Kalkongryta med Turkiska smaker

Smakrik gryta

Kalkonbröst är det kött vi handlar mest av när vi är här i Turkiet. Prisvärt och med en härlig struktur och smak.

Vi betalar strax under 50 kr per kilo för färskt, nystyckat kalkonbröst hos en slaktare längst upp i Saluhallen.

Frigående fåglar har ju ett väldigt nyttigt kött dessutom, så vi är riktiga storkunder i den butiken.

Vi tog en runda på Tisdagsmarknaden och köpte en del fräscha grönsaker. Sen en tur till vår Ostbutik och till sist blev det ett kalkonbröst på 1,1 kilo som bars hem till vårt lilla kök.

Det är en ren lycka att ha så nära till den här typen av butiker och marknadsstånd, sånt finns tyvärr knappt kvar i Sverige längre.

Jag gjorde en gryta på kantbitarna från bröstet, resten skar jag i skivor till vår Frukosttallrik.

Det här receptet blev en variant på min favorit bland köttgrytor här i Alanya, Akdeniz Yogurtlu Kebap.

Reklampaus

Jag fick ett mail häromdagen, med en fråga om jag ville göra lite reklam för ett Ungdomsföretag som säljer en rulle som underlättar skalandet av vitlök.

Som Du kanske märkt, så lyser reklamen annars med sin frånvaro på min blogg. Jag föredrar att bara göra reklam för såna produkter som jag tycker riktigt bra om.

Vilket förvisso gör att jag går miste om reklamintäkter som kunde kommit från reklambyråerna. Får väl fundera ut nåt bättre  sätt, för att tjäna pengar på mitt matskrivande framöver.

För en så här god sak kan jag dock göra ett undantag. Har faktiskt just en sån rulle som Miracle Tube säljer, hemma i mitt kök. Den köpte jag här i Turkiet för många år sen.

De unga Företagarna har lagt in några av mina Vitlöksrecept på sin hemsida, kul när vi kan stötta varann så här.

Ett annat roligt mail som kom häromdagen var ett från mediaföretaget Cision. Jag har valts ut som en av Top 10 Swedish Food and Beverages blogs.

Kändes mycket hedrande att få en niondeplats på den listan. Kostdoktorn ligger på plats fem, riktigt roligt att två lågkolhydratbloggar är bland de tio bästa.

Vilket intresse det blivit för den här typen av mat den senaste tiden.

Turkisk Kalkongryta

250 gr Kalkonbröst

50 gr Smör

6 Cocktailtomater

1 röd Spetspaprika

2 dl tärnad Aubergine

3 Vitlöksklyftor

1 msk Tomatpuré

1 tsk Oregano

1 tsk Timjan

1 tsk Biofood Vegetabiliskt Buljongpulver

1 dl Vatten

Havssalt

Chiliflingor

Skär kalkonbröstet i 2×2 cm stora bitar. Dela tomaterna i halvor och skär grönsakerna i lika stora bitar som köttet. Skiva vitlöken.

Bryn hälften av smöret och häll ner köttet. Krydda ordentligt med salt och chili, låt få färg runtom. Tillsätt vitlöken och låt den med få lite färg.

Häll över i en gryta, vispa ur pannan med ½ dl vatten och häll över. Bryn grönsakerna i resten av smöret i fem minuter. Rör ner tomatpurén mot slutet, så får den mildare smak.

Blanda ner grönsakerna med köttet, vispa ur pannan med resten av vattnet. Häll det i grytan och rör ner buljongpulvret och örterna.

Låt koka upp och puttra i 15 minuter, tills grytan blivit simmig. Smaka av om Du vill ha mer kryddning, den ska var riktigt smakrik.

Servera med Bladgrönsaker, kallpressad Olivolja, Granatäppelvinäger, Beyaz Peynir,  svarta Oliver och Yoghurt.

Turkisk Snögubbe på Tisdagsmarknaden

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/13/kalkongryta-med-turkiska-smaker/trackback/

RSS feed for comments on this post.

18 kommentarerLämna en kommentar

  1. Oh! Jag ryser vid blotta tanken på att stoppa en oliv i munnen!! Samma med olivolja! Tyvärr, tyvärr!!

    • Aj då. Ja vissa saker klarar man bara inte. Så är det med selleri för mig. Det går lika bra utan 😉

  2. Grattis till 9-ondeplatsen!! 😀
    Maten ser verkligen god ut!! Det blir att ta fram Quornbitar ur frysen, då!! 😀

    • Tack, Anneli. Quorn blir nog väldigt bra med de här smakerna om den får ligga och puttra lite. Med rejält med ost och oliver blir det riktigt nyttig och bra vegetarisk LCHF, kanske lite nötter eller pumpakärnor till också 🙂

      • Mums!!! Minus oliverna då…!! Kan tyvärr inte med smaken av oliver…! 😦

      • Jag hade också svårt för oliver förut, men har vant mig vid smaken. Nu tycker jag de är riktigt goda 🙂

  3. Grattis till placering på tio i topp. kanon!!!!

    Grytan är nu placerat i permen ”Birgitta Recept”.
    Den ser jättegod ut.

    Vintriga hälsningar från Sörmland.

    Må bäst.
    Elin U

    • Tack, Elin. Den börjar bli rätt full med recept nu, kan jag tro. 633 inlägg har jag hunnit med, blir en tjock kokbok det 😉
      Soliga Alanyahälsningar

  4. Grattis till placeringen på listan, mycket välförtjänt plats tycker jag 🙂

    Grytan ser underbar ut, man vill bara sträcka ut handen och ta sig en smakbit 😉

    • Tack så mycket, Veronica 🙂 Visst gjorde sig grytans färger bra i solen, det är verkligen bra fotograferingsljus här.

  5. Hej Birgitta!
    Brukar kika in här då och då och inspireras 🙂 Kul att vara med på listan 🙂 Jag kollade in ”Matplatsen” som låg på första plats och den hade också lchf inriktning :)! Inte helt strikt men en hel del inspirerande recept! Så 3 låglolhydratbloggar på listan, fantastikt!!!

    Ha en skön semester, kram Anna

    • Hej Annapanna och Välkommen hit. Tack, vad kul med en till som inspireras av min mat.
      Roligt att Matplatsen börjat med LCHF också, var ett tag sen jag var inne där.
      Får ta en titt. Lågkolhydratmaten sprider sig som en löpeld runt landet 🙂

  6. Vilken fantastiskt fin mat du har i din blogg. Här kan jag verkligen inspireras.

    • Hej Maria och Välkommen till mitt kök. Vad glad jag blir att du tycker om min mat 🙂

  7. Åh grattis Birgitta!
    Och vilket fint sällskap du har på listan!

    Stor kram från fjällen

    😀

    • Tack, Fjällmor 🙂 Ja, det känns verkligen fint att få vara på samma lista som Andreas, han har vind i seglen med sin Matrevolution just nu. Mycket välförtjänt dessutom 🙂
      Kramar från ett varmt och soligt Alanya.

      • jag tänkte rätt mycket på de andra… Gitto, hemmafrun med flera är fantastiskt duktiga i köket 😉

      • Visst har du rätt i det, jag var lite insnöad i LCHFspåret… Hemmafrun och Kinna’s blogg är favoriter sen lång tid 🙂


Skriv gärna en kommentar så jag får höra vad du tycker om min blogg!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: