Fyra nyanser av grönt
Vegetarisk LCHF, går det? Ja, om man äter ost, smör och ägg så fungerar det bra för många.
Raringens LCHF är en matblogg med goda, vegetariska rätter. Där finns ett stort arkiv med mängder av läckra recept.
Jag tycker väldigt mycket om grönt, så därför försöker jag hitta på rätter som även passar in i mitt lågkolhydratliv.
Du kan hitta mina recept under #1.5 Vegetariskt. På #1.4 Gröna saker finns mängder av gröna tillbehör som jag använt till kött och fiskrätter.
Många av rätterna går att göra helvegetariska genom att byta ut proteinkällan mot till exempel Quorn.
En del verkar tro att vi som valt att dra ner på kolhydraterna, automatiskt utesluter allt grönt. Men jag tror att jag med den här bloggen lyckats rätt bra med att bevisa motsatsen.
Nu är det högsäsong för många läckra gröna saker på marknaderna, bland annat zucchini och avocado.
Här kommer en Amerikansk länk om allt det hälsosamma som finns i en Avocado. Vi äter den goda frukten varje dag, de är nästan krämiga som smör när de fått mogna på träden.
Zucchini eller Kabak som den heter här, ingår mycket i den Turkiska maten. Stekta skivor serveras ofta på Meze-bufféer som tillbehör till alla goda ostar och röror.
De här biffarna har jag ätit på flera restauranger här i Alanya . Kombinationen med dill blir riktigt god.
Jag tillsatte halloumi, så blir proteinhalten högre, vilket ofta kan vara problemet om man äter helt vegetariskt.
En röra till på Beyaz Peynir med valnötter i, förhöjde den ännu mer.
Vegetariska Zucchinibiffar 2 port
3 dl grovriven Zucchini
1 dl grovriven Halloumi
2 Ekologiska Äggulor
1 msk Sesamfrön
2 msk finhackad Dill
Havssalt och nymald Vitpeppar
3 msk Smör till stekning
Blanda den rivna zucchinin väl med halloumi och äggulor. Rör i dill och sesamfrön, smaka av med kryddor.
Bryn smör och stek små biffar i omgångar.
Valnötscrème med Färskost
1 dl Färskost, Beyaz Peynir
1 dl Turkisk Yoghurt
1 dl hackade Valnötskärnor
1 msk Kallpressad Olivolja
Havssalt
Mosa färskosten med olivolja och lite salt. Blanda med yoghurten och rör i nötterna.
Rödkålssallad
½ liter strimlad Rödkål
5 cm strimlad Purjolök
3 msk Kallpressad Olivolja
1 msk Balsamvinäger
Sumak
Havssalt
Salta kålen och krama den med fingrarna i bunken en stund, så blir salladen saftigare.
Häll över olja, vinäger och sumak. Blanda ner purjolöksringar och låt stå en stund innan serveringen.
Sumak är ett bär som torkas och mals, den ger en god syra och används mycket här i Turkiet och i länderna runtom Mellanöstern.
Finns det något annat man kan ha i stället för sumak ?
Hej Kerstin 🙂 Ja, du kan pressa i citron istället, det ger samma typ av syra.
Hej! Letar efter portionsantal för dina recept.
Hej. Hade inte det förr när jag skrev, ofta var de för en eller två portioner. På vintrarna när vi bor i Turkiet lagar jag för två, som det här receptet. Hemma bor jag själv, då blir det ofta en portion. Sen är det ju så olika hur mycket man äter.
Sen är det ju så olika hur mycket man äter. När jag gjorde recepten för fler skrev jag ut antalet portioner och det kommer jag att göra nu när jag startat upp bloggen igen, eftersom många verkar ha svårt att se hur många det är tänkt för 🙂
Mums! Det ser jättegott ut. 🙂
Tack, Gustaf. Ja, de är så goda, det går att göra riktigt bra vegetarisk LCHF-mat också 🙂
åh vad gott det där såg ut! ska testas någon dag
Tack, Emelie. Ja, det får du göra, hoppas du tycker om dem 🙂
Tack för flera bra länktips! Zucchinibiffarna ser riktigt smarriga ut!
Välkommen till mitt kök, Vegetarisk Vardag. Roligt att du hittar lite godsaker på min blogg 🙂
[…] serverade Zucchinibiffar till, hade kvar lite smet sen häromdagen. Drygade ut den med extra linfrön och […]
Mums älskar dessa. Dina ser väldigt tunna o goda ut. Valnötssåsen till lät också suveränt. Kram.
Tack, Yasemin 🙂 De blev verkligen goda. Kram från Alanya
Jaha ja!! Då fick man lära sig nåt nytt idag med!! 😀
Tack snälla Birgitta för info!! Och tack för förskottsgratulationen!! 😀
Varsågod. Visst är det kul att lära sig mer om mat 🙂
Ja, det är det verkligen!! 😀
Ja , grönsaker är verkligen gott!! 🙂
Och nyttigt.
Fortsatt trevlig Tisdag
Hej och Välkommen hit, Jenny.
Grönsaker har sin givna plats i mitt kök, särskilt när vi är på resande fot. Ha en fin fortsättning på dagen, du med 🙂
[…] Zucchinibiffar med Valnötscrème och Rödkålssallad « Birgitta Höglund´s Mat. […]
Mmmmmm…. mumma!!! 😀
Det lät ju inte helt fel det där!!!
Men! En liten fråga: Varför använder du 2 äggulor istället för ett ägg?? Vad blir skillnaden??
Trodde nog de skulle passa dig. Två äggulor ger biffarna mer näring och de blir inte så lösa som med äggvitan i. Bra med extra proteiner från äggen så här i en vegetarisk rätt 🙂
Hmm…! Men sitter inte proteinet i äggvitan?? Vitaminer, fett och sånt sitter ju i gulan – det vet jag ju.
Men jag har faktiskt tänkt göra maränger till min födelsedag om en vecka, så då passar det ju bra att få några vitor över!! 😀 Jag ska testa!!
Tack för ditt svar!! 😀
Bra fråga, hade inte siffrorna i huvudet, men nu fick jag ta reda på det.
Finns många sätt att ta vara på vitorna också, jag brukar ha dem i pannkakor, till panering eller bröd, om man inte vill baka maränger. Grattis i förskott 😉
Här ett klipp från Fineli livsmedelsdatabas:
Energifördelning Äggula
Makrokomponenter per 100 gr
energi, beräknad 1192 (285) kJ (kcal)
kolhydrater, digererbara 0.2 g
fett, totalt 25.0 g
protein, totalt 15.5 g
Makrokomponenter Äggvita
energi, beräknad 177 (42) kJ (kcal)
kolhydrater, digererbara 0.4 g
fett, totalt 0.1 g
protein, totalt 9.8 g
Yummie!
Grönt är skönt!
😀
Det är det verkligen, vad vore livet utan allt det sköna, gröna 🙂