Annorlunda Kålstuvning
Rödkål förknippar väl de flesta med Julmat, men den färgglada kålen går fint att använda resten av året också.
I det här fallet blev det en mycket snabblagad stuvning, som passade bra till stekt fisk.
Snabbmat behöver inte vara färdiglagad micromat, den här rätten var klar på en kvart.
Olika sorters kål är ett nyttigt alternativ till potatis, för dem som vill hålla sitt blodsocker på en jämn nivå.
Rödkålen är bland de bästa ur kålfamiljen, då den dessutom har mängder av nyttiga antioxidanter, tack vare den mörka färgen.
Läs mer om dess nyttighet, här på Feel good, Feel well, f.d Molly’s Hälsoblogg. Hon skriver mycket intressanta inlägg om hälsosam mat.
Jag köpte ett riktigt fint, purpurrött rödkålshuvud på Fredagsmarknaden, det är högsäsong för kål här i Alanya.
På Metro i söndags blev det en rejäl laxkotlett, så det blev att hitta på en bra kombination med dessa båda godsaker.
Jag har aldrig stuvat rödkål tidigare, bara gjort Julrödkål, men resultatet blev förvånansvärt gott.
Med lite syra från granatäppelvinäger och en skvätt grädde, blev det en läcker, lila stuvning, som fick mycket smak av dill.
Så tycker Du om Dillstuvad Potatis, men numera äter LCHF, så har jag här hittat på ett bra alternativ.
Dillstuvad Rödkål
½ liter strimlad Rödkål
3 msk Smör
1 dl Grädde
1 msk Granatäppelvinäger
1 tsk Ekologiskt Buljongpulver
Havssalt och nymald Vitpeppar
2 msk finhackad Dill
Stek den strimlade rödkålen några minuter i smöret, utan att få färg. Krydda och häll på vinägern, låt koka in en liten stund.
Häll på grädde och buljongpulver, koka upp och låt puttra i fem minuter. Rör ner den hackade dillen strax innan serveringen.
Jag serverade stuvningen med några skivor välmogen Avocado, Citron och en klick Smör till den stekta Laxen.
Har Du inte den goda granatäppelvinägern i Ditt kök ännu, så går det fint med Balsamvinäger eller Äppelcidervinäger också.
Dette ser utrolig godt ut Birgitta!! Vi er ikke så glad i rødkål men skal teste med hvitkål 😀 Elsker stuet kål!! Dill er jo helt fantastisk på smak!
Tack, Janicke 🙂 Dill passar till väldigt mycket har jag märkt, här i Turkiet används den flitigt som smaksättning. Bland annat i Cacik, som är Turkiet’s svar på Tzatziki.
Jeg har faktisk brukt dill mye i Tzatziki for å forandre litt. Tror jeg hadde spist mye Cacik om jeg hadde vært i Tyrkia 😀
Visst är det gott 🙂
Låter smaskens!! Men jag har jordkällaren full av vitkål, så det blir till att använda den istället för rödkål, för det odlar vi inte själva! (Eller vi och vi… MAKEN är den som odlar!! Jag bara äter av det!! 😀 )
Det blir nog säkert lika gott på vitkål. Vad fint att ha en odlande make 😉
Japp!! Det gäller att välja karl med omsorg!! 😉
Precis, ett av livets viktigaste beslut 🙂
Låter spännande. När jag läste rubriken trodde jag att du kanske använt dillfrö…
Det var en bra idé, får testa det framöver. Köper stora knippen färsk dill här, så det blir till att hitta på lite olika saker av den 🙂
Vad gott och inbjudande det här ser ut. är det druvans vinäger du använder? jag har en flaska av den i kylen som jag inte riktigt har fått användnign för. ska nog gör denna rätt. du får ha en fortsatt bra vecka!
Tack Molly. Det är Kemal Kükrer Nar Eksisi, granatäppelvinäger av bästa sort som jag köper här i Turkiet.
Tack för all intressant information som går att hitta hos dig, du är som ett väldigt bra uppslagsverk 🙂