Stekt Sill med Spenatstuvning

Medelhavssill

Var ute på en shoppingtur på 25-metersgatan häromdagen. Det är den övre huvudgatan genom Alanya, med mer vanliga butiker där Turkarna själva handlar.

Atatürkgatan har mest turistanpassade butiker, med priser som oftast ligger högre än på gatan några hundra meter längre upp.

Det blev ett besök på HacIince, som är en av de bättre matbutikerna i stan. Hittade där en mycket nyttig och god fisk i frysdisken.

Alosa Caspia som är en släkting till vår Ishavssill, men som lever i Medelhavet och Kaspiska havet.

Den är lika fet och fin som vår vanliga sill, fick bara salta lite extra eftersom den var pinfärsk vid infrysningen. Sill gör sig bäst med lite extra salt smak, tycker jag.

Jag har haft flera recept inne på ugnsstekt Sill med Löksås, här en annan variant med Purjolökssås.

Dagens recept blir stekt på spisen, Du kan använda vanlig urvattnad saltsill på samma sätt. Färsk strömming blir också minst lika gott.

Vi äter betydligt mindre lök nu mot tidigare, använder den mer som krydda. Så därför tänkte jag hitta på ett nytt tillbehör, som smakmässigt passar den feta fisken.

Spenat är en gammal favorit hos mig, en grönsak som passar bra till många olika rätter.

Här kan Du läsa om vad Diabetesdoc, Dr Anders Tengblad anser vara bra Diabeteskost.

Han rekommenderar min Lax med Spenatstuvning från i höstas, som exempel på ett bra alternativ för Diabetiker.

Stekt färsk Sill med Gräddstuvad Bladspenat

4 Sillfiléer

Havssalt

3 msk Smör

Nymald Vitpeppar

Spenatstuvning

250 gr färsk Bladspenat

3 msk Smör

2 dl Grädde

1 vitlöksklyfta

Havssalt och nymald Vitpeppar

Salta och låt den färska fisken ligga ett par timmar, så den drar åt sig smaken. Förväll spenaten i kokande, saltat vatten en minut, låt rinna av i durkslag.

Skär den i grova bitar och bryn lätt i smör. Skiva vitlöken tunt och låt fräsa med utan att få färg. Krydda med salt och peppar.

Häll på grädden och låt koka till en krämig stuvning i 15 minuter. Koka under tiden några buketter blomkål och stek slutligen fisken gyllenbrun i smör med lite nymald peppar över.

Servera fisken på en bädd av bladspenat. Vi åt Västerbottenssmör till blomkålen och en fantastiskt god Cocktailtomat direkt från Tisdagsmarknaden.

En liten dessert efter den salta sillen blev väldigt gott, färska Jordgubbar med 60%-ig Turkisk Grädde, Kaymak.

The URI to TrackBack this entry is: https://birgittahoglundsmat.wordpress.com/2011/01/12/stekt-sill-med-spenatstuvning/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 kommentarerLämna en kommentar

  1. […] Jag hade kvar några filéer av den frysta Medelhavssillen från HacIince. Här ser Du det förra receptet på Sill med Spenatstuvning. […]

  2. Det vattnas i munnen på mig. JAG ÄLSKAR STEKT SILL.
    Jag avundas er som är i varmare trakter.
    Sörmland angrips just nu från åvan av massa snö.

    Må så gott.Kul att få vara på resa med er igen.

    Elin U

    • Hej Elin, då är vi två. Sill är en underskattad läckerhet 🙂
      Vad roligt att ha dig med på resan igen. Här är det lite fuktigt och rått idag, men det ska bli bättre i morgon.
      Hoppas snön ger med sig snart, ni har väl fått lika mycket på en vinter som de senaste fem…


Lämna ett svar till Elin U Avbryt svar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggare gillar detta: