer.
   Lycka till 🙂

 5. Det enda som stör mig är att det bygger på så mycket majonnäs och ägg. Jag tål inte ägg, allergisk, så massor av god mat går bort.

  Har nu ätit LCHF i ca tre veckor. Nu börjar det kännas bra, tidigare mådde jag pest av denna mat.

  • Hej Nina och Välkommen hit. Om du tittar igenom mina recept, så är det faktiskt rätt sällan jag använder majonnäs. Mer smör, ost, grädde och crème fraiche, det går att göra väldigt mycket gott av det. Hoppas du fortsätter att må gott 🙂

   • Jag menar på övriga ställen där jag mest läst om LCHF.

    Hittade många bra recept hos dig och ska återkomma och utforska mer här. Behöver all vägledning och alla recept jag kan få tag i… eftersom jag inte kan äta ägg eller något med ägg i.

   • Kan förstå att det är besvärligt för dig, har en släkting som är svår äggallergiker. I många av de recept som det är ägg eller majonnäs i härinne, kan du bara utesluta det.
    Lycka till 🙂

 6. Superbt inlägg mitt i prick! Jag kan bara hålla med. Hälsovinsterna med lchf är fantastiska. Jag gläds varje dag. Jag är piggare, gladare, sover bättre, har MYCKET mer energi.
  Jag har också märkt att min hy i ansiktet är friskare, och huden på kroppen är inte torr längre! Jag behöver inte hålla på och smörja in mig.
  Det finns så mycket som är bra med denna kost och jag önskar att alla ska upptäcka det.
  Du gör verkligen skillnad och en välgärning med din fina blogg.
  Jag ser verkligen fram emot att få träffa dig på Kanarieöarna!

  • Tack, Janicke 🙂 Allt det du räknar upp har inträffat här med, det är verkligen en bra mathållning vi hittat till.
   Känns fint att kunna inspirera andra till att testa också, det är ju bara fråga om att äta naturlig, god mat. Inte en massa pulverdrinkar och annat konstigt.
   Ska bli väldigt skoj att träffa dig med, vi har nog en hel del att prata om 🙂

 7. Birgitta, du är verkligen suverän på mat! Jag rekommenderar ofta din blogg till kompisar som vill ha förslag på bra lchf/lowcarb-mat. Fortsätt skriva!

  • Tack, Inger. Kul att du sprider recepten vidare 🙂 Kommer nog att skriva så länge det känns skoj och meningsfullt, det gör det när jag har så fina läsare 😉

 8. Vilket toppeninlägg! Du är en sann inspiratör 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: