Chicken Bombay

Kycklinggryta med Indiska smaker

Fredagens tur till Grönsaksmarknaden resulterade i en riktigt smakrik kycklinggryta.

Chicken Bombay är en rätt som serveras på en hel del restauranger här i Alanya, men jag har inte lagat den själv förut.

Eftersom vi handlat vilda Alanyabananer, vitlök och paprika, fick de bli del av en krämig kycklinggryta med mycket smak av chili och curry.

Kycklinglåret, eller lårfilé som den kallas därhemma, har ett riktigt gott kött, som passar bra i grytor.

De ger mer smak och karaktär än ett vanligt kycklingbröst men kräver inte längre stektid.

Som tillbehör till grytan köpte jag fin, späd bladsallad. Upptäckte när jag kom hem, att det var ett helt knippe små plantor avsedda för utplantering.

Så det blev bara lite sallad till maten, resten ska jag plantera på balkongen, så har vi bladsallad hela våren.

Chicken Bombay

250 gr benfritt Kycklinglår

1 grön Paprika

1 Banan

1 dl strimlad Purjolök

2 Vitlöksklyftor

3 msk Smör

1 tsk Curry

Chiliflingor

Havssalt

1 tsk Ekologiskt Buljongpulver

1 dl Grädde

Skär kycklingen i mindre bitar. Skiva vitlök, paprika och purjo.

Bryn smöret ordentligt, häll i kycklingbitarna och bryn dem väl runtom. Rör i grönsaker och kryddor, låt fräsa några minuter.

Skär bananerna i bitar och blanda försiktigt ner i grytan. Häll på grädde och buljongpulver. Koka upp och låt puttra några minuter.

Servera grytan med gröna Salladsblad, Persilja, Cocktailtomater och Granatäppelkärnor. Ringla kallpressad Olivolja och Granatäppelvinäger över salladen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/22/chicken-bombay/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Kul att du tycker det är värt att testa!! Ska göra det nästa gång det vankas paj i det Sjögrenska köket!! 😀

  2. Ja, gör det!! Smaken är inte nåt problem att få till, men strukturen är en utmaning!!

    • Blir nåt att fundera över 🙂

      • Ja, verkligen!! Ägg gör konsistensen lite bättre, men det ”räcker” liksom inte riktigt…! Funderar ibland på att prova med finriven morot i, för att med ”morotstrådarna”s hjälp få det att hålla ihop bättre, men jag är rädd att konsistensen blir seg…!
        Ja, det är ju bara att prova så får man ju veta!! 😀 Annars får vi väl helt enkelt klura vidare!!

      • Morotstricket kan nog vara bra att testa 😉 Borde bli mjuka av gräddningen.

  3. Tack för länkarna!!
    Ja, det var nog den pajen jag var ut och for efter, men som du säger så är den ju inte LCHF. Men jag hittade på en egen som blev riktigt bra!! Ska experimentera lite till med LCHF-pajdegar, för jag bara ÄLSKAR pajer!!! 😀

    Pizzareceptet kommer jag ihåg att jag har läst förut, men kålrabbi är ingen höjdare tycker jag…! Jag har visserligen bara ätit det en gång, så jag borde kanske ge det en chans till…!

    • Varsågod 🙂
      För mig är det huvudsaken att det är glutenfritt, det fungerade bra med teffmjölet. Men du får gärna dela med dig av nya pajidéer. Malda nötter och riven ost kan nog bli bra istället för mjöl.
      Får testa mer när jag kommer hem till riktig ugn.
      Kålrabbin blir riktigt god att smörsteka, men det funkar ju fint med zucchini eller aubergine också 🙂

      • Till min pajdeg häromsistens så tog jag 1/3 mandelmjöl, 1/3 pofibrer, 1/3 mixat fibrex, lite fiberhusk + smör och en nypa salt. Det blev gott, men höll inte ihop så där jättebra när man skar den färdiga pajen. Skulle nog behövt lite ägg i degen, men då jag bara gjorde en liten portionspaj så struntade jag i det!
        Kan tänka mig att man kan göra nån slags pizzabotten också med ovanstående ingredienser + vatten och lite bakpulver kanske, men det får jag testa en annan gång!! 😀

      • Tack för bra tips 🙂 Ska jobba fram nåt eget så småningom, med lite kolhydrater, mycket smak och struktur.

  4. Tack för kommentaren på min blogg och för länken här!! De snacksen har jag också provat, men de jag gjorde igår vart bättre!! 😀
    Nu ska jag leta efter ett recept på LCHF-pajskal här på din blogg – jag har för mig att jag sett det nånstans!! Tänkte att det skulle bli svamp- och lökpaj i det Sjögrenska köket ikväll!! 😀

  5. Det här lät som något i min smak. Låter lite indiskt med curry, mums. Så kul att se alla turkiska gamla män på bilderna. 🙂 Känns nästan som om jag besöker turkiet. 🙂

    • Roligt att du tyckte om min Indisk-Turkiska gryta, Yasemin 🙂
      Det används ju en hel del curry här med, finns att köpa överallt. Lite mer aromatisk än den vi har hemma.

      De är så vackra, både de äldre männen och kvinnorna. Vilka livsöden man kan ana i deras fårade ansikten.
      Ett hårt liv, men också mycket lyckligt, tror jag. När man ser respekten som de äldre behandlas med här, blir jag alldeles varm i hjärtat.

  6. Åh vad gott det låter (med Quorn då för min del)! Jag kan sakna bananer ibland, nu när jag inte äter några! Men vad är det för speciellt med Alanyabananer jämfört med ”vanliga” bananer??

    • Blir nog alldeles utmärkt med quorn, grytbitarna är goda tycker jag.
      Gammaldags Alanyabananer är den ursprungliga sorten inte förädlade. Vilda kallas de av ortsborna.
      De är inte alls så söta som vanliga bananer, måste alltså vara mindre kolhydrater i. Kanske som matbananer?
      I mat använder jag frukt, men inte som mellanmål längre 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: