Smörstekt Fisk på Medelhavsvis

Fin fisksäsomg

Vintern är en bra tid att köpa färsk fisk här i Alanya. Det lite kyliga vädret gör att den håller sig betydligt bättre i fiskdiskarna och på väg hem från butiken.

Medelhavskosten består ju en hel del av fisk och grönsaker. Men det som många glömmer, är den stora mängden ost och smör som också äts med förtjusning i Medelhavsländerna.

Här i Turkiet är det mest helfeta färskostar av framförallt komjölk, yoghurt och smör som trängs på hyllorna. Lightprodukterna tar en försvinnande liten del av utbudet.

Vanligt margarin säljs förstås som överallt, till ett väldigt billigt pris, tyvärr ser man numer Becel också. Men maken till utbud av olika sorters smör har jag aldrig sett i något annat land.

Syrningen av smöret är också så god, särskilt hos vår favorit Pinar, att vi ofta äter det helt osaltat. En bit som sakta får smälta ner tillsammans med varmrätten smakar himmelskt.

Jag har skrivit mycket om den här typen av mat på våra resor, i marginalen finns flera olika kategorier med mängder av recept på lågkolhydratmat på Medelhavsvis.

En kombination  som blivit mer och mer populär, senast i raden av kokböcker är LCHF för tjejer – Supermaten på Medelhavsvis av Cathrine Schück och L-E Litsfeldt.

Här kan Du läsa en riktigt bra recension av den på Matfrisk Blogg.

Fisk blir väldigt läcker om den får stekas i smör, det kan både gamla husmödrar och trendiga kockar skriva under på.

Vi köpte två hela Cipura på 400 gram styck i orensad vikt för 50 kronor. Sen tar fiskhandlaren hand om rensningen medan man väntar.

Sparus Aurata, på Svenska Guldbrax, är en mycket god fisk, med ett fast, smakrikt kött. Då passar det bra med lite extra sting i tillbehören.

Jag gjorde en varm Paprikasallad och Fårostfyllda Champignoner och kompletterade med Smör au Naturel, svarta Oliver och Örter. Något som passar bra även till lax eller annan fet fisk.

Varm Paprikasallad

1 röd Spetspaprika

1 grön Turkisk Spetspaprika

2 msk Smör

1 msk Kallpressad Olivolja

½ pressad Citron

Havssalt

Skiva paprikan fint och stek mjuk i smör. Salta och pressa över citronsaft. Ta från värmen och tillsätt olivoljan. Servera varm eller ljummen.

Fårostfyllda Champignoner

6 stora Champignoner

6 centimeterstora kuber Fårost

1 msk Smör

Havssalt och nymald Vitpeppar

Bryt fötterna av svampen. Stek dem lätt i smöret på båda sidor, krydda med salt och peppar.

Lägg fårost i hålen och låt den smälta ner en minut på full effekt i micro. Eller ännu hellre, gratinera en stund på 250° i vanlig ugn, tills osten fått lite färg.

Smörstekt Medelhavsfisk

2 hela Portionsfiskar

3 msk Smör

Havssalt och Chiliflingor

Krydda fisken invändigt med salt och chili. Utvändigt tog jag bara rejält med nymalt havssalt, det ger en fin stekyta.

Bryn smöret lätt och stek fisken några minuter på var sida på på hög värme, stäng av plattan och låt den dra färdigt ca 5 minuter på eftervärmen.

Vänd efter halva tiden, så den blir färdigstekt inne vid benet.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/14/smorstekt-fisk-pa-medelhavsvis/trackback/

RSS feed for comments on this post.

14 kommentarerLämna en kommentar

  1. Jag blev så sugen på fisk efter att ha sett bilden på din blogg att jag lagade det till middag ikväll 🙂

    Smörstekt fjällrödingfile med hollandaise blev det och jag kan lova att det var gott det med 🙂

    Tack för inspirationen!

    • Oj, vad gott det lät. Får bli hollandaise här med nån dag, det är så gott 🙂

  2. Hej,
    eftersom jag inte hittar någon e-mail-adress skriver jag här. Jag letar med ljus och lykta efter en smörkyrka och såg Din artikel 23/12/2010. Den som var med på bild var jättefin. Känner Du till var man kan köpa en liknande?

    vänliga hälsningar

    Margaretha Nylander

  3. åh jösses så gott!
    Mat i min smak,
    helt klart!

    • Vi har lite lika smak du och jag, Fjällmor 🙂 Naturens rena smaker är det bästa.

  4. Ser gott ut. Men fisk är ju det bästa jag vet.
    Fårostfylld champinjon är nytt för mig. Det ska provas.
    Jo, det har blivit en välfylld receptperm i Birgitta-samlingen. Men har nu börjat i en ny perm, så fortsätt
    bara med flera recept. Allerhälst vill jag att det
    kommer en kokbok med dina utvalda recept!!!?

    en vintrig fin dag hälsar Sörmland med.
    Må bäst.
    Elin U

    • Tack, Elin. Fyllda svampar är riktigt gott som tillbehör till både kött och fisk.
      Det vore väldigt kul att ge ut en kokbok, men jag ligger lågt ett tag till. Orken ska ju räcka till, har förstått av alla inom LCHF som kommit ut med böcker nu på slutet att det är väldigt mycket jobb både innan och efter boksläpp.
      Min kropp mår bäst av att ha det lite lugnt omkring sig, så den här formen passar så bra för tillfället 🙂
      Glada hälsningar från ett soligt Alanya med +21.

  5. Det där lät så gott! Sååå gott! Visserligen ska vi äta västerbottenpaj ikväll men jag hade gärna bytt rakt av!

    • Tack, Lena. Då får ta fram pimpelspöt och satsa på det senare i helgen. Kram från Turkiet 🙂

      • Pimpelspö? Tack för den!
        😉

        Ha det så bra och trevlig helg!
        Nä, tänk inte på oss som lever i 20-gradig kyla! Vi har vällan lika kallt som ni har varmt 😀

      • Pimpelsäsongen är härlig, det är nog fina isar nu hos dig 😉
        Ja igår var det faktiskt +21 och ser ut att bli detsamma idag. Njuter för fullt.
        Kram

  6. Vad mycket härliga fiskar. Tycker alltid dom där som är lite rödaktiga ser så goda ut!

    • Ja, det finns väldigt mycket läckert i fiskdisken nu. Ska försöka bli lite bättre på den fronten i vinter 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.