Kyckling med Tomat, Paprika och Mynta

Kycklinggryta på Turkiska

Kycklingarna som lever här nere i Turkiet måste ha det rätt bra. Åtminstone dem jag köper hos slakteributikerna på Saluhallen.

Maken till god och fet kyckling får man leta efter, långt ifrån de små, magra och torra stackare som snabbuppföds i fabrikerna  därhemma.

Idén till det här receptet fick jag hos en vän som bjöd på middag. Receptet hade hon i sin tur fått av en Turkisk bekant.

Med örter, tomater, paprika och citron, blir det ett väldigt gott hopkok av Medelhavets smaker. Turkisk Husmanskost helt i min smak.

Jag köpte hel kycklingklubba och skar bort benen, klubban är den del på kycklingen som har mest smak och struktur.

Men grytan blir förstås god på bitar av kycklingbröst också.

Turkisk Kyckling

250 gr Kyckling utan ben

3 msk Smör

5 cm Purjolök

1 grön Paprika

2 Tomater

1 tsk torkad Mynta

1 tsk torkad Timjan

Saften från ½ Citron

1 krm Chilipulver

Havssalt

Skär kycklingköttet i jämnstora bitar och bryn i smöret. Tillsätt kryddor och citronsaft när de fått färg.

Strimla paprikan och purjon, rör ner i kycklingen. Tärna tomaterna och blanda ner i grytan. Koka upp och låt puttra i 15 minuter.

Jag serverade Zucchinibiffar till, hade kvar lite smet sen häromdagen. Drygade ut den med extra linfrön och fiberhusk.

Turkisk 10%-ig Yoghurt med en riven Vitlöksklyfta och lite Havssalt är gott till många rätter bland den Turkiska maten.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/02/03/kyckling-med-tomat-paprika-och-mynta/trackback/

RSS feed for comments on this post.

10 kommentarerLämna en kommentar

  1. Tack för alla din fina och härliga recept 🙂 och tack för länkarna igår.

    • Tack själv, Marie-Louise. Det är kul att hitta intressant information på nätet att dela med mig av. Har alltid använt datorn som uppslagsverk, är rätt vetgirig av mig 🙂

  2. Det där såg jättegott ut 🙂

  3. aaah, det där låter som mat i min smak

    😀

    Citron, örter, vitlök, och grönt är en favoritcombo härhemma

    • Kul att mina favoriter är det i ditt kök också, Fjällmor. Enkla naturliga smaker som lyfter maten till oanade höjder. Kram från ett kyligt Alanya 🙂

  4. Det blir till att köpa hem mer Quornbitar alltså…!! 😀
    Men jag känner mig lite misstänksam mot mynta i mat…! Hade en kompis från Iran som bjöd på nån slags gryta som var kryddad med mynta och det var INTE min grej…!

    • Det är väldigt gott, om man inte överdoserar. Den här dosen känns bara lite och ger ett gott lyft till rätten. Blir säkert suveränt till quorn 🙂

      • Hmmm…! Jag är skeptisk…! Men jag får väl ta mod till mig och prova!! 😀

      • Kan berätta att jag också var misstänksam mot mynta i mat förut. Men har svängt i min åsikt 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.