Broccolisoppa

Mättande sopplunch

Broccolisoppa är en mycket god, mättande och näringsrik soppa. Ja, i alla fall om man kokar den på mitt sätt.

Med hemlagad kycklingbuljong, smör, grädde och rejält med broccoli.

Många kokar tyvärr sina soppor på buljongtärning och tror det blir en nyttig rätt.

Men de flesta tärningar innehåller mest glutamat och transfetter, för att de ska hålla sig länge på butikshyllan.

Idag finns det betydligt fler Ekologiska varianter av buljong, om Du inte vill koka egen. Här finns annars recept på min Hemkokta Fond.

Den är gjord på vilt, men byt bara ut det mot en kyckling eller höna, så får Du en god hönsbuljong. Ska laga upp ett recept på det också framöver.

Jag kokade ofta stora satser soppa när jag jobbade på restaurang. Precis som med en sås, blir det mer smak om de får stå och puttra länge.

Det kommer att bli en del soppor i mitt kök under vintern, det är så enkelt och gott att värma sig med efter en långpromenad.

Passar nog bra hemma i snöyran också. Koka en stor sats, så är det bara att ta fram och värma efter en tur i skidspåret.

Broccolisoppa med Salamistrimlor och Ägg

250 gr förvälld Broccoli

3 msk Smör

½ gul Lök

1 Vitlöksklyfta

1 dl Kycklingfond eller 1 msk Ekologiskt Buljongpulver

2 dl Grädde

1 dl Vatten

Havssalt och nymald Vitpeppar

1 kokt Ekologiskt Ägg

Skär broccolin i små bitar, hacka lök och vitlök fint. Fräs grönsakerna några minuter i smöret, krydda med salt och peppar.

Häll över buljong, grädde och vatten. Koka upp och låt puttra i 30 minuter. Mixa soppan med stavmixer direkt i kastrullen.

Jag hade med en bit Pepparsalami hemifrån, skar tunna strimlor av den och rostade i het stekpanna.

En liten bit Fårost utrört med Turkisk Yoghurt och en kokt Ägghalva gjorde soppan mer matig.

Som dessert efter soppan blev det lite mer ost, nu Beyaz Peynir, färskost på komjölk.

Med Honung i vaxkaka, Mandlar och Valnötter blir det en suverän blandning av sött och salt. För jag njuter lite honung ibland, med glädje.

En annan njutning som börjat ta en del plats i mitt liv igen, är att kunna ta mig uppför berg.

Tänk att kunna gå högt upp och få se allt lite från ovan. Även en mulen dag blir vacker på det viset.

Under många år ha det varit väldigt besvärligt att gå i trappor och branta backar, det har förvärrat smärtan i bäcken, ben och rygg.

Men nu har jag lyckats träna upp mig så pass, så jag klarar att ta mig upp för de vindlande gränderna och trapporna i Gamla stan här i Alanya.

Vilket framsteg att se att det genom bra mat och idog träning, går att bli bättre även i en kronisk smärtsjukdom som Fibromyalgi och stärka musklerna kring en utsliten rygg.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/27/broccolisoppa/trackback/

RSS feed for comments on this post.

16 kommentarerLämna en kommentar

  1. Oj oj så härligt, förstår att du njuter av den utsikten! Strongt av dig att ha kämpat så att du kan komma dit upp.

    Jag ser fram emot dina sopprecept, jag tänker nästan aldrig på att laga soppa, får alltid för mig att jag inte ska bli mätt. Men nu med lchf kan jag tänka om!

    Ha det fortsatt gott i solen. Här är det också sol i dag, jag har njutit ute, men det är 10 grader kallt.

    • Det är lite skillnad mot första gången jag var här för 8 år sen. Med stelkorsett och kryckor var reviret ganska snävt…
      Nu går jag dit jag vill, nästan 🙂
      Med rätt tillbehör kan en soppa bli riktigt matig. Vilken skillnad mot Varma Koppen. Inte minst i smaken.
      Vi fortsätter att njuta av solen på varsitt håll, i maj får vi njuta av samma, ligger i hårdträning inför det 😉

  2. Jag brukar också koka och njuta av Broccolisoppa!! Det är både mumsigt och mättande!!
    Basilika och broccoli går väldigt bra ihop, det kan du prova att krydda med om du inte redan gjort det!!

    Tack för de fina bilderna också!! 😀

  3. Broccoli är väldigt gott. Jag gör soppan utan att mixa broccolin, gillar ”tugget”. Fast jag skulle vilja koka en egen grönsaksfond som blir mustig. Tycker det är svårt att få bra smak på den.

    Ha det härligt där borta!

    • Håller med, broccolisoppa med tugg kvar i är också riktigt gott. Jag mixar inte min soppa helt slät, det känns bättre med nåt att bita i. Helt vegetarisk grönsaksfond har jag kokat nån gång. Med morot, lök, purjo som jag steker i smör och lite tomatpuré. Sen täcker med vatten och i med rejält med persiljekvistar, vitpepparkorn och lagerblad. En skvätt soya och lite citron förhöjer också smaken.
      Får koka ett par timmar så blir den kraftigare i smaken. Men det blir ju inte samma djup och näring som i en med ben, tyvärr.
      Tack, vi njuter för fullt, solen skiner igen 🙂 Krya på dig-kram.

      • Att bryna i smör, det har jag – inte. Ok, gör nytt försök vid tillfälle.

        Är bättre nu, tack 🙂
        Kram

      • Det lockar fram en hel del mer smak, så jag tror du kommer bli mer nöjd med buljongen då.
        Skönt att du mår bättre, är aldrig kul att vara krasslig.
        Kram från ett regntungt Alanya

  4. Vad härligt att du känner dig bättre i kroppen 🙂 det är ju underbart.
    Att kunna uppleva det man själv vill utan att begränsas av värk är så mycket värt. Grattis.

    • Tack, Marie-Louise. Ja det är verkligen härligt att det går att bli bättre. Fick höra i samband med min Fibromyalgidiagnos att jag inte skulle kunna träna mig bättre, utan att jag skulle få lära mig leva med smärtan. Men det var fint att de hade fel 🙂

  5. Hej. Jag gillar din härliga blogg! Skulle bli så glad om du hade velat dela med dig av en god sparrissoppa! 😀 Kram, Emma

  6. Brokkoli er en super grønnsak!! Jeg tror jeg aldri har laget en ren brokkolisuppe men hatt den sammen med blomkål. Supper er supert og godt!!!

    • Då får du ta och prova det nu, det blir ännu godare än om man har blomkål i 🙂

  7. Broccoli!
    Var favoritgrönsak året om!

    Broccolisoppa är verkligen underbart gott. Jag kokade renbuljong idagarna… hmm… kanske dags för kyckling nu..?

    Kram på dig!

    • Den är verkligen en användbar grönsak. Vad gott det låter med renbuljong då, där kan vi prata om mat med mycket näring 🙂
      Kramar från Turkiet


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: