Stekt Sill med snabbgjord Ratatouille

Stekt Sill med Grönsaksröra

Jag har varit lite tveksam till att steka fisk i våra små lägenhetskök tidigare, men den här gången är vi lyckligt lottade och har spisfläkt.

Något som är rätt ovanligt i hotellköken här i Turkiet. Köket är ju också en del av vardagsrummet, så alltför doftrika livsmedel är inte så roligt att laga.

Har minnet kvar av tidigare års stekt färsk makrill och haj, de båda fiskarna kan ha en väldigt genomträngande doft.

Men nu har vi alltså fin lägenhet och fläkt med rejält drag i, så fisklukten hinner inte sätta sig i möbler och kläder.

Jag hade kvar några filéer av den frysta Medelhavssillen från HacIince. Här ser Du det förra receptet på Sill med Spenatstuvning.

En tomatbaserad sås är kanske inte det första man tänker på till sill. Men likväl som sardiner och makrill trivs i tomatsmak, så var det detsamma med sillfiléerna.

Den här gången fick det bli en smakrik, snabb Ratatouille med champignoner och fårost till.

Titta in på Martin Ingvar’s Hjärnkoll. Där skriver han och Gunilla Eldh om vad som är bra mat för hjärnan.

Mat som inte höjer blodsockret alltför mycket, får hjärnan att fungera bättre och hela kroppen att må gott.

Missa inte att titta på kortfilmen Från Noll Koll till Hjärnkoll, som visar vad som händer om man börjar dagen med fel frukost. Och vad som är bra att äta istället.

Några kärnfulla textrader i filmen är Fett är fint och Ägget har allt.

Jag har skickat in några recept till sidan, som Martin tycker är bra exempel på Hjärnkollmat.

Svampratatouille

6 st Champignoner

½ gul Lök

1 Vitlöksklyfta

2 dl tärnad Aubergine

1 stor Tomat

50 gr Smör

1 tsk Balsamvinäger

Havssalt och nymald Vitpeppar

50 gr Fårost

Skär svampen i bitar, fräs gyllenbruna tillsammans med aubergine i smör. Krydda och häll över vinägern som får koka in.

Rör ner den finhackade löken och låt svettas en stund. Blanda så i tomaten, skuren i mindre bitar.

Låt koka ihop några minuter och smula över fårosten som får smälta ner lite i pannan.

Servera med stekta sillfiléer och en grön Bladsallad med Olivolja och Balsamvinäger över.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/28/stekt-sill-med-snabbgjord-ratatouille/trackback/

RSS feed for comments on this post.

8 kommentarerLämna en kommentar

  1. Har för mig jag har något sjukt gott recept på en tomat, citron och kaprisröra till medelhavsströmming någonstans. Tyvärr tål mannen i huset inte fisk så jag får avstå när han är hemma och då blir det inte så ofta.

    • Det lät väldigt gott, Elin. Tack för tipset, kanske dyker upp här framöver 🙂
      Vad synd han inte tål fisk, det är ju så gott och nyttigt.

  2. Fisklukt är nog bland det värsta jag vet!! Jag förstår inte att man kan äta nåt som luktar så avskräckande!! Men det är jag det…!
    Ratatouillen däremot låter ju jättesmaskig! Den ska jag absolut prova!! 😀

    • Det är konstigt, för det är bara lukten som är illa ibland, smaken brukar vara god.
      Men grönsaker luktar nästan alltid gott, ja inte selleri och kokt kål förstås 🙂

      • Håller med – det luktar inget vidare!! Och visst kan det vara så att nåt som inte luktar gott ändå kan vara det! Och tvärt om!! 😀

      • Ja, ibland kan luktsinnet luras lite 🙂

  3. Tack för länktips!
    Ska genast kollas in om där finns någon kalasmat!

    (måste ju fira idag när jag har nått minus 30 kg!)

    Kramar från varmt blåsiga fjäll!

    😀

    • Stort GRATTIS, vad duktig du varit 🙂
      Kram från ett ljummet, regnigt Alanya med snö på fjällen runtom.


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: