Lunch på Sultan Pide och Fredagsmarknad

Kebablunch

På fredagarna brukar vi gå på marknad inne i Alanya och samtidigt äta en god lunch ute.

Lågkolhydratmat går alldeles utmärkt att få på restaurang, vi ber bara att de ska hoppa över ris, pommes frites och bröd.

På Sultan Pide, mellan Fredagsmarknaden och 25-metersgatan,  får vi istället extra mycket kött och grönsaker till vår mat.

Rivna Morötter, Lök med Sumak, Rädisor, grillad Paprika, Tomat och de obligatoriska gröna kvistarna. Det är gott till den saftiga kycklingkebaben, som bara är kryddad med salt och chili.

Till det tar vi en Ayran och så får vi ett fat med vitlöksyoghurt. Så Kebabtallrik kan vara ett riktigt bra lunchalternativ.

Efter det tar vi en shoppingrunda bland stånden på marknaden, det är så roligt att se alla odlare som sitter och säljer sina varor.

Det är också en social sammankomst, när byborna åker ner till stan och träffar vänner och bekanta.

De flesta blir väldigt glada åt att se två Yabanci, utlänningar, som uppskattar Turkiet’s matkultur.

Jag har inte lärt mig mycket av det svåra Turkiska språket på de här åren, men köpa grönt det klarar jag.

Vi får många leenden när vi kommer med alla påsar med ägg och grönt. Det känns fint att få vara en del av den Turkiska vardagen, istället för att handla allt på varuhusen.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/15/lunch-pa-sultan-pide-och-fredagsmarknad/trackback/

RSS feed for comments on this post.

23 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag ser fram mot en ”matresa” med dig när du hittat konceptet, bara det inte blir för mycket vinprovningar, det finns nog av ändå. Tultar på i snön, lagar husmanskost åt maken men försöker själv dra in på kolhydraterna och äta mera sunt och fett nu, får ta det lite långsamt. Man blir i alla fall glad av din blogg. Tack!

    • Tack Eva, vad roligt att redan hittat presumtiva kunder 😉 Nej, vin får andra syssla med, jag kör hellre vattenprovning. Det finns så väldigt många olika sorters vatten har jag märkt på resorna och de är ju dessutom helt kolhydratfria.
      Lycka till på din väg och skynda långsamt, en omställning tar alltid tid 🙂

  2. Vilken grej! 😀

    • Alltså ”Matresor med Birgitta”!

      • Det slog mig efter din kommentar. Det finns ju så mycket specialresor. Blommor, golf, vin och hälsoresor. Då kan man ju ta marknads och butiksvandringar med matlagning också 🙂
        Får bli nåt när jag blir riktig pensionär…

  3. Jag vill inte längre åka dit med min sambo! Jag vill åka dit med DIG! Åh, vad du kan,vet och gör!
    Nu är det faktiskt snart hög tid att vi flyttar ihop och reser ihop! Japp! Och sedan lagar du maten och jag äter upp allt på tallriken och är duktig flicka!!

    • Vi skulle kunna dela, jag lagar lunch och du middag. Du har så mycket mat som jag gillar inne på Alma Mater-bloggen.

      Kanske kan vara en affärsidé för framtiden, med shoppingturer till marknader och matlagning i lilla lägenhetsköket. Med bara få, utvalda deltagare. Matresor med Birgitta 😉

  4. WOW!!

    Vad gott allt såg ut. Både kebabtallriken och alla grönsakerna!! Tänk om det fanns något liknande i Stockholmstrakten! Hötorgshallarna i all ära men…..

    • Hej Krister och Välkommen till mitt kök. Vi fr hjälpas åt att handla av småodlarna, så kanske det blir ett bättre utbud även därhemma.
      Jag som bor i Östersund skulle hemskt gärna ha några av de fina saluhallar ni har i Stockholm på närmare håll 🙂
      Vi hade en bra saluhall på 80-talet, men som så många andra fina lokaler är den nu förvandlad till en pub…

  5. Kebabtallriken ser jättegod ut. Vilket fint utbud av frukt och grönsaker de har på marknaden. Men jag måste säga att fotot på jordgubbarna med tazetterna liggande ovanpå väckte riktiga vårkänslor. Så skönt att din väska kom fram till slut. Ha det så bra.

    • Hej och Tack, Ingmarie. Ja, det kändes fint att få alla personliga ägodelar tillbaka 🙂
      Tazetter är ju rätt namn, ska ändra i bildtexten, jag skrev narcisser.
      Bra att jag har uppmärksamma läsare 🙂

  6. Fantastiskt färgrikt.Jag längtar till torgförsäljningen kommer tillbaka till våren her
    i kalla Norden.

    Må bäst.
    Elin U

    • Det är bra om vi blir fler och fler som handlar av lokala odlare. De lägger ner ett väldigt jobb och behöver allt stöd de kan få. Jag vill verkligen hjälpa till att sprida hur fina produkter de har, genom mina recept och genom att skriva var jag handlar, både här och hemma 🙂

  7. Oj oj, nu blev jag svårt jordgubbssugen må du tro 🙂

    Men jag har svårt att tro att dom toppar dom goda jordgubbarna från Rödön som jag köpte i somras – vilken doft och smak, helt otroligt goda!

    Det är jättebra att ni handlar från bönderna själva, då gör man en direkt insats för den lokala ekonomin. Och med ett sånt utbud så är ju valet inte så svårt alls 🙂

    Tack för vackra bilder!

    • Tack själv, Veronica 🙂
      De ligger inte långt efter i smak faktiskt. Vintergubbarna här nere får också sin beskärda del av kyligt klimat med mycket sol, precis som på Rödön. En härlig arom har de, stor skillnad från växthusodlade importgubbar som vi brukar få i Sverige på vintern.
      Vi försöker på vårt lilla sätt att stötta småbönderna, i gengäld får vi de mest fantastiska råvaror, som inte finns på affärerna.

  8. vilka bilder…

    vilken mat…

  9. Hej Birgitta.

    Så härligt att få vara med er i det kära Alanya.
    Speciellt i dessa snötyngda, långa, tråkiga dagar då man endast kan tulta omkring som en jättebebis eller Bambi på hal is.

    Tänk jag har inget minne av att det då kallades 25 meters gatan,vet du hur det är med det?

    Marknadens utbud är alltid så härligt, och färgrikt på alla sätt och vis.Det är självklart att ni ska handla det mesta där.

    Fast jag undrar om ni sprider gracerna mellan försäljarna eller om ni går till samma var gång?
    Jag skulle få så dåligt samvete för dem jag inte handlade av.

    Vid ett tillfälle i Alanya, så stod det en man från bergen vid mitt hotell, och han hade frukt med sig till försäljning.
    Det blev så lyckat att han kom tillbaka var dag, då med frukten lagd i en kärra, på det viset fick han ett litet fruktstånd,som blev till stor glädje för oss som bodde där.
    Naturligtvis fortsatte vi alla att handla av honom.

    Den kycklingkebaben gick inte av för hackor precis, delade ni på den eller fick ni så stora portioner?

    Själv har jag fuskat idag, med att äta ett ”orent” Isterband. Jag blev så sugen på det.
    Jag mosade den, och stekte den med gul tärnad Parika och Tomat. Till det blev det stekt pumpa, gurka och bladpersilja och en klick Turkisk Yougurt.
    Jag har hittat Granatäppelmelass, att späda till dryck. Det släcker törsten väldigt bra.
    Gott blev det tillsammans med det syrliga Isterbandet.

    Ha det fortsatt skönt i det vackra Turkiet!

    Tänk att få äta färska jordgubbar nu, och ha dessa vackra blommor på bordet. LYCKA.

    • Hej Kia och tack för din vänliga kommentar. Det är så kul att förmedla bilderna på alla härliga råvaror och allt vackert jag ser via bloggen, till er där hemma. Förstår att det är kämpigt med snön, vi är lyckligt lottade som kan fly undan snön, halkan och kylan.

      Vet ej om gatan hette något annat förr, den heter Yirmibes yol på Turkiska, vilket betyder just 25metersgatan.

      Köper ibland av samma försäljare, men försöker vara lite rättvis med att handla av olika. Men nästan jämt blir det av dem som sitter på gatan, utan bord och egen våg. De får gå till någon granne och väga. De har det nog sämst ställt och är i störst behov av våra små slantar. Det kostar ju nästan inget att handla grönsaker här.

      Har också haft såna ambulerande försäljare där vi bott, mycket bekvämt 🙂

      Kebabtallriken är per person, så vi blev ordentligt mätta.

      Isterband går inte heller av för hackor och med dina tillbehör låter det riktigt bra.
      Granatäppelmelass, det måste vara som Pekmez. Har faktiskt inte sett sån här, men vi är stora användare av granatäppelvinäger på salladen.

      Jordgubbarna var delikata 🙂

  10. Underbara bilder o man inte annat än bli grööön av avund… 😀

    Gissa om jag längtar dit…

    Kram

    • Tack, Dubbelörnen. Glad att jag kan förmedla lite semesterkänsla via bilderna 🙂

  11. Vilket härligt jordgubbsbord! Men inte är de lika goda som de svenska?! Hälsa! Kram

    • Jo, de är faktiskt inte alls långt ifrån. Massor med smak och sötma av solen, nästan som Jämtgubbarna. Hälsa du med. Kram Moster och L


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: