Hamburgare Lowcarb med Tursu, Mjölksyrade Grönsaker

Snabbmat till middag på 10 minuter

Hamburgare på nymald kalvfärs blir det ofta till middag i vinter. Med en hög av goda Tursu, mjölksyrade grönsaker till.

Det är en inläggning som jag börjat uppskatta mer och mer. För några år sen tyckte jag de var för syrliga och salta. Var ju bara van vid Svensk inlagd gurka, med mängder av socker i.

Mjölksyrning av grönsaker är väldigt vanligt här i Turkiet och äts mycket på vinterhalvåret. Precis som det var i Sverige förr, innan frysarna kom.

Nu är det väl inte så många som håller på med mjölksyrning därhemma längre, men de goda grönsakerna finns att köpa på Hälsokosten eller i Invandrarbutiker.

Mjölksyrade Grönsaker, Tursu

Här på Fetbobba’s Forum, hittade jag ett enkelt recept på Surkål om Du vill testa att syra grönsaker själv.

Några smörstekta skivor Aubergine och ett Ekologiskt Ägg är gott till istället för bröd och pommes frites.

Avocado, Tomat, Majonnäs blandat med lite Ketchup, så är en riktigt god och snabblagad middag komplett.

Här kan Du läsa om McKostdoktorns lågkolhydratvariant av Hamburgare. Betydligt hälsosammare än McDonald’s.

Äkta Hamburgare

250 gr Nötfärs

2 msk Smör

Havssalt och Nymald Vitpeppar

Forma två biffar, platta till dem ordentligt. Stek två minuter per sida i brynt smör, krydda med salt och peppar. Dra från värmen och låt eftersteka några minuter.

Ja, och så en skiva ost som får smälta ner över hamburgaren efter vändningen, eftersom ostburgare är så gott.

Jag köper Pinar’s färdigskivade Cheddar, det är den bästa vardagsosten jag fått tag på här i Alanya. Mycket god med bara smör på till kaffet också.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/29/hamburgare-lowcarb-med-tursu-mjolksyrade-gronsaker/trackback/

RSS feed for comments on this post.

9 kommentarerLämna en kommentar

  1. Ja, jag får kolla!! Tack för tipset!! 😀

  2. Jag vill inte skryta va…. Jo det vill jag förresten!!! 😉 Min man och mina svärföräldrar gör surkål och mjölksyrad västeråsgurka varje år!!! På egenodlade råvaror förstås!! Det är till att ha gift in sig i rätt familj!! 😀
    Men jag protesterar lite mot smakbeskrivningen, Birgitta!! Det är mer syrlig smak än sur faktiskt!! Åtminstone på det mjölksyrade man gör själv – de turkiska har jag aldrig smakat så det vet jag inget om!!

    • Vad bra att du har såna släktingar 🙂
      Kan nog vara lite skillnad i smak på de olika ländernas inläggningar, här uppfattar jag smaken som lite sur och lite salt i alla fall.

      • Ja, och då är det så!! 😀 Jag har som sagt aldrig smakat de Turkiska inlagda grönsakerna! 😀

      • Du får köpa en burk på en Invandrarbutik. Coop har också mycket utländsk mat numer, de kanske finns där också 🙂

  3. Surt och salt. Hm! Ska samla mig för att prova någon gång!

    Trevlig fortsatt helg 🙂
    kram

    • Jag var lika tveksam som du från början. Men nu är det riktigt gott. Smaksinnet blir annorlunda med åren… Kram och ha det så bra, majonnäsen såg riktigt god ut hos dig 😉

  4. Jag har också börjat göra ”hemburgare” på enbart nötfärs, salt och peppar. Bindemedel behövs inte, det blir godare så.

    Mjölksyrat, vad smakar det som? Inte pickles väl? Är det lite surt eller bara syrligt?

    • Visst blir de riktigt goda 🙂 Hade alltid i ägg förr, men det behövs ju inte. Bra färs smakar så gott i sig självt.
      Smaken på Tursu är nog mest sur och lite salt, svårbeskrivbart. Men väldigt gott ihop med hamburgaren 🙂


Lämna ett svar till Birgitta Höglund's Mat Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: